لوگو چشم انداز cheshmandaz.ir

بیماری آلزایمر چیست؟ علائم و راه درمان بیماری آلزایمر


اختلال عملکرد مغزی, زوال عقل

گم کردن زمان و مكان یکی از علائم بیماری آلزایمر است.

 

بیماری آلزایمر یک نوع اختلال عملکرد مغزی است که بتدریج توانایی‌های ذهنی بیمار تحلیل می‌رود. بارزترین تظاهر زوال عقل اختلال حافظه‌ است. اختلال حافظه معمولاً بتدریج ایجاد شده و پیشرفت می‌نماید.

 

بیماری آلزایمر 2 تا 5 درصد افراد مسن را دربر می‌گیرد و گاهی هم بر افراد جوانتر حمله می‌نماید. به نظر می‌رسد که بیماری آلزایمر در اثر فاسد شدن سلولهای منطقه هیپو کامپ که معمولا مقدار بسیاری استیل کولین تولید می‌کنند بوجود می‌آید. سلولهای مغزی یا نرونهایی که صدمه دیده‌اند پلاکهایی جمع می‌کنند و به تعداد بسیاری می‌میرند. منطقه صدمه دیده مغز و استیل کولین در تشکیل خاطرات جدید وارد عمل می‌شوند به همین علت یکی از نشانه‌های اصلی بیماری آلزایمر عدم توانایی در تحکیم یک یادگیری تازه (مثل یادآوری نشانی تازه) و سختی در جهت‌یابی است. اما خاطرات رویدادهای دور معمولا کمتر صدمه می‌بینند.

 

علایم و نشانه‌های بیماری آلزایمر:
بیماری آلزایمر در نخستین مراحلش معمولا 10 نشانه هشدار دارد:

1- اختلال حافظه

2- اختلال در انجام وظایف روزمره

3- گم کردن زمان و مكان

4- اختلال در گفتار

5- اختلال در قضاوت

6- اختلال در تفكر

7- تغییر در خلق و خو

8- جابه‌جا گذاشتن وسایل

9- از دست دادن یا كاهش انگیزه زندگی

10- تغییرات شخصیتی

 

آیا آلزایمر قابل پیشگیری است؟
تاحالا هیچ راه تضمین شده ای برای پیشگیری از آلزایمر وجود نداشته است، اما تحقیقات اخیر روش های زیر را در پیشگیری از آلزایمر تاثیرگذار می داند.

* تمرینات فکری
افرادی که مرتب مطالعه می کنند و یا بازی های فکری انجام می دهند، جدول حل می کنند و … کمتر در معرض ابتلا به  بیماری آلزایمر خواهند بود.

 

* تمرینات بدنی
30 دقیقه ورزش روزانه اثر به سزایی در سلامت قلب، ماهیچه ها و مغز دارد. پیاده روی، باغبانی، پاکیزه کردن منزل و….قادر هست نوعی ورزش باشد.

 

* نوشیدن مایعات به اندازه ی کافی
کم آبی، مهم ترین صورتحساب متغیر برای از دست دادن حافظه است. به مقدار کافی مایعات بنوشید و از استفاده نوشیدنی های الکلی اجتناب نمایید.

 

* مراقب داروهای مصرفی باشید
پزشک شما می بایست از کلیه داروهای تجویزی و غیر تجویزی که استفاده می نمایید آگاه باشد. زیرا ترکیب بعضی از داروها سبب گیجی، فراموشی و یا صدمه طولانی مدت به حافظه شود.

 

* از رژیم غذایی سالمی پیروی نمایید
روزانه حداقل 5 نوع میوه و سبزی تازه بخورید. سبزیجات مسطح برگ مثل بروکلی، اسفناج و کاهو برای پیشگیری از آلزایمر خیلی سودمند است.

 

* از مکمل فسفاتیدیل سرین Phosphatidylserine استفاده نمایید
مطالعات مختلف نشان می دهد که استفاده از این مکمل در مراحل اولیه ی ابتلا به آلزایمر، شتاب پیشرفت بیماری را کم شدن می دهد. بر این اساس اگر این بیماری در خانواده در حال گسترش است بهتراست با مشورت پزشک استفاده آن را آغاز نمایید.

 

علت بیماری آلزایمر, دوره بیماری آلزایمر

یکی از راههای پیشگیری از آلزایمر مطالعه و انجام بازیهای فکری است.

 

دلیل بیماری آلزایمر :
تقریبا 10 درصد اشخاص بالای 60 سال ، زوال عقل دارند و حدود نیمی عقل دارند از آنها مبتلا به آلزایمر می‌باشند. آلزایمر نوعی بیماری ناهمگن از دید ژنتیکی است که در تمام نژادها دیده می‌شود. 5 درصد بیماران مبتلا به آلزایمر دچار بیماری خانوادگی با تظاهر زود موقع ، 15 – 25 درصد دچار بیماری خانوادگی با تظاهر دیررس ، 75 درصد مبتلا به بیماری تک گیر می‌باشند. 10 درصد موارد آلزایمر خانوادگی ، توارث اتوزومی غالب و بقیه چند عاملی را نشان می‌دهند.

