چه عوارضی بر اثر خوردن نان کپک زده ایجاد می‌شوند؟


خوردن نان کپک زده, مضرات خوردن نان کپک زده

کپک‌ها می‌توانند سمومی تولید کنند که سبب مسمومیت غذایی شوند

 

کشف حقایق شگفت‌انگیز در خصوص خطرات پنهان نان کپک زده

خوردن نان کپک زده می‌تواند به نظر بی‌ضرر برسد، اما آیا واقعاً اینطور است؟ خوردن نان کپک زده می‌تواند عواقب جدی برای تندرستی داشته باشد. در این نوشته از بیتوته به بررسی خطرات ناشی از استفاده نان کپک زده، علائم مسمومیت و راه‌های پیشگیری از آن می‌پردازیم.

حتماً برای همه‌ی ما پیش آمده که موقع خوردن نان، ناگهان با لکه‌های سبز و سیاه کپک مواجه شده باشیم. یا اینکه در یخچال را باز می‌کنیم و می‌بینیم نانی که گذاشته بودیم، حالا پر از کپک شده است. در این صورت، تعجب می‌نمایید که آیا می‌توانید قسمت‌های کپک زده را بردارید و قسمت‌هایی را که به نظر می‌رسد در شرایط خوبی هستند بخورید.

چطور می بایست عمل نمود؟ آیا اگر به طور تصادفی آن را بخورید، می‌توانید بیمار شوید؟ برای جواب به این سوالات، در زیر توضیح خواهیم داد که اگر نان کپک زده بخورید چه اتفاقی می‌افتد و آیا می‌توانید قسمت‌های صدمه دیده را برش دهید یا خیر. همچنین چند نکته برای تازه نگه داشتن نان آورده شده است.

 

خوردن نان کپک زده, مضرات خوردن نان کپک زده

ریشه‌های کپک بیشتر به تمام قسمت‌های نان نفوذ می‌کنند

 

اگر به طور تصادفی نان کپک زده بخورید چه اتفاقی می‌افتد؟

دلواپس نباشید! اگرچه احتمال ناراحتی گوارشی وجود دارد، اما بعید است که بعد از خوردن یک تکه نان کپک زده، مسمومیت غذایی را تجربه نمایید. اگر تازه متوجه شده‌اید که به اشتباه غذای صدمه دیده را خورده‌اید، آهسته باشید و به هرگونه علائم احتمالی توجه نمایید.

 

تا زمانی که سیستم ایمنی شما سالم باشد، بعید است که عواقب دیگری به جز احساس تنفر در آن زمان داشته باشید. با این حال، می بایست مراقب علائمی مثل حالت تهوع، اسهال، استفراغ، تب یا مشکل تنفسی باشید.

 

در بعضی اشخاص، بعضی از کپک‌های موجود در نان می‌توانند سبب عکس العمل‌های آلرژیک شوند که می‌توانند تهدید کننده زندگی و سلامت باشند. در این صورت، مراجعه فوری به پزشک ضروری است. اینکه این عکس العمل خفیف یا شدید، فوری یا با تأخیر باشد، تا حد بسیاری به نوع کپک بستگی دارد.

 

گاهی شاید بعد از خوردن نان کپک زده، دچار حالت تهوع یا درد معده شوید. با این حال، به احتمال زیاد، هیچ اتفاقی نخواهد افتاد، زیرا زیادتر کپک‌های موجود در این غذا بی ضرر هستند. اگر به یک کپک ویژه حساسیت داشته باشید، می‌توانید بیمار شوید.

 

برای چه کپک روی نان رشد می‌نماید؟

قبل از ادامه، بیایید مقداری اطلاعات به شما بدهیم. کپکی که با چشم غیرمسلح روی نان می‌بینید، یک رشد قارچی است. آن قسمت‌های کرکی که معمولاً به رنگ سفید، زرد، سبز، خاکستری یا سیاه ظاهر می‌شوند، کلونی‌هایی از هاگ‌ها هستند که تکلیف تکثیر قارچ را دارند.

 

خود هاگ‌ها خیلی کوچک، تقریباً میکروسکوپی هستند و از راه هوا بدون اینکه توسط چشم غیرمسلح دیده شوند، حمل می‌شوند. بر این اساس، آنها قادر به رسیدن به سطوحی هستند که شرایط لازم برای رشد و نمو آنها را فراهم می‌کنند. در این مورد، نان.

 

هنگامی نان در فضای باز رها می‌شود (چه در حین فرآیند تولید، فروش یا دست زدن در خانه) هاگ‌ها روی آن ته نشین می‌شوند. با گذشت زمان، به ویژه اگر دما گرم باشد، آنها تکثیر می‌شوند و سبب ظهور کپک می‌شوند. این کل فرآیند در صورت فراهم کردن رطوبت و گرما توسط نگهداشتن یا بسته‌بندی غذا ترجیح داده می‌شود. مواد استفاده شده برای آماده کردن نان نیز یک عامل هستند.

