[ad_1]
بعضی اشخاص با نوشیدن شیر دچار عوارض گوارشی مثل نفخ، دلپیچه و اسهال میشوند
هیچ ماده غذایی، نمی تواند به تنهایی جایگزین شیر شود. كلسیم موجود در منبع های گیاهی و سبزیجات و مغزها مثل اسفناج، انواع كلمها و بادام نمیتواند مثل كلسیم شیر برای انسان خصوصاً كودكان و نوجوانان سودمند و جذبشدنی باشد.»
قند شیر یا لاکتوز منبع تأمین انرژی است. شیرینی لاکتوز یکسوم قند نیشکر است و مثل سایر قندها چاقکننده نیست و بهعلت دیر هضم شدن، برای بیماران مبتلا به دیابت نیز سودمند است. موقع تولید پنیر، زیادتر لاکتوز بدون تغییر باقی میماند و وارد آبپنیر میشود. امروزه
لاکتوز آبپنیر جمعآوری میشود و از هیدرولیز آن گلوکز و گالاکتوز بهدست میآید که بهصورت شیرینکننده در قنادیها استفاده میشود. لاکتوز در صنعت داروسازی نیز برای پوشش قرص و کپسول کاربرد دارد.»
علایم عدم تحمل لاکتوز
بعضی اشخاص با نوشیدن شیر دچار عوارض گوارشی مثل نفخ، دلپیچه و اسهال میشوند. این حالت، که به آن عدم تحمل لاکتوز گفته میشود، بهعلت کم شدن شدید آنزیم لاکتاز در بدن است. آنزیم هضمکننده لاکتوز یا قند شیر به نام لاکتاز در بدن انسان و سایر پستانداران ساخته میشود. نوزاد به طور معمول با لاکتاز به دنیا میآید و فعالیت این آنزیم پس از تولد خیلی زیاد است ولی پس از دوران شیرخوارگی و کم شدن استفاده شیر، میزان تولید آن نیز کم میشود.
بر این اساس اگر شیر از رژیم غذایی روزانه حذف شود، ساخت این آنزیم در بدن بهمرور متوقف خواهد شد. هنگامی بدن آنزیم لاکتاز تولید نکند، لاکتوز هضم نمیشود و وارد رودهی بزرگ میشود. در آنجا باکتریهای رودهی بزرگ آن را تخمیر میکنند و باکتریهای رودهای مثل کلیبرگهها آنها را استفاده میکنند که در آخر منجر به نفخ، دردهای شکمی و اسهال میشود. عدم تحمل لاکتوز زیادتر در بزرگسالان دیده میشود که درمان این عارضه آسان است.
مبتلایان به عدم تحمل لاکتوز نباید شیر بخورند؟
معمولاً زیادتر افرادی که دچار این ناراحتی هستند میتوانند یک لیوان شیر (۲۵۰ میلیلیتر) را کمکم طی چند ساعت، بدون ناراحتی، بنوشند تا آنزیم لاکتاز بهتدریج مجدداً در بدن ساخته شود. آنها میتوانند پس از مدتی بهراحتی شیر بنوشند یا میتوانند مدتی (یک تا دو ماه) از شیرهای استریلیزه زمان دار (فرادما) کملاکتوز یا شیر با لاکتوز هیدرولیزشده بنوشند و سپس شیرهای استریلیزه زمان دار (فرادما) معمولی بنوشند. اگر مشکل با این دستورها رفع نشد، اشخاص میتوانند سایر فرآوردههای لبنی مثل ماست، پنیر، کِفیر، دوغ، کشک، شیرهای مزه دار و بستنی را استفاده کنند.
نکته قابل توجه این است که با استفاده تدریجی شیر، آنزیم هضمکننده لاکتوز مجدداً در بدن ساخته میشود و بهمرور مشکل عدم تحمل لاکتوز در فرد رفع خواهد شد.
