سرطان ولو دشمن پنهان زنان
سرطان ولو؛ راهنمای جامع پیشگیری، تشخیص و درمان
سرطان ولو (واژن) نوعی سرطان نادر است که در ناحیه بیرونی اندام تناسلی زنان (ولو) ایجاد میشود. در ایالات متحده، سالانه حدود ۶,۵۰۰ مورد جدید سرطان ولو تشخیص داده میشود. زیادتر موارد این سرطان با عفونت ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) یا لیکن اسکلروز (اسکلروز باسیلوز) مرتبط هستند. تغییر رنگ پوست ولو و ایجاد توده یا زخمهای باز شاید از علائم سرطان ولو باشد. جراحی، پرتودرمانی و شیمیدرمانی از جمله روشهای درمان این سرطان هستند.
در صورت مشاهده علائم سرطان ولو فوراً به پزشک مراجعه نمایید
سرطان ولو چیست؟
سرطان ولو نوعی سرطان نادر است که در بافتهای ولو (واژن) ایجاد میشود. واژه «ولو» به کل اندام تناسلی خارجی (یا اندام جنسی) در زنان و افرادی که در زمان تولد جنس زنانه برایشان تعیین شده است، اشاره دارد. بخشهای ولو عبارتند از:
• دهانه واژن: کانال عضلانی برای برقراری رابطه جنسی، زایمان و عادت ماهانه.
• لابیا مینورا (لبهای داخلی): چینهای بافتی که دهانه واژن را احاطه نموده و تا بالای کلیتوریس امتداد مییابند.
• لابیا ماژورا (لبهای خارجی): ناحیه گوشتی که لبهای داخلی را در بر میگیرد.
• بخش خارجی کلیتوریس: برآمدگی حساس به تحریک جنسی که بالای دهانه واژن قرار دارد.
• مونس پوبیس: ناحیه گردی جلوی استخوانهای لگن که در دوران بلوغ با مو پوشیده میشود.
• دهانه مجرای ادرار: لولهای که ادرار را از بدن خارج مینماید.
• پرینه: ناحیه پوستی بین واژن و مقعد.
سرطان ولو معمولاً طی چندین سال به آرامی پیشرفت مینماید. در ابتدا، معمولا نواحی پیشسرطانی بافت (ضایعات) ایجاد میشوند. متخصصین مواظبتهای بهداشتی معمولاً رشد غیرطبیعی را در خارجیترین لایه پوست شما کشف میکنند. این ضایعات پیشسرطانی، نئوپلازی داخل اپیتلیال ولو (VIN) نامیده میشوند.
انواع سرطان ولو
متخصصین مواظبتهای بهداشتی، سرطان ولو را بر پایه نوع سلولهایی که سرطان از آنجا آغاز میشود، طبقهبندی میکنند. شایعترین انواع سرطان ولو عبارتند از:
• کارسینوم سلول سنگفرشی ولو (Vulvar squamous cell carcinoma): تقریباً ۹۰ درصد از سرطانهای ولو، کارسینوم سلول سنگفرشی هستند. این نوع سرطان در سلولهای سطح پوست شما ایجاد میشود.
• ملانوم ولو (Vulvar melanoma): حدود ۵ درصد از سرطانهای ولو، ملانوم هستند. ملانومها به شتاب رشد میکنند و خطر بالایی برای گسترش به سایر نقاط بدن دارند.
انواع باقیماندهی سرطان ولو نادر هستند و عبارتند از:
• کارسینوم سلول پایه (Basal cell carcinoma)
• آدنوكارسینوم غده بارتولن (Bartholin gland adenocarcinoma)
• بیماری پاژه ولو (Paget disease of the vulva)
• سارکوم (Sarcoma)
• کارسینوم زگیلمثل (Verrucous carcinoma)
سرطان ولو قادر هست به انواع مختلفی طبقه بندی شود
چه میزان سرطان ولو شایع است؟
سرطان ولو نادر است. متخصصان مواظبتهای بهداشتی سالانه در ایالات متحده، کمی کمتر از ۶,۵۰۰ مورد جدید سرطان ولو را تشخیص میدهند. تقریباً ۸۰ درصد از افرادی که تشخیص داده میشوند، بالای ۵۰ سال سن دارند و بیش از نیمی از کل تشخیصها در اشخاص بالای ۷۰ سال است. میانگین سن تشخیص ۶۸ سالگی است.