 

انواع مختلفی از قارچ‌ها روی نان رشد می‌کنند که ظاهر و رنگ آن را تحت تأثیر قرار می‌دهد. رایج‌ترین آنها عبارتند از:

پنیسیلیوم: این نوع کپک برای اکثر اشخاص بی ضرر است و منبع آنتی‌بیوتیک نامدار پنیسیلین است. با این حال، بعضی اشخاص شاید به آن حساسیت داشته باشند. در ابتدا سفید به نظر می‌رسد، اما بعداً به رنگ آبی-سبز یا زیتونی-خاکستری می‌شود.

 

ریزوپوس استولونیفر: این به طور عامیانه به عنوان کپک سیاه روی نان شناخته می‌شود. این سمومی تولید می‌نماید که در بیماران با سیستم ایمنی ضعیف مضر هستند.

 

کلادوسپوریوم: این یکی از رایج‌ترین قارچ‌های داخل ساختمان است. رنگ آن از سبز تیره تا سیاه متغیر است. معمولاً برای افرادی که آلرژی دارند تحریک‌کننده‌ترین است.

 

آسپرژیلوس: اینها معمولاً در غذاهایی مثل میوه‌ها و نان یافت می‌شوند. آنها ظاهری مخملی دارند و سفید رنگ هستند با رنگ‌های آبی، خاکستری-سبز و زرد. آنها مایکوتوکسین‌هایی تولید می‌کنند که سبب ناراحتی معده می‌شوند. علاوه بر این، آنها میکروبیوتای روده را تغییر می‌دهند.

 

خوردن نان کپک زده, مضرات خوردن نان کپک زده

برای حفظ تندرستی از خوردن هرگونه نان کپک زده خودداری نمایید

 

آیا می‌توانید قسمت کپک زده نان را برش دهید و بقیه را بخورید؟

شاید لکه‌های کپک را فقط در بعضی قسمت‌های کوچک نان یا فقط در چند برش مشاهده نمایید، در حالی که بقیه، با چشم غیرمسلح، به نظر می‌رسد در شرایط خوبی باشد. بر این اساس، شاید نتیجه بگیرید که ایمن است که قسمت‌های صدمه دیده را برش دهید و بقیه را استفاده نمایید. اما آیا این درست است؟ آیا این روش واقعاً ایمن است؟

 

جواب یک «نه» قاطع است. می بایست در نظر داشته باشید که این یک غذای مرطوب و متخلخل است که تمام شرایط لازم برای رشد قارچ را فراهم می‌نماید. و اگرچه اینها در کل قطعه قابل مشاهده نیستند، احتمالاً ریشه‌های میکروسکوپی آنها در حال حاضر در سراسر محصول پخش شده‌اند. همچنین می‌تواند همزمان با باکتری‌ها و چندین نوع قارچ آلوده شود. در حالی که بسیاری بی ضرر هستند، هیچ راهی برای تأیید وجود ندارد.

 

خطر این امر، قرار گرفتن احتمالی در معرض مایکوتوکسین‌هایی است که می‌توانند هر چیزی را از علائم گوارشی (تهوع، استفراغ، درد شکم و اسهال) تا عکس العمل‌های جدی‌تر مثل مشکلات تنفسی، ضعف ایمنی و مشکلات کلیوی و کبدی، و غیره ایجاد کنند.

 

بعد از خوردن نان کپک زده، چقدر طول می‌کشد تا بیمار شوید؟

شاید بعد از خوردن نان کپک زده بیمار نشوید. این تا حد بسیاری به نوع کپک مورد نظر و میزان استفاده بستگی دارد اما زیادتر به سطح جواب سیستم ایمنی شما بستگی دارد.

اگر مستعد آلرژی هستید یا سابقه آلرژی به کپک دارید، احتمال ابتلا به عوارض زیادتر است. حالا، هیچ داده دقیقی برای تعیین اینکه چه زمانی علائم را تجربه خواهید نمود وجود ندارد. گاهی این اتفاق فوری است، اما در موارد دیگر، عکس العمل‌ها با تأخیر رخ می‌دهند.

