همواره شنیدهایم که پزشکان از صبحانه به عنوان مهمترین وعده غذایی در طول روز یاد نمودهاند. با حضور صبحگاهی شمار بسیاری از دانشآموزان در مدارس، بحث صبحانه ارزش ویژهای پیدا مینماید. اما در این میان اطلاعاتی که از مدارس گرفته شده، نشان میدهد بسیاری از بچهها بدون خوردن صبحانه روانه مدرسه میشوند که همین مساله روی روند تحصیلی آنها اثراتی منفی میگذارد. این در حالی است که مطالعات نشان میدهد با خوردن صبحانه، تمرکز آنها زیادتر شده و عملکرد مغزیشان تقویت میشود.
اگر بخواهیم تاثیرات مثبت صبحانه را روی دانشآموزان بررسی کنیم، مهمترین مزیت خوردن صبحانه، تقویت عملکرد مغزی است. خوردن یک صبحانه مفصل با انواع مواد مقوی کمک بسیاری به دانشآموزان مینماید، طوری که عملکرد آموزشی، توانایی یادگیری، کم شدن مشکلات رفتاری و پیشگیری از اضافهوزن کودکان را به همراه دارد.
پیشرفت درسی: پیشرفت در مهارتهای یادگیری و توانایی بالا در تمرکز کردن در کودکانی که صبحانه میخورند زیادتر مشاهده میشود. مطالعات تغذیهای که روی دانشآموزان مختلف انجام شد، نشان داد گروهی که صبحانه میخورند، نسبت به گروهی که صبحانه نمیخورند نمرات بهتری کسب میکنند.
آنها در امتحانات خطاهای کمتری مرتکب شده و قدرت یادگیری زیادتری در کلاس درس خواهند داشت. به عبارتی، خوردن صبحانه پیش از حضور دانشآموزان در مدرسه مثل سوخت، انرژی لازم برای تفکر خلاقانهتر و خوبتر را فراهم نموده، آنها را هوشیارتر مینماید و در طول روز آنها را پرانرژی نگه میدارد. علاوه بر این، دانشآموزان با خوردن صبحانه نمرات بهتری کسب میکنند.
کم شدن مشکلات رفتاری: کودکانی که با خوردن صبحانه روانه مدرسه میشوند مشکلات رفتاری کمتری دارند. آن گروه از کودکانی که صبحانه نمیخورند بیشفعالی زیادتری داشته و با سایر دانشآموزان براحتی کنار نمیآیند. هنگامی کودک گرسنه میشود، انرژی بدن کم شدن یافته و انگیزه تمرکز روی دروس و در کل، یادگیری بشدت افت مینماید. در پی افت انرژی، بدن نیروی کافی برای فکر کردن و یادگیری ندارد و کودک بسرعت احساس خستگی مینماید.
زندگی سالمتر: علاوه بر موارد ذکر شده، خوردن صبحانه، مواد مقوی لازم برای رشد کودک را فراهم مینماید و انتخابهای سالمتری از مواد غذایی را پیش روی آنها قرار میدهد. خوردن صبحانه خوب و مغزی به کم شدن نمایه توده بدنی (BMI) کمک نموده و وزن را در حد تعادل حفظ مینماید.
به عبارتی، نخوردن صبحانه هیچ کمکی به کم شدن وزن نکرده و برخلاف تصور بسیاری از اشخاص، پرخوری را در طول روز افزایش و کیفیت تغذیهای کودکان را کم شدن داده و سبب بالا رفتن نمایه توده بدنی میشود. از سوی دیگر، خالی ماندن شکم در طول روز شاید کودکان را در معرض ابتلا به بیماریهای گوارشی قرار دهد.
صبحانه به طور کلی مهمترین وعده غذایی محسوب میشود و نه تنها مواد مقوی مورد نیاز بدن در طول روز را از قبیل پروتئینها، فیبر، کلسیم و کربوهیدرات تامین مینماید، بلکه عملکرد درسی دانشآموزان را نیز تا حد خیلی بالایی بهبود میبخشد. بررسیها نشان میدهد صبحانه خوردن دانشآموزان، عملکرد شناختی و نمرات امتحانات آنها را بخصوص در کودکان کم سن و سال تا حد بسیاری بالا میبرد.
این مطالعات نشان میدهد کودکانی که پیش از رفتن به مدرسه صبحانه میخورند، نسبت به دانشآموزانی که صبحانه نخورده راهی مدرسه میشوند، در درس ریاضیات موفقتر بوده و نمرات بالاتری کسب میکنند و کمتر از بقیه در کلاسها غیبت میکنند.
دانش آموزانی که صبحانه متعادل و دارای قند پایین استفاده میکنند در مدرسه تمرکز زیادتری دارند و نسبت به حل مسائل دشوار در مقابل کودکانی که صبحانهای مملو از کربوهیدرات استفاده نمودهاند، عملکرد بهتری از خود نشان میدهند.
صبحانهای که از قندهای کمتری تشکیل شده باشد، نسبت به صبحانه پرقند، تمرکز دانشآموزان را بالاتر نگه داشته و کودکان خستگی کمتری در طول روز احساس میکنند. حدود 50 گرم مغز گردو، همراه تخممرغ نیمرو، اسفناج، فلفل و پنیر رنده شده صبحانهای ایدهآل به شمار میرود.
اثر استفاده صبحانه روی بهبود عملکرد دانشآموزان در مدرسه با جنسیت کودکان ارتباط مستقیم دارد به طوری که تحقیقات اثبات نموده دخترها در مقایسه با پسرها پس از خوردن ترکیب پروتئینها و کربوهیدراتها به جای کربوهیدرات تنها، عملکرد مغزی بهتری از خود نشان میدهند.