علائم سرطان ولو
نخستین نشانههای قابل توجه سرطان ولو، معمولاً تغییرات پوستی روی لبهای بیرونی (لابیای ماژور) یا داخلی (لابیای مینور) شما هستند. با این حال، سرطان میتواند در هر جای دیگری از ولو شما ایجاد شود.
علائم سرطان ولو عبارتند از:
• تغییر رنگ، از جمله پوستی که تیرهتر یا روشنتر از حد معمول به نظر میرسد، یا لکههای پوستی سفید.
• تکههای پوست ضخیم یا زبر.
• برآمدگیها، از جمله تودهها، برجستگیهای زگیلمثل یا زخمهایی که بهبود نمییابند.
• خارش یا سوزش پیوسته.
• خونریزی که ارتباطی با قاعدگی ندارد.
• حساسیت و درد، به طور بالقوه در موقع رابطه جنسی یا ادرار کردن.
اگر یک یا چند مورد از این علائم را دارید، به پزشک خود مراجعه نمایید. علائم سرطان ولو معمولاً در مراحل اولیه ظاهر نمیشوند، بر این اساس مهم است که در اسرع وقت معاینه شوید.
با این حال، بسیاری از این علائم در شرایط غیرسرطانی نیز شایع هستند. پزشک شما میتواند به شما بگوید که آیا این تغییرات نشانه سرطان ولو یا بیماری دیگری است.
چه عواملی سبب سرطان ولو میشوند؟
در سرطان ولو، سلولها به طور غیرقابل کنترلی تکثیر پیدا میکنند. بدون درمان، این سلولهای سرطانی میتوانند به سایر نقاط بدن شما سرایت کنند. شایعترین نوع سرطان ولو، کارسینوم سلول سنگفرشی ولو، با یکی از دو عامل زیر مرتبط است:
• عفونت ویروس پاپیلوم انسانی (HPV): یک بیماری عفونی رایج منتقله از راه جنسی (STI) که از راه تماس پوست با پوست گسترش مییابد. بعضی از انواع HPV خطر ابتلا به سرطانهای خاصی از جمله سرطان دهانه رحم، سرطان مقعد، سرطان راست روده و سرطان ولو را افزایش میدهند.
• لیکن اسکلروز (اسکلروز باسیلوز): یک بیماری مزمن (مادام العمر) پوستی است. لیکن اسکلروز سبب التهاب و سایر علائم مثل تغییرات پوستی و خارش در ناحیه ولو میشود.
بعضی از عوامل خطر ابتلا به سرطان ولو را افزایش می دهند
عوامل خطر
عوامل خطر برای سرطان ولو عبارتند از:
• سن: احتمال ابتلا به سرطان ولو با افزایش سن زیادتر میشود.
• قرار گرفتن در معرض HPV: همه سویههای HPV سبب سرطان نمیشوند، اما بعضی از آنها میتوانند منجر به تغییرات سلولی شوند که در آخر به سرطان ولو تبدیل میشوند.
• بیماریهای پوستی درگیر کننده ولو: زائدههای مرتبط با لیکن اسکلروز شاید به سرطان ولو تبدیل شوند.
• نئوپلازی داخل اپیتلیال ولو (VIN): VIN یک بیماری پیشسرطانی است که در صورت عدم درمان میتواند به سرطان ولو تبدیل شود.
• عفونت ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV): سیستم ایمنی ضعیف ناشی از بیماریهایی مثل HIV میتواند مبارزه بدن با سرطان را دشوارتر نماید.
• سیگار کشیدن: سیگار کشیدن خطر ابتلا به انواع مختلف سرطان از جمله سرطان ولو را افزایش میدهد.
چطور سرطان ولو تشخیص داده میشود؟
متخصص مواظبتهای بهداشتی شما در مورد سابقه پزشکی، عوامل خطر احتمالی و علائم شما سوال خواهد نمود. تشخیص بیشتر شامل چندین آزمایش است.
