لوگو چشم انداز cheshmandaz.ir

خواص کنجد ( قسمت اول )

روغن کنجد,خواص روغن کنجد

کنجد گیاهی است یک ساله با ارتفاع حدود یک متر که قسمت انتهایی ساقه آن پوشیده از کرک است. برگهای آن بیضی، باریک و نوک تیز است. گلهای آن به رنگ سفید یا قرمز، به طور تک تک در کناره برگهای قسمت انتهایی ساقه ظاهر می شوند.

تاریخ استفاده کنجد:

متجاوز از پنج هزار سال است که انسان به خواص معجزه آسای کنجد پی برده است. پهلوانان قدیم آن را برای زیاد کردن زور می خوردند و امروز هم در بین قهرمانان ترکیه قابل توجه است و دارای ارزش بسیاری  است.

هندیها بیش از سایر اقوام برای این گیاه خاصیت و تاثیرات معجزه آسا قایلند و آن را زیادکننده قدرت و عامل طول عمر می شناسند و روی این اصل آن را در تشریفات مذهبی زیاد می خورند و همانطور که ما ایرانیان خرما و انجیر خیرات می نماییم آنها کنجد و شیرینهایی که با کنجد درست نموده اند خیر می کنند و بدون تردید دلیل طول عمر در بین مرتاضین و بعضی از دهاتیهای هندی خوردن کنجد است.

خوردن این گیاه از قدیم در ایران معمول بوده است، نانوایان مغز آن را روی نان می پاشیدند و آن کاری است که الان هم می بایست معمول شود.

حلواسازان آن را به کار می بردند که متاسفانه امروز ترک شده است. روغن کنجد دیر فاسد می گردد و سابقا خوردن آن خیلی معمول بوده و هنوز هم معمول است.

شیر کوبیده آن و گیاههای دیگر را جهت رفع سوزش معده سودمند می دانستند و معتقد بودند ترشی معده را کم می نماید و سودا را از بین می برد. آب برگ کنجد برای تقویت مو و بلند شدن آن اثر نیکوی دارد و برای این کار بایستی آب آن را با کوبیدن یا فشار گرفت و به سر مالید.

میوه این گیاه به صورت کپسول و محتوی دانه های کوچک و پهن و بیضوی است که دانه کنجد نامیده می گردد و قسمت مورد استفاده این گیاه است.

وطن اصلی کنجد هندوستان است که از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافته است. در حال حاضر چین بزرگترین تولیدکننده کنجد در دنیا است. هندوستان و حبشه از دید تولید، پس از چین قرار دارند. در ایران نیز مقداری کنجد تولید می گردد که زیادتر آن به استفاده آماده کردن روغن و حلوا ارده می رسد.

ترکیبات شیمیایی

کنجد دارای پروتئین، ویتامینهای F1، E، D، B و لسیتین (LECITHIN) است. مقدار روغن آن در حدود 50 درصد است. روغن کنجد مرکب از حدود ۷۰ درصد اسیدهای چرب اشباع نشده مثل لینولئیک اسید، اولئیک اسید و مقداری اسیدهای چرب اشباع شده مثل اسید پالمتیک و آراشیدیک اسید است.

روغن کنجد یکی از روغنهای اشباع نشده و سودمند برای بدن است که در آمریکای شمالی و کانادا به مقدار زیاد استفاده می گردد، زیرا این روغن نه تنها کلسترول خون  را افزایش نمی دهد، بلکه آن را کم شدن نیز می دهد.

برای آماده کردن روغن کنجد معمولا دانه ها را می شویند تا رنگ روی آن از بین برود. سپس دانه ها را آسیاب نموده و در آب می ریزند تا پوست آنها روی آب بیاید. پس از گرفتن پوست، دانه ها را خشک نموده و در آب جوش می ریزند و خمیر می کنند. این خمیر را تحت فشار قرار داده تا روغن آن جدا شود. این روغن را روغن سرد می نامند و از تفاله باقیمانده تحت اثر فشار و گرما روغنی بدست می آید که به نام روغن گرم معروف است که البته ارزش غذایی روغن سرد را ندارد.

تفاله باقیمانده از این مرحله را معمولا برای علوفه دامها به کار می برند. بخصوص این تفاله ازنظر داشتن مواد پروتئینی، غذای خوبی برای گاوهای شیرده است.

اگر می خواهید از روغن کنجد استفاده نمایید دقت نمایید که روغن سرد باشد که به نام ”FIRST COLD PRESSED” معروف است، زیرا در اثر حرارت دادن، روغن کنجد خواص خود را از دست می دهند.

خواص سودمند کنجد برای تندرستی بدن

ازنظر طب قدیم ایران، کنجد گرم است. کنجد خیلی مقوی است و در اکثر کشورهای نیازمند به عنوان جانشین گوشت بکار می رود. خواص سودمند کنجد به شرح زیر است:

1- برای چاق شدن و تقویت نیروی جنسی تاثیرگذار است.

2- برای رفع قولنج کنجد را آسیاب نموده و با سرکه مخلوط نمایید و به مقدار نصف وزن کنجد، مغز بادام  پوست کنده را به آن بیافزایید. سپس آنها را پودر نمایید و هر روز به مقدار یک قاشق سوپ خوری از آن بخورید.

3- کنجد گرفتگی صدا را از بین می برد.

4- نرم کننده معده و روده است.

5- کره کنجد که در کانادا بنام تاهیتی معروف است و شبیه ارده است، غذای خوبی برای رشد بچه هاست.

6- برگ کنجد را اگر به سر بمالید، سبب رشد و سیاهی موی سر می گردد.

7- ارده نرم کننده معده و روده هاست.

8- کنجد فشار خون بالا را کم شدن می دهد.

9- کنجد ضد رماتیسم است.

10- برای رفع ناراحتی کیسه صفرا سودمند است.

11- دم نموده برگ کنجد، اسهال خونی را برطرف می نماید.

12- روغن کنجد برای رفع تنگی نفس، سرفه خشک  و زخم ریه سودمند است.

13- روغن کنجد سوزش ادرار را رفع می نماید.

14- از روغن کنجد به جای روغن زیتون در سالاد استفاده نمایید.

15- کنجد با تمام فوایدی که دارد برای معده ضعیف مناسب نیست، زیرا هضم آن سنگین است. این گونه افراد می بایست آن را با عسل و سرکه بخورند.

ویتامین F  چیست؟

ویتامین F یک اسید چرب ضروری است که سبب تشکیل لایه هایی در پوست می گردد که از سلولهای پوستی محافظت و از خشکی و خرابی پوست پیشگیری می نماید. همچنین سبب انتقال سایر ویتامینها در پوست می گردد.

خواص کنجد ( قسمت دوم )

 

منبع : بیتوته

بیشتر بخوانید :

آخرین دیدگاه‌ها