[ad_1]
روماتیسم بیماری مفصلی است که منجر به ایجاد درد و تورم در مفاصل می گردد
آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی شایعترین بیماری التهابی سیستمیک مفاصل بوده و جزء بیماریهای خود ایمنی مزمن محسوب میشود.
روماتیسم مفصلی یک بیماری است که باعث التهاب، درد و تورم مفاصل بدن می گردد. این بیماری معمولا مزمن بوده و در دراز زمان میتواند باعث تخریب مفصل شود.
روماتیسم بیماری مفصلی است که منجر به ایجاد درد و تورم در مفاصل و به تدریج کم شدن توانایی اشخاص در انجام امور روزانه می گردد.
روماتیسم مفصلی یک بیماری سیستمیک است، که توانایی اثر گذاشتن بر کل بدن را دارد. این بیماری میتواند به ارگانهای مختلفی مثل قلب، ریه، یا سایر بافتها مثل عضلات، غضروفها و رباطها حمله نماید. آرتریت روماتوئید سبب ورم و دردی میشود که گاهی خیلی شدید است، و میتواند سبب معلولیت دائمی شود.
دلایل ابتلا به رماتیسم مفصلی
عواملی که شاید خطر ابتلا به رماتیسم مفصلی را افزایش دهند عبارت اند از:
جنسیت و سن: شیوع روماتیسم مفصلی در زنان نسبت مردان زیادتر است، در هر سن و سالی شاید این مشکل ظاهر شود اما بیشتر اشخاص ۴۰ تا ۶۰ سال دچار آن هستند.
سابقه فامیلی: اگر یکی از اعضای خانواده شما به این بیماری مبتلا باشد، خطر ابتلای شما به این بیماری زیادتر از اشخاص دیگر است.
دخانیات:سیگار کشیدن نه تنها خطر ابتلا به روماتیسم مفصلیرا افزایش می دهد بلکه رابطه مستقیمی با شدیدتر شدن آن دارد. افرادی که زمینه ارثی و ژنتیکی هم دارند، می بایست مراقب باشند و از دخانیات استفاده نکنند.
مشکلات وزن: به نظر می رسد افرادی که مشکلات اضافه وزن دارند، زیادتر درخطر ابتلا به آرتریت روماتوئید هستند.
روماتیسم مفصلی شایعترین بیماری التهابی سیستمیک مفاصل بوده
علائم و نشانههای روماتیسم مفصلی :
درد در مفاصل درگیر و تشدید درد در اثر حرکت، شایعترین تظاهرات آرتریت روماتوئید تثبیت شده میباشد.
خشکی عمومی شایع است و معمولاً بعد از دورههای بی حرکتی، به بیشترین حد خود میرسد، خشکی صبحگاهی با مدتی بیش از یک ساعت تظاهری تقریباً تغییرناپذیر از آرتریت التهابی است و شاید در افتراق آن از انواع متعدد بیماریهای مفصلی غیر التهابی، کمککننده باشد.
در مجموع نشانههای آرتریت روماتوئید از این قرار اند:
احساس سفتی و چوب شدگی در صبح
سفتی صبحگاهی مفاصل
تورم مفاصل
درد مفصلی
ضعف و خستگی
ندولهای روماتوئید
تب
احساس بی حسی، گزگز و سوزش
کم شدن فعالتهای حرکتی
درد در مفاصل درگیر شایعترین تظاهرات آرتریت روماتوئید تثبیت شده میباشد
مراحل روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید)
مرحلهی ۱
مشخصهی مرحلهی زودهنگام: زلالیه یا التهاب غشاء زلالیه است که سبب ورم مفاصل درگیر و درد حین حرکت میشود. در طول این مرحله، افزایش تعداد سلولها در مایع زلالیه وجود دارد چون سلولهای ایمنی به محل التهاب حرکت میکنند. اما، عموما هیچ شواهد مبتنی بر اشعهی ایکسی از نابودی مفاصل وجود ندارد، به استثنای ورم بافتهای نرم و مدارک محتمل بعضی از فرسایشهای استخوانی.
مرحلهی ۲
در مرحلهی میانی، یا مرحلهی ۲، گسترش التهاب در بافتهای زلالیه وجود دارد، که بر فضای خالی مفصل در غضروف مفصلی اثر میگذارد. این التهاب به تدریج به نابودی غضروف و همچنین تحلیل رفتن مفصل منجر خواهد شد.
مرحلهی ۳
از نشانههای مرحلهی شدید، یا مرحلهی ۳، تشکیل پانوس (بافت زخمی عروقی که در سطح یک اندام یا مفصل گسترش مییابد) در زلالیه است. کمبود غضروف مفصلی استخوان را زیر غضروف قرار میدهد. این تغییرات با عکسبرداری اشعهی ایکس مشخص خواهد شد، و با فرسودگیهای اطراف مفصل همراه است. تغییر شکل مفصل شاید خیلی مشهود و آشکار نیز بشود.
مرحلهی ۴
به مرحلهی چهار مرحلهی نهایی یا پایانی میگویند. فرایند التهابی فروکش نموده است و تشکیل بافت فیبری و/یا سوختن استخوان به توقف عملکرد مفصل منجر میشود. این مرحله شاید با تشکیل گرههای زیر جلدی همراه باشد.