آزمایشات تشخیص سرطان ولو
آزمایشات شاید شامل موارد زیر باشد:
• معاینه لگن: پزشک شما به صورت بصری ولو شما را معاینه نموده و در پی تغییرات غیرمعمول پوستی میگردد. آنها یک یا دو انگشت دستکشدار و روانشده را در داخل واژن شما وارد میکنند تا در پی هر گونه توده یا سایر علائم سرطان باشند. آنها شاید از تکنیک مشابهی برای بررسی رکتوم شما استفاده کنند. آنها شاید از ابزاری به نام اسپکلوم برای گشاد کردن واژن شما استفاده کنند تا بتوانند ناهنجاریها را بررسی کنند.
• آزمون پاپ اسمیر: پزشک شما شاید در طول معاینه لگن نمونهای از سلولها را برداشته و آنها را از دید تغییرات سرطانی آزمایش نماید. آنها شاید آزمایش HPV را روی نمونه انجام دهند تا ببینند آیا شما عفونت دارید.
• کولپوسکوپی: پزشک شما شاید از یک ابزار بزرگنمایی کننده نورانی به نام کولپوسکوپ برای مشاهده دقیقتر ولو، واژن و دهانه رحم (اندام بین واژن و رحم) استفاده نماید. آنها شاید از محلول ویژهای استفاده کنند که بتواند سلولهای غیرطبیعی را برجسته نماید و دیدن آنها را آسانتر نماید.
• بیوپسی: پزشک شما شاید نمونهای از بافت غیرطبیعی را برای آزمایش سلولهای سرطانی بردارد. بیوپسی تنها راه برای اطمینان از ابتلا به سرطان ولو است.
آزمایشاتی برای تعیین گسترش سرطان
اگر شما سرطان دارید، پزشک شما آزمایشات اضافی را برای بررسی اینکه آیا سرطان فراتر از ولو شما گسترش یافته است، انجام خواهد داد. سرطان ولو بدون درمان شاید به واژن یا سایر اندامهای مجاور، غدد لنفاوی لگن و در آخر به جریان خون شما سرایت نماید. سرطانی که گسترش یافته است (سرطان متاستاتیک) درمان سختتری دارد.
آزمایشات شاید شامل موارد زیر باشد:
• آزمایش با اسکوپ: شما شاید سیستوسکوپی برای بررسی گسترش سرطان در مجرای ادرار (لولهای که ادرار شما را حمل مینماید) یا مثانه انجام دهید. پروکتوسکوپی سلولهای سرطانی را در راست روده یا مقعد شما بررسی مینماید.
• آزمایشهای تصویربرداری: اشعه ایکس، اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT اسکن)، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) و اسکن پوزیترون انتشار توموگرافی (PET اسکن) میتوانند نشان دهند که آیا سرطان از ولو شما به سایر بافتها گسترش یافته است یا خیر.
• بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان: پزشک شما شاید نزدیکترین غدد لنفاوی به تومور شما (غدد لنفاوی نگهبان) را برای بررسی سلولهای سرطانی بردارد. در سرطان ولو، تومورها معمولاً به غدد لنفاوی نگهبان در کشاله ران شما تخلیه میشوند.
مراحل سرطان ولو بر پایه محل، اندازه و انتشار تومور تعیین می گردد
مراحل سرطان ولو
مراحل سرطان ولو به متخصصین مواظبتهای بهداشتی اجازه میدهد تا تعیین کنند که آیا سرطان شما فراتر از ولو شما گسترش یافته است یا خیر. این اطلاعات، تصمیمگیری در مورد درمان را هدایت مینماید. چهار مرحله اصلی وجود دارد:
√ مرحله یک (Stage I): سرطان ولو در مراحل اولیه فقط در ولو یا پرینه (ناحیه بین رکتوم و واژن) شما قرار دارد. مرحله یک از مراحل IA یا IB تشکیل شده است که بر پایه اندازه تومور و اینکه تا چه حد به بافتهای مجاور نفوذ نموده، تعیین میشود.
√ مرحله دو (Stage II): تومور (با هر اندازهای) به قسمت پایین مجرای ادرار، قسمت پایین واژن یا مقعد شما گسترش یافته است.
√ مرحله سه (Stage III): سرطان به یکی یا چند غدد لنفاوی مجاور گسترش یافته است. مرحله سه از مراحل IIIA، IIIB و IIIC تشکیل شده است که بر پایه تعداد و اندازه غدد لنفاوی درگیر، تعیین میشود.
