خرما و عسل یا زولبیا و بامیه ؟!

[ad_1]

 

ماه رمضان, زولبیا و بامیه, افزایش قند خون

برنامه‌ریزی برای یک تغذیه صحیح در ایام ماه مبارک رمضان از ارزش ویژه‌ای برخوردار است تا هم بتوان با پیشگیری از پرخوری و آشفته‌خوری ، اصل پرهیز را رعایت نمود و هم با تقسیم انرژی و کالری مورد نیاز از زیان‌های کمبود غذایی در امان بود.

 

ارزش این قضیه به‌خصوص زمانی آشکار‌تر می‌شود که بدانیم در ۱۵‌روز دوم ماه رمضان بدن روزه‌داران ضعیف‌تر شده و نیاز به مواظبت و رسیدگی تغذیه‌ای زیادتری خواهد داشت چون به‌طور واضح بی‌توجهی به این مسئله در پایان این ماه و حتی در طولانی ‌زمان اثرهای خودش را نشان خواهد داد.در این میان استفاده زولبیا و بامیه در ماه رمضان دیگر جزو سنت ما ایرانی‌ها شده است. در حالی‌که فراموش نموده‌ایم که خوردن چربی و شیرینی تا چه حد می‌تواند مضر باشد.

 

دکتر مسعود کیمیاگر،در مورد خطرات استفاده زولبیا و بامیه این‌طور توضیح می‌دهد: البته این سنت غلط به اشکال دیگر در کشورهای اسلامی دیگر هم دیده می‌شود. اگر این مواد به مقدار کم استفاده شوند، مانعی ندارد ولی مشکل اینجاست که روغن مصرفی در پخت زولبیا و بامیه چندین بار استفاده می‌شود و ترکیبات مضر در اثر استحاله روغن تولید خواهند شد.

 

به گفته وی مشکل دیگر این است که ما فکر می‌کنیم می بایست این مواد را از خوبترین قنادی‌های شهر خریداری کنیم در حالی که هیچ فرقی ندارد از کجا خریداری شوند چون مواد اولیه زولبیا و بامیه از انبارهای جنوب شهر از راه قنادی‌ها خریداری شده و به فروش می‌رسند.

 

این متخصص تغذیه تصریح می‌نماید: در حال حاضر همه مواد غذایی تقریبا مسئول فنی دارند به غیراز زولبیا و بامیه. برای همین است که ما توصیه می‌کنیم خانواده‌ها دستور پخت این مواد را یاد گرفته و خود اقدام به آماده کردن آنها کنند. البته فراموش نشود که قند زولبیا و بامیه به‌دلیل چربی بالا دیر جذب می‌شود و این ماده هیچ نقش مثبتی در افزایش قند خون ندارد. برای همین توصیه ما به استفاده خرما ، عسل ، آبمیوه و موادی از این قبیل سر سفره افطار است.

 

دکتر سیدضیاءالدین مظهری، متخصص تغذیه نیز معتقد است زولبیا و بامیه‌ای که با روغن چندبار استفاده شده، درست می‌شود، دشمن قلب و سیستم گردش خون است.

 

وی با بیان اینکه روزه خود یک درمان است، می‌گوید: به‌علت فاصله زمانی زیاد بین نخستین و آخرین وعده غذایی در ایام روزه‌داری، گلیکوژن کبد (منبع ذخیره قندی) استفاده می‌شود و فرد ولع بسیاری برای خوردن شیرینی پیدا می‌نماید و متأسفانه به‌علت باور غلطی که در جامعه وجود دارد، اشخاص در استفاده زولبیا و بامیه که مملو از قندهای تصفیه شده و چربی‌های اشباع هستند و شاید در اثر جوشیدن، مواد سمی در آنها ایجاد شده باشد، افراط می‌کنند.

روزه‌داران با خوردن مقدار بسیاری از زولبیا و بامیه هم در روزهای ماه رمضان حال بدی پیدا می‌کنند و هم پس از ماه مبارک رمضان دچار چاقی و افزایش وزن می‌شوند.

 

این متخصص تغذیه با تأکید بر اینکه خوبتر است روزه‌داران از استفاده زولبیا و بامیه اجتناب کنند، اظهار می‌نماید: متأسفانه بعضی اشخاص ۳۰۰ تا ۴۰۰‌گرم زولبیا و بامیه را یکجا استفاده می‌کنند، در حالی که به نفع آنهاست که قند مورد نیاز بدنشان را با خوردن خرما، شیر ،کشمش، عسل، چای یا حتی آبمیوه تازه جبران کنند تا ولع خوردن زولبیا و بامیه هم در آنها کم شدن پیدا نماید.

 

وی با ابراز تأسف از اینکه زیادتر زولبیا و بامیه‌ها به‌صورت غیراستاندارد و غیربهداشتی آماده کردن می‌شوند و در آماده کردن آنها از روغن‌های مانده و فاسد و همچنین مواداولیه رو به فساد استفاده می‌شود، می‌گوید: موقع خرید زولبیا و بامیه می بایست به رنگ آن توجه کنیم. هر چه زولبیا و بامیه قهوه‌ای‌تر و سوخته‌تر باشد نشانه مرغوبیت آن نیست بلکه نشان‌دهنده این است که در روغن زیادتر جوشیده و حرارت زیادتری دیده و در نتیجه شامل مواد سمی زیادتری است.

 

وی همچنین می‌گوید: مردم تا حد امکان می بایست از استفاده زولبیا و بامیه و حتی کیک و شیرینی صرف‌نظر کنند تا سلامت آنها به خطر نیفتد.

 

با این حال به عقیده متخصصان تغذیه، زولبیا و بامیه می بایست تحت این شرایط استفاده شود :

– زولبیا و بامیه از مراکز آماده کردن و توزیع معتبر که شرایط بهداشتی را رعایت می‌کنند، خریداری شود.

 

– این شیرینی می بایست دارای عطر، مزه و رنگ روشن باشد. سوختگی و تغییر رنگ و قهوه‌ای شدن در آن مشاهده نشود.

 

– ذرات سوخته شده روی زولبیا و بامیه وجود نداشته باشد.

 

– در یخچال یا محل خشک و خنک نگهداشتن شود.

 

– از نگهداشتن طولانی زمان آن در منزل خودداری شود.

 

– در حجم کم خریداری شود تا زود استفاده شود و زمان طولانی نگهداشتن نشود.

 

– در وعده سحری از استفاده زولبیا و بامیه پرهیز شود زیرا به‌دلیل شیرینی زیاد، قند خون به شتاب افزایش می‌یابد و گرسنگی زودرس را در ساعات ابتدایی روز در پی دارد.

 

– خوبتر است اشخاص مبتلا به دیابت (قند خون بالا)، چاقی و چربی خون بالا از استفاده این نوع شیرینی‌ها پرهیز کنند و در صورت تمایل، کمترین مقدار ممکن را استفاده کنند.

منبع:hamshahrionline.ir

[ad_2]

منبع : بیتوته

بیشتر بخوانید :

آخرین دیدگاه‌ها