رژیم غذایی متناسب با بیماران دیالیزی

[ad_1]

رژیم غذایی برای دیالیز, تغذیه بعد از دیالیز

اشخاص مبتلا به بیماری‌های کلیوی بایددر استفاده از مواد غذایی شامل فسفر بااحتیاط عمل کنند

 

هنگامی کلیه های شما دیگر قادر به حذف مواد زاید از بدن نباشند پزشک شاید دیالیز را تجویز نماید. درنتیجه تنظیم یک برنامه غذایی برای کمک به حفظ بعضی مواد مقوی ویژه در خون مهم است. 

 

اکثر بیماران استفاده ‌كننده از دستگاه‌های دیالیز، زیادتر هفته ‌ای سه بار برای دفع سموم بدن به مركز درمانی كه خدمات دیالیز ارائه می‌دهد، رجوع می‌كنند و این گروه از بیماران می بایست علاوه بر این كه فرآیند درمان خود را قطع نمایند از الگوهای غذایی مخصوصی نیز استفاده كنند.

رژیم غذایی یك بیمار دیالیزی می بایست یك رژیم غذایی كم‌چرب، كم‌نمك و كم‌پروتئین باشد.

مثلا یك بیمار دیالیزی می بایست تا مقدار امكان از گوشت قرمز كمتر استفاده نماید، در غذاهای خود تا جایی كه می‌تواند از نمك استفاده نكرده و از استفاده حبوبات نیز خودداری كند.

 

استفاده مواد غذایی کم‌ سدیم

سدیم، یکی از ترکیباتی است که به‌عنوان نگهدارنده به بسیاری از مواد غذایی اضافه می‌شود. به اشخاص تحت درمان با دیالیز توصیه می گردد که میزان سدیم دریافتی خود را به زیادتر از ۲ هزار میلی‌گرم در روز نرسانند. پختن غذا در خانه با کمک ادویه‌ها و گیاهان مختلف، روش مناسبی برای محدود کردن سدیم در رژیم غذایی این بیماران است.

 

همچنین توجه به برچسب های مواد غذایی و  پرهیز از استفاده مواد غذایی کنسروشده یا از پیش‌ آماده شده هم ارزش ویژه‌ای دارد. سعی نمایید از گوشت‌ها، میوه‌ها و سبزی‌ ها بصورت  تازه استفاده نمایید. میان‌وعده‌ها و اسنک های مصرفی در این بیماران نیز می بایست از انواع کم‌نمک یا بدون نمک انتخاب شوند.

 

نظارت بر دریافت پتاسیم

غلات، نان‌ها، میوه‌ها و سبزی‌ها شامل مقادیر بسیاری از پتاسیم هستند. همچنین جایگزین‌های نمک نیز می بایست با احتیاط استفاده شوند، چون بسیاری از آن‌ها کلراید پتاسیم دارند. مواد غذایی کم‌ پتاسیم پیشنهادی عبارتند از نان، برنج و ماکارونی سفید، کلم بروکلی تازه، هویج و خیار. گوجه‌فرنگی، سیب‌زمینی، موز، غلات سبوس‌دار و آب پرتقال شامل مقدار خیلی بسیاری از پتاسیم هستند و در دوره دیالیز می بایست از استفاده آن‌ها پرهیز نمود یا استفاده‌شان را به حداقل رساند.

 

رژیم غذایی برای دیالیز, تغذیه بعد از دیالیز

میزان پروتئین مورد نیاز در دوره دیالیز روزانه به‌طور متوسط ۱۸۰ تا ۲۷۰ گرم است

 

استفاده چربی

هم حالا دلیل ۵۰درصد مرگ اشخاص دیالیزی ابتلا به بیماری های قلبی عروقی متاثر از چربی بالاست. از این رو روغن های مصرفی فرد دیالیزی می بایست از چربی های گیاهی شامل چربی امگا۳ باشد.

همچنین این نکته فراموش نشود که هر فرد دیالیزی روزانه به زیادتر از ۳۰ الی ۳۵ کیلو کالری به ازای هرکیلوگرم وزنش نیاز داد، ازاین رو انرژی زیادتر استفاده نکند وچربی مصرفی خود را نیز براساس همین میزان کالری غذایی تنظیم نماید.

زیادتر بیماران استفاده کننده از دستگاههای دیالیز معمولا هفته ای سه بار برای دفع سموم بدن به مرکز درمانی که خدمات دیالیز ارائه می دهد،مراجعه می کنند واین گروه از بیماران می بایست علاوه بر اینکه فرایند درمان خود را قطع نکنند از الگوهای غذایی خاصی نیز استفاده کنند.

 

محدود کردن استفاده از مواد غذایی شامل فسفر

اشخاص مبتلا به بیماری‌های کلیوی می بایست در استفاده از مواد غذایی شامل فسفر نیز با احتیاط عمل کنند. اگر رژیم غذایی فرد مبتلا به نارسایی کلیه از دید فسفر تنظیم نشود خطر افزایش فسفات خون (هیپرفسفاتمی) و عواقب ناشی از آن وجود دارد مثلاً فسفات اضافی می‌تواند با کلسیم در بافت‌های نرم مثل کلیه نارسا رسوب نماید و مشکلات را دو چندان نماید. شکلات ، ذرت برشته، نوشابه های سیاه رنگ شامل کوال ،کاکائو، ماهی بویژه ماهی سفید ،زرده تخم مرغ ،کله پاچه، شیر،ماست، لوبیاقرمز،عدسی،آجیل )فندق،پسته،بادام زمینی(شامل فسفر بالایی هستند . به همین علت استفاده محصولات لبنی می بایست به یک واحد در روز محدود شود.