√ مرحله چهار (Stage IV): سرطان به قسمت بالایی مجرای ادرار، واژن یا سایر قسمتهای بدن گسترش یافته است. مرحله چهار از مراحل IVA و IVB تشکیل شده است که بر پایه اینکه گسترش در نزدیکی ولو شما یا به صورت دور قرار دارد، تعیین میشود.
از متخصص مواظبتهای بهداشتی خود بخواهید جزئیات اینکه مرحله سرطان شما برای درمانتان چه معنایی دارد را توضیح دهد.
درمان سرطان ولو
درمان شما به عواملی مثل تندرستی عمومی، مرحله سرطان و اینکه آیا پزشک شما به طراوت سرطان شما را تشخیص داده است یا اینکه عود نموده (بازگشته) بستگی دارد. پزشک شما میتواند توضیح دهد که چطور برنامه درمانی شما برای تشخیص شما مناسبتر است.
جراحی
جراحی رایجترین درمان برای سرطان ولو است. هدف از جراحی برداشتن تمام سرطان و در عین حال حفظ عملکرد جنسی شماست. انواع جراحی عبارتند از:
√ جراحی لیزری: این جراحی از یک پرتو لیزر برای ایجاد برشهای بدون خونریزی در بافت یا برداشتن ضایعات سطحی سرطانی استفاده مینماید.
√ برش موضعی (Local excision): این جراحی، سرطان و مقدار کمی تا بسیاری از بافت سالم اطراف سرطان را برمیدارد. بعضی وقت ها، پزشکان برای بررسی سلولهای سرطانی یا برای برداشتن غدد لنفاوی در صورت وجود شواهد سرطان، غدد لنفاوی مجاور را برمیدارند.
√ ولوکتومی (Vulvectomy): این عمل بخشی یا تمام ولو و احتمالاً بعضی از غدد لنفاوی مجاور را برمیدارد. پزشک شما شاید برای جایگزینی پوست برداشته شده از پیوند پوست استفاده نماید.
√ خارج کردن لگن (Pelvic exenteration): این جراحی، قسمت پایین روده بزرگ، راست روده، مثانه، دهانه رحم، واژن، تخمدان و غدد لنفاوی مجاور را برمیدارد. پزشک شما برای خروج ادرار و مدفوع از بدن به کیسهای جمعآوری کننده، منافذی ایجاد مینماید.
رادیوتراپی
رادیوتراپی از اشعه ایکس یا سایر منبع های انرژی بالا برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده مینماید. رایجترین روش درمانی برای سرطان ولو، رادیوتراپی با پرتو برونتنی (EBRT) است. EBRT از یک دستگاه برای تاباندن پرتو از راه پوست شما به محل هدف سرطان استفاده مینماید.
اشخاص بیشتر رادیوتراپی و شیمیدرمانی را با هم (شیمیرادیوتراپی) دریافت میکنند. شما شاید قبل از جراحی برای کوچک کردن تومور یا پس از جراحی برای از بین بردن سلولهای سرطانی باقیمانده، رادیوتراپی دریافت نمایید.
شیمیدرمانی
شیمیدرمانی از داروها برای حمله به سلولهای سرطانی در سراسر بدن استفاده مینماید. پزشک شما شاید دارو را به صورت تزریق داخل وریدی یا عضلانی تجویز نماید، یا شاید قرص استفاده نمایید. شما شاید لوسیونی دریافت نمایید که به طور مستقیم روی ولو خود بمالید. این شکل از شیمیدرمانی به طور موضعی به سرطان در ناحیه ویژه حمله مینماید.
یس پلاتین (Platinol®، Platinol -AQ®) و فلوئورواوراسیل (Carac®) معمولاً داروهای شیمی درمانی برای سرطان فرج تجویز می شوند.
ایمونوتراپی
ایمونوتراپی به سیستم ایمنی بدن شما کمک می نماید تا سلول های سرطانی را شناسایی نموده و به طور موثرتری با آنها مبارزه نماید. کرم ایمیکیمود (Aldara®، Zyclara®) یک داروی رایج ایمونوتراپی است که برای درمان سرطان فرج استفاده می گردد.