 

مهم‌ترین نکته این است که بعد از خوردن غذای کپک زده هوشیار باشید. اگر علائمی مثل درد شکم، حالت تهوع، استفراغ یا اسهال را تجربه کردید، خوبتر است به پزشک مراجعه نمایید. بعضی از اشخاص در معرض خطر بالاتر ابتلا به بیماری عبارتند از:

• کودکان خردسال

• زنان باردار

• بیماران مبتلا به دیابت

• بزرگسالان بالای 65 سال

• افرادی با سیستم ایمنی ضعیف (بیماران مبتلا به بیماری ریه، بیماری قلبی، سرطان و ویروس نقص ایمنی انسانی – HIV)

می بایست در نظر بگیرید که بعضی از مایکوتوکسین‌های موجود در کپک‌های غذایی می‌توانند محیط میکروبیوتای روده را تغییر دهند. با از بین بردن باکتری‌های سودمند در روده، آنها خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن را افزایش می‌دهند. با این حال، این موقعیت معمولاً با استفاده زیاد یا طولانی زمان رخ می‌دهد.

 

خوردن نان کپک زده, مضرات خوردن نان کپک زده

نان را در فریزر نگهداشتن نمایید تا زمان زیادتری تازه بماند

 

اگر غذا کپک زده باشد، چطور می بایست عمل نمود؟

بعضی از کپک‌ها در غذا برای خوردن بی خطر هستند، مثل پنیر آبی. در سبزیجات سخت دیگر مثل هویج، فلفل دلمه‌ای و کلم، گسترش این میکروارگانیسم‌ها دشوارتر است، بر این اساس خطر کم است و قسمت صدمه دیده را می‌توان برداشت.

 

با این حال، هنگامی صحبت از غذاهایی مثل نان می‌شود (که نرم، مرطوب و متخلخل هستند) عاقلانه‌ترین کار دور انداختن کل محصول است. همین امر در مورد محصولاتی مثل ماست، سوسیس، کره، ژله و میوه‌ها و سبزیجات نرم (خیار، گوجه فرنگی، هلو و غیره) نیز صدق می‌نماید.

 

ایمنی سایر غذاها به شرایط بستگی دارد. به عنوان مثال، اگر کپک‌ها روی پوست باشند، بعید است که روی میوه باشند مگر اینکه موقع پوست کندن علائم واضحی مثل لکه‌های تیره یا بوی نامطبوع نشان دهند.

 

نان تازه چقدر دوام می‌آورد؟

ماندگاری نان بسته به اینکه خانگی باشد یا صنعتی پخته شده تغییر می‌نماید. به طور کلی، نان خانگی یا دست‌ساز در انبار سه تا چهار روز و در فریزر دو تا سه ماه ماندگاری دارد.

در همین حال، نان تجاری تا دو هفته در دمای اتاق یا در یخچال و تا پنج ماه در فریزر ماندگاری دارد. این به این علت است که آنها شامل مواد نگهدارنده شیمیایی مثل پروپیونات کلسیم و اسید سوربیک هستند که از رشد قارچ پیشگیری می‌کنند.

 

خوردن نان کپک زده, مضرات خوردن نان کپک زده

با رعایت بهداشت موقع آماده کردن و نگهداشتن نان از کپک زدن آن پیشگیری نمایید

 

چطور نان را برای زمان طولانی تازه نگه داریم؟

چندین عامل احتمال رشد کپک روی نان را افزایش می‌دهند. روش آماده کردن، مواد افزودنی و نوع نگهداشتن بعضی از مرتبط‌ترین موارد هستند. حتی اگر می‌خواهید نان را برای زمان طولانی تازه نگه دارید، می‌توانید توصیه‌های زیر را اجرا نمایید.

 

اجازه دهید نان قبل از نگهداشتن خنک شود

به یاد داشته باشید که کپک در محیط‌های گرم و مرطوب راحت‌تر رشد می‌نماید. موقع نگهداشتن نان خیلی داغ، بخار این شرایط را ترویج می‌نماید. بر این اساس، قبل از قرار دادن آن در انبار، روی پیشخوان یا در بسته‌بندی، اجازه دهید خنک شود.

 

نان را پوشیده نگه دارید

اگرچه آنها قابل مشاهده نیستند، هاگ‌های کپک در هوا وجود دارند. یکی از راه‌های کم شدن تماس آنها با نان، پوشاندن آن قبل از استفاده است. کیسه‌های پارچه‌ای و کیسه‌های نان خوبترین گزینه‌ها در نظر گرفته می‌شوند، بعد از آن کیسه‌های کاغذی.

 

در جای خنک و خشک نگهداشتن نمایید

بعد از قرار دادن نان در کیسه یا جا نانی، فضای آشپزخانه‌ای خنک، خشک و ترجیحاً تاریک پیدا نمایید. اطمینان حاصل نمایید که هیچ وسیله‌ای برای تولید گرما در نزدیکی وجود ندارد. همچنین، کابینت می بایست پاکیزه و عاری از رطوبت باشد.

 

انجماد انتخاب نمایید

در حالی که  در یخچال قرار دادن نان یک گزینه خوب برای پیشگیری از رشد کپک‌ها است، خوبتر است آن را منجمد نمایید. برای چه؟ این روش نگهداشتن بافت را تغییر نمی‌دهد و ماندگاری غذا را افزایش می‌دهد. شما فقط می بایست نان ها را برش دهید تا بتوانید آنها را بیرون بیاورید و قسمت‌های مورد نیاز را گرم نمایید.