 

مهمترین یافته‌های شناختی بیماری آلزایمر ، رسوب دو پروتئین رشته‌ای پپتید بتاآمیلویید تاو در مغز می‌باشند. پپتید بتاآمیلویید که از پروتئین رمز گردانی شده توسط یکی از ژنهای مستعد کننده به بیماری آلزایمر خانوادگی بوجود می‌آید، در پلاکهای آمیلویید یا پیری در فضای خارج سلولی مخ مبتلایان به آلزایمر یافت می‌شود. پلاکهای آمیلویید ، شامل پروتئینهای دیگر علاوه بر بتاآمیلویید می‌باشند. از جمله آپولیپو پروتئین E که این هم توسط نوعی ژن مستعد کننده به آلزایمر (APOE) رمز گردانی می‌شود.

اشکال هیپر فسفریله پروتئین تاو (Tau) ، کلافهای نورو فیبریلاری را تشکیل می‌دهند که برخلاف پلاکهای آمیلویید در داخل نورونهای آلزایمر یافت می‌شوند. تاو یک پروتئین مرتبط با میکرو توبولهاست که بطور وافری در نورونهای مغز بروز می‌یابد. این پروتئین ، تجمع و پایداری میکروتوبولها را که بر اثر فسفوریلاسیون کم شدن می‌یابد، تقویت می‌نماید. تشکیل کلافه‌های و نورو فیبریلازی تاو ظاهرا یکی از علل استحاله نورونی در بیماری آلزایمر است.

 

دوره بیماری آلزایمر چقدر است؟
روند پیشرفت بیماری آلزایمر در اشخاص مختلف با توجه به شرایط و پیشینه زندگی، زمان تشخیص، نوع اقدام‌های مراقبتی و درمانی متفاوت است و گاهی به 10 سال هم می‌رسد. به طور كلی این بیماری 3 مرحله دارد؛ در مرحله اول یا خفیف، علایم به‌تدریج ظاهر می‌شوند و مشكلاتی را برای فرد به وجود می‌آورند. در مرحله میانی، تمام علایم بروز می‌کنند و بیمار قادر نیست تنها زندگی كند و حتما به همراهی نیاز دارد. در مرحله نهایی هم به علت درگیر شدن بخش‌های بسیاری از مغز، علاوه بر مشكلات ذهنی، مشكلات جسمی متعددی نیز در فرد به وجود می‌آید و بیمار برای زندگی، كاملا به دیگران وابسته می‌شود.

 

علائم بیماری آلزایمر, اختلال عملکرد مغزی

بیماری آلزایمر یک نوع اختلال عملکرد مغزی است.

 

درمان‌ بیماری آلزایمر:
اگر یکی‌ از اعضای‌ خانواده‌ دچار این‌ بیماری‌ است‌، حالت‌ خصومت‌ آنها را به‌ خود نگیرید. محیط‌ خانه‌ را طوری‌ تغییر دهید که‌ فرد بیمار دچار صدمه‌ بدنی‌ نشود.

اگر مواظبت‌ از یکی‌ از اعضای‌ خانواده‌ که‌ دچار این‌ بیماری‌ است‌ را به‌ عهده‌ دارید، از دیگران‌ درخواست‌ کمک‌ نمایید تا بتوانید به‌ خود استراحت‌ دهید. از اینکه‌ نیاز به‌ استراحت‌ و فراغت‌ دارید احساس‌ گناه‌ ننماییدحتی‌ اگر بیمار از این‌ مسأله‌ احساس‌ رضایت‌ نداشته‌ باشد.

 

اگر گروه‌ حمایتی‌ برای‌ خانواده‌ بیماران‌ آلزایمر وجود دارد به‌ آن‌ بپیوندید و اگر وجود ندارد به‌ ایجاد آن‌ اهتمام‌ ورزید.

اشخاص مواظبت‌کننده‌ از بیمار می‌توانند بعضی‌ از مشکلات‌ بیمار را با اجرای‌ بعضی‌ کارها کم شدن‌ دهند. مثل تکرار ، برای‌ بیمارانی‌ که‌ مشکلی‌ در حافظه‌ دارند شاید یادآوری‌ مکرر کمک‌کننده‌ باشد. و اطمینان‌دهی‌ که یک‌ گفتگوی‌ صمیمانه‌ مختصر و در عین‌ حال‌ قوی‌ می‌تواند بیمار مضطرب‌ یا آشفته‌ را آهسته‌ نماید. و منحرف‌ کردن‌ ذهن‌ بیمار ، که گام‌ زدن‌ با بیمار می‌تواند در این‌ زمینه‌ کمک‌کننده‌ باشد.

 

با مواد غذایی آلزایمر را از خود دور نمایید
• مواد غذایی مملو از فولات یا اسیدفولیک
کمبود فولات در توانایی و قدرت درک انسان‌ها اختلالاتی به وجود می‌آورد.

 

• مواد غذایی مملو از ویتامین‌های C و E
استفاده مواد غذایی مملو از ویتامین‌های C و E مثل توت‌فرنگی و بادام می‌تواند خطر ابتلا به آلزایمر را کم شدن دهد.

 

• منبع های غذایی امگا 3
ماهی‌های چرب، گردو و روغن زیتون به کم شدن خطر ابتلا به بیماری آلزایمر کمک می‌نماید.

 

• مواد غذایی یا نوشیدنی‌های مملو از فلاوونوئیدها
سیب، گندم، زغال اخته و گریپ‌فروت مملو از فلاوونوئیدها هستند. سبزیجاتی از قبیل مارچوبه، پیاز، کلم بروکسل، سیر، لوبیا، پیاز، نخودفرنگی و اسفناج نیز منبع فلاوونوئیدها محسوب می‌شوند.

 

Salamatnews.com
daneshnameh.roshd.ir



منبع : بیتوته

بیشتر بخوانید :

آخرین دیدگاه‌ها