پیگیری پس از درمان سرطان ولو
پزشک شما شاید در نقاط مختلف بعد از درمان، آزمایشاتی را برای نظارت بر موقعیت شما و اطمینان از عدم عود سرطان انجام دهد. آزمایش بیشتر شامل همان روشهایی است که برای تشخیص و مرحلهبندی سرطان ولو استفاده میشود.
با دریافت واکسن HPV خطر ابتلا به سرطان ولو را کم شدن دهید
آیا میتوان از سرطان ولو پیشگیری نمود؟
خوبترین راه برای کم شدن خطر، دریافت واکسن HPV برای پیشگیری از عفونت است. در ایالات متحده، بزرگسالان تا سن ۴۵ سالگی شاید بسته به خطر ابتلا به HPV، واکسن گارداسیل ۹® را دریافت کنند. سرواریکس® و گارداسیل® واکسنهای HPV هستند که در کشورهای دیگر در دسترس هستند.
اگر هر گونه علائمی از سرطان ولو را تجربه کردید، فوراً به پزشک خود مراجعه نمایید. برای حفظ سلامت زنان، معاینات با نظم، از جمله معاینه فیزیکی، حداقل سالیانه را برنامهریزی نمایید.
چطور از خودم مواظبت کنم؟
بسیاری از اشخاص نسبت به تغییرات قابل مشاهده در ناحیه ولو خود احساس خجالت میکنند. با این حال، ابتلا به سرطان ولو به این معنی نیست که می بایست رابطه فیزیکی را کنار بگذارید. از اینکه از پزشک خود بپرسید که تشخیص شما چطور بر زندگی جنسی شما تأثیر میگذارد، خجالت نکشید. آنها میتوانند شما را به منابعی متصل کنند که از نیازهای جسمی و روحی شما در حین گذراندن تشخیص و درمان حمایت میکنند.
به تندرستی خود ارزش دهید و سرطان ولو را جدی بگیرید
سوالات متداول در خصوص سرطان ولو
1. سرطان ولو معمولاً از کجا آغاز میشود؟
سرطان ولو معمولاً از سطح پوست اطراف واژن شما، چه لبهای بیرونی (لابیای ماژور) یا داخلی (لابیای مینور) آغاز میشود. به ندرت، در سایر قسمتهای ولو مثل غده بارتولن و کلیتوریس ایجاد میشود.
2. نخستین مرحله سرطان ولو چیست؟
مرحله I نخستین مرحله سرطان ولو است. در این مرحله، سرطان فراتر از ولو یا پرینه شما گسترش نیافته است. سرطان ولو مرحله IA دو سانتی متر (به اندازه یک بادام زمینی) یا کوچکتر است. این سرطان بیش از یک میلیمتر (به اندازه نوک مداد) به بافتهای مجاور نفوذ نکرده است. سرطانهای ولو مرحله IB شامل تومورهای بزرگتری هستند که شاید عمیقتر به بافتهای مجاور نفوذ نموده باشند.
3. آیا سرطان ولو جدی است؟
بله، میتواند جدی باشد. سرطان ولو درماننشده، تهدید کننده زندگی است. سرطانی که به غدد لنفاوی یا سایر نقاط بدن شما گسترش می یابد.
4. آیا قادر هستم با سرطان ولو باردار شوم؟
بله، زنان مبتلا به سرطان ولو قادر هستند باردار شوند. با این حال، مهم است که قبل از باردار شدن با پزشک خود در مورد خطرات و مزیت ها صحبت نمایید. درمان سرطان ولو قادر هست بر باروری تأثیر بگذارد، بر این اساس شاید لازم باشد قبل یا پس از درمان اقداماتی برای حفظ باروری انجام دهید.
پیامی برای شما
شما نقش مهمی در تندرستی خود دارید. می بایست با تمام قسمتهای بدن خود، از جمله ولو خود آشنا شوید. دانستن اینکه در حال حاضر چه شکلی هستید، میتواند به شما کمک نماید تا به آسانی تغییرات را شناسایی نمایید. و زمانی که تغییراتی را مشاهده کردید، برای ویزیت با پزشک خود وقت ملاقات بگیرید. در ضمن، ویزیتهای خود به متخصص زنان را لغو نکنید. آنها میتوانند تغییرات پیش از سرطان را قبل از اینکه جدیتر شوند، شناسایی کنند.
آخرین دیدگاهها