 

نکته جالب: نان بدون گلوتن زیادتر مستعد رشد کپک است. به همین علت بیشتر منجمد توزیع می‌شود.

 

نان خمیر ترش را انتخاب نمایید

در حال حاضر، نان خمیر ترش یکی از گزینه‌های توصیه شده برای لذت بردن از این غذای تازه و بدون مواد نگهدارنده است. ماندگاری آن به علت آنزیم‌های طبیعی موجود در آن، علاوه بر چربی، زیادتر است. در واقع، بعضی از دستور العمل‌های این تنوع شامل باکتری‌های اسید لاکتیک (پروبیوتیک‌ها) هستند که با تولید اسیدها از رشد کپک پیشگیری می‌کنند.

 

به دستور العمل خانگی خود ادویه یا سرکه بیافزایید

بعضی از دستور العمل‌های نان خانگی، گنجاندن بعضی ادویه‌ها مثل دارچین و میخک یا سرکه سیب را به عنوان یک ترفند برای حفظ و پیشگیری از تکثیر قارچ‌ها پیشنهاد می‌کنند. نقطه ضعف؟ آنها مزه و عطر محصول نهایی را تغییر می‌دهند. اما اگر این مشکلی برای شما نیست، این یک گزینه خوب است.

 

خوردن نان کپک زده, مضرات خوردن نان کپک زده

کپک‌ها می‌توانند آلرژی و مشکلات تنفسی ایجاد کنند

 

سوالات متداول در خصوص نان کپک زده

1. آیا می‌توان قسمت‌های کپک زده نان را جدا نمود و بقیه را خورد؟

خیر، ریشه‌های کپک بیشتر به قسمت‌های دیگر نان نیز نفوذ می‌کنند، حتی اگر به ظاهر سالم به نظر برسند.  

  

2. آیا حیوانات خانگی می‌توانند نان کپک زده بخورند؟

خیر، حیوانات خانگی نیز مثل انسان‌ها به سموم تولید شده توسط کپک حساس هستند. خوردن نان کپک زده می‌تواند سبب مسمومیت غذایی در حیوانات خانگی شود.

 

3. آیا نان کپک زده قابل بازیافت است؟

خیر، نان کپک زده را نباید بازیافت نمود. زیرا می‌تواند سبب آلودگی سایر مواد غذایی شود و همچنین محیط زیست را آلوده نماید. خوبترین کار این است که نان کپک زده را در سطل زباله بریزید.

   

4. آیا نان آزمون شده کپک زده نیز خطرناک است؟

بله، حتی نان آزمون شده کپک زده نیز می‌تواند خطرناک باشد. زیرا حرارت دیدن نان سبب از بین رفتن تمامی سموم تولید شده توسط کپک نمی‌شود.

 

5. آیا بوی نان کپک زده خطرناک است؟

استنشاق اسپورهای کپک می‌تواند سبب ایجاد آلرژی و مشکلات تنفسی شود. بر این اساس، خوبتر است از استنشاق بوی نان کپک زده خودداری نمایید.

 

6. در صورت مشاهده کپک روی نان چه می بایست نمود؟ 

در صورت مشاهده کپک روی نان، خوبترین کار این است که آن را دور بریزید. حتی اگر فقط یک قسمت کوچک از نان کپک زده باشد، خوبتر است کل نان را دور بریزید.

  

سخن آخر 

در آخر، خوردن نان کپک زده به هیچ وجه توصیه نمی‌شود. حتی اگر فقط قسمت کوچکی از نان کپک زده باشد، ریشه‌های کپک شاید به تمام قسمت‌های نان نفوذ نموده باشد و جداسازی قسمت‌های سالم از قسمت‌های کپک زده تقریباً غیرممکن است. کپک‌ها می‌توانند سمومی تولید کنند که برای تندرستی مضر هستند و سبب مسمومیت غذایی شوند. بر این اساس، برای حفظ تندرستی خود و خانواده‌تان، خوبتر است هرگونه نان کپک زده را دور بریزید و به جای آن، به روش‌های صحیح نگهداشتن از نان توجه نمایید تا از کپک زدن آن پیشگیری شود.

 

به یاد داشته باشید پیشگیری همیشه خوبتر از درمان است. با رعایت نکته های ساده‌ای مثل نگهداشتن نان در جای خشک و خنک، استفاده از ظروف در بسته و فریز کردن نان، می‌توانید از کپک زدن آن پیشگیری نموده و از خوردن نان تازه و سالم لذت ببرید.

 

 



منبع : بیتوته

بیشتر بخوانید :

آخرین دیدگاه‌ها