در مناطقی که با کمبود لاکتاز مواجه هستند، میتوان شیرهای هموژنیزه استریلیزه با ماندگاری طولانی (فرادما) را با این آنزیم مخلوط نمود تا لاکتوز، طی دوران چندماهه نگهداشتن، تجزیه شود. در این حالت، بهدلیل تولید گلوکز مزه شیر شیرینتر میشود.
شیر مهمترین منبع تأمینکننده کلسیم و فسفر است
مبتلایان به عدم تحمل لاکتوز خوبتر است چه زمانی شیر را استفاده کنند؟
اشخاص خوبتر است برای کم شدن علایم، قبل از خواب یک لیوان شیر هموژنیزه استریلیزه با خرما یا کمی عسل و یا با یک عدد سیب استفاده کنند همچنین خوبتر است یک لیوان شیر هموژنیزه استریلیزه را کم کم در طی چند ساعت بنوشند و استفاده شیر کم لاکتوز، بدون لاکتوز یا با لاکتوز هیدرولیز شده برای این دسته از اشخاص توصیه می شود.
اینگونه شیرها فقط از دید قند متفاوت هستند و از دید خواص دیگر تفاوتی با شیرهای معمولی ندارند.
آیا شیر جایگزین غذایی دارد؟
شیر ماده غذایی متراکم و تنها ماده شناختهشده در طبیعت است كه میتواند نیاز بدن را بهطور كامل و متعادل تأمین كند. و هیچ ماده غذایی دیگر نمی تواند به تنهایی جایگزین شیر شود. این ماده باارزش به عنوان غذا، نهتنها برای کودکان بلکه برای همه اشخاص و بزرگسالان نیز خیلی سودمند است.
شیر بهعلت تأمین بسیاری از نیازهای ضروری انسان، کاملترین ماده غذایی است و کمبود آن در رژیم غذایی شاید مخاطرات بسیاری را در پی داشته باشد، رشد مطلوب در دوران کودکی و نوجوانی، بهرهمندی از سیستم دفاعی مطلوب بدن، و پیشگیری از بروز عوارض ناشی از کمبود مواد مقوی با استمرار استفاده این محصول و فرآوردههای آن در طول زندگی امکانپذیر است.
استفاده روزانه سه لیوان شیر یا ترکیبی از یک تا دو لیوان شیر، یک کاسه ماست و چهل تا پنجاه گرم پنیر قادر هست بخش عمده احتیاجات بدن انسان را تأمین كند. در بیشتر مسمومیتها، شیر بهصورت تركیب كاهشدهنده عوارض مسمومیت مورد استفاده قرار میگیرد. امروزه آلودگی های ناشی از مونوکسید کربن، گوگرد، سرب، مس، آرسنیک، ریزگردها و غیره از خطرناكترین عوارض زندگی شهری و حتی روستایی است که استفاده روزانه یک تا دو لیوان شیر قادر هست تا حد بسیاری عوارض مسمومیت با این مواد را كاهش بدهد.
هر لیوان شیر چه میزان کلسیم مورد نیاز بدنمان را تامین می نماید؟
هر لیوان شیر (۲۵۰ میلیلیتر) حدود ۳۱۵ میلیگرم كلسیم دارد كه سی درصد كلسیم روزانهی موردنیاز بدن انسان را تأمین می كند. کلسیم یكی از مهمترین تركیبات معدنی است و می بایست از راه غذا وارد بدن انسان بشود. كلسیم نقش اساسی در استحكام استخوانها و سلامت دندانها دارد. همچنین شیر نقش مهمی در سلامت پوست دارد. ویتامینهای موجود در شیر سلامت پوست را تقویت می كنند. شیر و لبنیات منبع های غنی ویتامینها هستند.