 

دریافت پروتئین به اندازه کافی

بیمارانیکه تحت دیالیز قرارمی گیرند قبل از آغاز دیالیز محدودیت استفاده پروتئین در رژیم غذایی آنها وجود دارد اما بعد از آغاز دیالیز برای اینکه سموم ناشی از تجویز پروتئین توسط دستگاه دیالیز تاحدی برداشته می گردد مقدار استفاده پروتئین بیماران می بایست نسبت به قبل از دیالیز افزایش یابد. برای چه که پروتئین در بدن باعث رشد،ایجاد نیرو و ترمیم بافتهای صدمه دیده می گردد و درصورت عدم استفاده مقادیرکافی پروتئین ، قدرت دفاعی بدن در مقابل بیماریها به خطر می افتد. بیماران دیالیزی بایدازپروتئین باکیفیت بالا استفاده نمایند.

 

منبع های پروتئین های مرغوب شامل: ماهی، مرغ،گوشت گاو،گوشت گوسفند، شیروتخم مرغ است. گروه غلات و حبوبات شامل پروتئین می باشند اما پروتئین آنها از نوع گیاهی و نامرغوب بوده و پس برای استفاده بیماران دیالیزی مناسب نمی باشند.

میزان پروتئین مورد نیاز در دوره دیالیز، روزانه به‌طور متوسط ۱۸۰ تا ۲۷۰ گرم (۶۰ تا ۹۰ گرم در هر وعده) است. البته همه گوشت‌های مصرفی می بایست از نوع بدون چربی انتخاب شوند و بدون نمک یا سُس استفاده شوند. 

 

رژیم غذایی برای دیالیز, تغذیه بعد از دیالیز

بیماران دیالیزی هم با رعایت بعضی نکته های ایمنی قادر هستند به ورزش مورد علاقه خود بپردازند

 

نوشیدن مایعات به اندازه کافی

در دوره دیالیز، میزان مایعات مورد نیاز برای اشخاص مبتلا به بیماری‌های کلیوی براساس دو عامل تعیین می‌شود:‌ نظر پزشک و میزان ادرار تولیدشده توسط کلیه‌ها. این میزان تجویزی می بایست آب مورد نیاز بدن را حفظ نماید، اما نباید سبب احتباس بیش از حد مایعات در بین جلسات دیالیز شود. ضروری است فرد همودیالیزی ازمیزان ادرارش بطور دقیق باخبر باشد.به عنوان مثال اگر فرد دیالیزی روزانه در ۲۴ساعت ۱۵۰۰ سی سی ادرار دارد،می بایست روزانه ۱۵۰۰  زیادتر آب ننوشد،یا اگر میزان ادرار وی کمتر از ۱۰۰۰ سی سی است،میزان استفاده آب نیز می بایست در وی بین ۸۰۰تا۱۲۰۰ سی سی باشد.

استفاده بیش از این مقدار آب سیستم قلبی عروقی را مختل می نماید وسبب بهم خوردن موقعیت عمومی بدن می گردد. 

آب‌میوه‌های انگور و سیب در کنار آب معمولا گزینه‌های مناسبی برای این بیماران هستند.

 

ورزش را ترک نکنید

شاید کمتر بیماری ای را بتوان نام برد که در آن ورزش کردن باعث حاد شدن بیماری شود. داشتن تحرک و نشاط،علاوه بر این که از دید جسمی به بهبود بیماری ها کمک می نماید،در ارتقای روحیه فرد بیمار نیز اثر شگرفی دارد. بیماری دیالیز نیز از این موضوع مستثنی نیست و بیماران دیالیزی هم با رعایت بعضی نکته های ایمنی قادر هستند به ورزش مورد علاقه خود بپردازند.

ورزش کردن برای بیمار دیالیزی ممنوع نیست،بلکه این گروه از بیماران هم قادر هستند ورزش کنند،فقط می بایست مراقب باشند که از انجام ورزش های سنگین امتناع کنند و ورزش های معمولی و سبک را انجام دهند.

 

مراقب دیابت و فشارخون باشید

سن و جنسیت،دوعاملی است که معمولا بر بسیاری از بیماری ها اثر مستقیم می گذارد در بیماران مبتلا به بیماری های مزمن کلیه که از دیالیز استفاده می کنند،نوع جنسیت بیمار ربطی به بروز بیماری ندارد،اما احتمال دارد با افزایش سن،میزان ابتلای اشخاص به بیماری های مزمن کلیه افزایش یابد.

چون بیماری هایی مثل دیابت و فشارخون،درسنین بالاتر شایع تر است واین دو بیماری هم قادر هست عوارض کلیوی درپی داشته باشد،بر این اساس همه اشخاص می بایست مراقب قند و فشارخون خود باشند.

 

منبع های:behsite.ir

pr.kums.ac.ir

mynutrition.ir

[ad_2]

منبع : بیتوته

بیشتر بخوانید :

آخرین دیدگاه‌ها