پیشنهاد سرآشپز: صبحانه دانشآموزان
پژوهشگران بر این عقیدهاند که خوردن هرگونه مواد غذایی در وعده صبحانه خوبتر از حذف این وعده از رژیم روزانه است.
صبحانههایی که در آن فقط از کربوهیدراتهایی مثل شیرینی و نان آزمون استفاده میشود، فقط به زمان 2 تا 3 ساعت انرژی لازم را در بدن دانشآموزان تامین مینماید و این در حالی است که صبحانههای کامل شامل مقادیر یکسانی از پروتئین، چربی و کربوهیدراتها، ساعتها سطح قند خون را پایین نگه میدارد.
نان آزمون و کره بادامزمینی، میوه و شیر همراه با شیرین گندمک و نیز یک لیوان آب میوه 100 درصد طبیعی و نیز املت همراه با پنیر و کلم بروکلی میتواند یک صبحانه ایدهآل به شمار رود.
در واقع، صبحانه قابل قبولی که بتواند انرژی روزانه دانشآموزان را برای فعالیت یک روز تامین نماید، شامل استفاده پروتئینها و کربوهیدراتهاست که تاثیرات جسمی و ذهنی بینظیری به جا میگذارد. آمارها نشان میدهد حدود 8 تا 12 درصد از دانشآموزان به طور کلی وعده صبحانه را نادیده گرفته و این آمار در سنین نوجوانی افزایش چشمگیری مییابد و تا بیش از 30 درصد میرسد.
غلات یکی از گزینههایی است که می بایست در وعده صبحانه گنجانده شود. معمولا غذاهای مملو از غلات مملو از فیبر، ویتامینها و مواد معدنی است و انواع موادی که شامل غلات کامل هستند، غنی از ویتامینهای خانواده B از قبیل تیامین، ریبوفلاوین و نیاسین بوده و انرژیزا هستند.
در کنار کربوهیدرات، استفاده پروتئین نیز میتواند سبب سیری دانشآموزان در طول روز شود. یک فنجان شیر کمچرب حدود 8 میلیگرم پروتئین و 83 کالری بدون چربی دارد. استفاده قهوه و غلات سرد در صبحانه نیز گزینه مناسبی است. علاوه بر این، هر تخممرغ شامل 70 کالری، 6 گرم پروتئین، 5 گرم چربی و 186 گرم کلسترول است.
در واقع، تخممرغ حدود 62 درصد از نیاز کلسترول روزانه دانشآموزان را تامین مینماید؛ ولی پژوهشگران توصیه میکنند استفاده مواد غذایی پرچرب مثل سوسیس و کالباس را در صبحانه محدود نمایید. این مواد، خطر ابتلا به سرطان، بیماریهای قلبی و دیابت را افزایش میدهد.
فیبرها همواره پای ثابت رژیمهای غذایی است و به طور کلی میوهها و سبزیجات تماه گروه غلات و حبوبات را شامل میشود. می بایست در طول روز مردان 38 و زنان 25 گرم فیبر استفاده کنند که شامل فیبرهای محلول و غیرمحلول است. وجود 2 گرم فیبر در رژیم غذایی، تاثیرات کم شدن کلسترول خون را به همراه دارد. سیب 4/4، پرتغال 1 /3 و دانههای خوراکی 2 تا 4 گرم فیبر دارند.
فیبرهای غیرمحلول نیز در پیشگیری از بروز یبوست تاثیرگذار بوده و در غلات و حبوبات، دانهها، میوهها و سبزیجات یافت میشود. کلسیم از دیگر موادی است که در وعده صبحانه می بایست گنجانده شود. این ماده مقوی به ساخت استخوانها و حفظ سلامت آنها کمک مینماید. باتوجه به سن و جنس، بدن انسان به حدود هزار میلیگرم کلسیم در روز نیاز دارد که در این میان ماست، شیر و پنیر خوبترین گزینهها به شمار میرود.
فرزندتان را تشویق به تغذیه مناسب نمایید
بسیاری از والدین بخصوص مادرها مدام از صبحانه نخوردن فرزند دانشآموز خود شکایت میکنند، ولی محققان معتقدند با ایجاد بعضی راهکارهای ساده و به کار بردن خلاقیت میتوانید فرزندتان را به صبحانه خوردن تشویق نمایید. سعی نمایید وعده صبحانه را متنوع نموده و از تکراری کردن آن بپرهیزید. اگر همیشه برای صبحانه نان و پنیر و کره آماده مینمایید، یکبار نیمرو یا غذایی را که کودکتان دوست دارد، فراهم کنید تا میل به صبحانه خوردن در او بیدار شود. استفاده از ظروف مخصوص کودکان تمایل آنها به خوردن را افزایش میدهد. از فرزندتان بخواهید در آماده کردن صبحانه به شما کمک نماید. این کار تمایل وی را به خوردن صبحانه دو چندان مینماید.
راهکار دیگر ترغیب فرزندتان این است که در کنارش نشسته و همراه او صبحانه میل نمایید. مطمئن باشید کودک با مشاهده شما که در حال خوردن صبحانهای سالم هستید، گرایش زیادتری به صبحانه خوردن پیدا نموده و ارزش این وعده غذایی مهم را درمییابد. همواره به کودکتان حق انتخاب بدهید و بگذارید خودش صبحانه مورد علاقهاش را انتخاب نماید. از این رو، سعی نمایید چند نوع غذا روی میز صبحانه باشد تا کودک براحتی حق انتخاب داشته باشد.
منبع:watan.ir
آخرین دیدگاهها