شیر مهمترین منبع تأمینکننده کلسیم و فسفر است. بهعلاوه شامل مقادیر متناسب پتاسیم، سدیم، آهن، ید، منیزیم و روی است. کلسیم و فسفر مجموعاً حدود هفتاد درصد از مواد معدنی موجود در بدن را تشکیل میدهند. حدود ۹۹ درصد کلسیم بدن در استخوانها و دندانها قرار گرفته است. زمانی که کلسیم و ویتامین دی (D) به اندازه کافی تأمین شود، عمل جذب از راه روده باریک صورت میپذیرد تا احتیاجات بدن برطرف شود.
روزانه چقدر کلسیم می بایست استفاده کنیم؟
مقدار کلسیم مورد نیاز روزانه بدن بسته به سن، وزن و شرایط جسمی اشخاص متفاوت و بین ۴۰۰ تا ۱۲۰۰ میلیگرم در روز است. در کل در حالت عادی، زنان به حدود ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ و مردان به حدود ۹۰۰ تا ۱۰۰۰ میلیگرم کلسیم در روز نیاز دارند. برای زنان باردار و در دوره شیردهی میزان ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ میلیگرم توصیه شده است.
شیر و فرآوردههای آن از منبع های خیلی غنی کلسیم هستند. جذب کلسیم در حضور لاکتوز افزایش مییابد. ضریب قابلیت جذب حقیقی کلسیم شیر بیش از چهل تا پنجاه درصد است، درحالیکه این ضریب در مورد قرص مکمل كلسیم حدود پنج تا ده درصد است. نسبت مناسب کلسیم و فسفر در شیر، محلول بودن کلسیم شیر، وجود ویتامین دی (D)، لاکتوز (قند شیر)، کازئین، فسفوپپتیدازها و عوامل بیولوژیکی دیگر ضریب قابلیت جذب کلسیم شیر را افزایش میدهد.
شیر نهتنها از دید کلسیم خیلی غنی است بلکه غذایی کامل محسوب میشود
کلسیم صد عدد بادام معادل کلسیم تنها یک لیوان شیر!
كلسیم موجود در منبع های گیاهی و سبزیجات و مغزها مثل اسفناج، انواع كلمها و بادام نمیتواند مثل كلسیم شیر برای انسان خصوصاً كودكان و نوجوانان سودمند و جذبشدنی باشد. کلسیم موجود در منبع های گیاهی از دید مقدار و قابلیت جذب نمیتوانند به طور کامل جایگزین کلسیم شیر شوند. به طور مثال هر عدد بادام تنها شامل سه میلی گرم کلسیم است و بدین ترتیب کلسیم حدود صد عدد بادام معادل کلسیم یک لیوان شیر می گردد. یا کلسیم موجود در سه لیوان شیر معادل مجموع کلسیم موجود در ۳۵۰ گرم دانه کنجد بعلاوه یک کیلوگرم کلم بروکلی و ۳۰۰ گرم بادام زمینی است.
بازدارندههایی مثل فیتاتها، اگزالاتها و پلیفنلها نیز از جذب کلسیم منبع های گیاهی ممانعت میکنند. کلسیم شیر شاید در غیاب ویتامین دی (D) نیز، تحتتأثیر لاکتوز، در روده باریک جذب شود.
شیر نهتنها از دید کلسیم خیلی غنی است بلکه غذایی کامل محسوب میشود که تقریباً کلیهی مواد مقوی موردنیاز انسان را تأمین مینماید. وجود ترکیباتی مثل ویتامین دی (D)، لاکتوز، کازئین و فسفوپپتیدازها نهتنها سبب جذب زیادتر کلسیم میشود بلکه شرایط لازم برای جذب فسفر شیر را نیز، که برای تراکم استخوانها ضروری است، فراهم مینماید. این خواص منحصربهفرد کلسیم شیر سبب شده که شیر مناسبترین ترکیب غذایی تأمینکننده کلسیم اشخاص، خصوصاً زنان و سالمندان، محسوب شود.
منبع:salamatnews.com
[ad_2]
منبع : بیتوته
آخرین دیدگاهها