عوارض بیماری روماتیسم مفصلی
بیماری های قلبی عروقی مثل حمله قلبی که هم میتواند به دلیل افزایش فشار خون و کم شدن سطح فعالیت بدنی در این بیماران باشد و هم میتواند به دلیل استفاده داروهایی باشد که بیمار مجبور به استفاده از آنها است.
عفونت مفصلی یا عفونت در دیگر نقاط بدن که هم میتواند به دلیل خود بیماری ایجاد شود و هم به دلیل استفاده داروهایی باشد که بیمار استفاده می نماید.
جابجایی و دررفتگی مهره های بالایی گردن و بدنبال آن فشار به نخاع و بروز علائم عصبی پوکی استخوان که هم میتواند به دلیل خود بیماری ایجاد شود و هم به دلیل استفاده داروهایی باشد که بیمار استفاده می نماید. همچنین بیمار مبتلا به روماتیسم مفصلی به دلیل وجود درد فعالیت بدنی کمی دارد و همین کم شدن فعالیت بدنی میتواند باعث بروز پوکی استخوان یا استئوپروز شود.
بیمار مبتلا به روماتیسم مفصلی به دلیل وجود درد فعالیت بدنی کم باعث بروز پوکی استخوان شود
درمان روماتیسم مفصلی
برای درمان این بیماری متخصص روماتولوژیست داروهایی به بیمار میدهد که با استفاده از آنها درد و تورم مفاصل بیمار کم شده و شتاب پیشرفت بیماری نماید می گردد. متخصص فیزیوتراپی نیز با کمک نرمش های مخصوص سعی می نماید حرکت های مفاصل را در حد قابل قبولی نگه دارد و همچنین با استفاده از بریس هایی مفاصل را در موقعیت های مناسب قرار داده تا درد کمتری داشته و کارآیی بهتری داشته باشند.
درمان های خانگی روماتیسم مفصلی
گرما و سرما
بسیاری از پزشکان برای کم شدن علائم آرتریت روماتوئید، استفاده از گرما و سرما را توصیه میکنند. سرما سبب کم شدن تورم و التهاب مفصل میشود. برای مثال، شما میتوانید در زمان عود روماتیسم، یک کیسهی یخ را روی مفصل صدمهدیده قرار دهید.
فراموش ننماییدکه قرار نیست سرما را بیش از اندازه روی مفصل اعمال نمایید. کمپرس سرد را به زمان ۱۵ دقیقه روی مفصل قرار بدهید و تا زمان استفاده برای بار دوم، دست کم ۳۰ دقیقه فاصله بدهید.
گرما عضلات شما را شل نموده و جریان خون را افزایش میدهد. شما میتوانید از یک پد مرطوب گرم یا یک حولهی گرم و مرطوب استفاده نمایید. بسیاری از آدمها طرفدار استفاده از کیسههای گرمایی هستند که قابلیت گرم شدن در مایکروفر را دارند.
بیش از حد آن را گرم ننماییدچرا که شاید پوست را بسوزاند.
شما همچنین میتوانید از درمان گرمایی در حمامتان استفاده نمایید. اجازه بدهید که آب گرم روی ناحیهی دردناک در بدنتان جریان داشته باشد.
استفاده از وان حمام راه خوبی برای ریلکس کردن عضلات است. فقط اگر از فشار خون بالا یا بیماری قلبی رنج میبرید، یا حامله هستید از وان یا اسپا استفاده نکنید.
ورزش
ورزش با نظم یکی از نخستین اقداماتی است که می بایست برای درمان روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید) انجام دهید. ورزش می بایست کم شدن خستگی ، تقویت عضلات و افزایش میزان حرکت می گردد. علاوه بر این خطر ابتلا به پوکی استخوان را کم شدن می دهد و به مبارزه با افسردگی کمک می نماید .
تمرینات رشته ای می بایست حداقل ۳۰ دقیقه در روز انجام شود
تمرینات استقامتی ( قلب و عروق ) می بایست حداقل ۳۰ دقیقه در روز و ۴ بار در هفته انجام شود.
قادر هستید در صورت نیاز با یک مربی ورزشی صحبت نمایید تا انواع تمرینا شما را مشخص نماید .
تمرینات تقویت می بایست ۲ تا ۳ بار در هفته انجام شود
روغن ماهی
روغن ماهی باعث کم شدن درد مفاصل و درمان آرتریت روماتوئید می گردد.
روغن ماهی دارای اسیدهای چرب امگا ۳ است که دارای اثر ضد التهابی روی بدن هستند و قادر هستند به کم شدن درد کمک کنند.
همچنین قادر هستید به رژیم غذایی خود ماهی های آب سرد مثل ماهی تن و ماهی آزاد بیافزایید و به صورت هفتگی استفاده نمایید
همچنین روغن ماهی به محافظت در برابر بیماری های قلبی نیز کمک می نماید.
۳ گرم روغن ماهی ( با حداقل ۳۰ درصد EPA/DHA ) دو بار در روز استفاده نمایید.
میتوانید با مشورت پزشک مکمل های روغن ماهی نیز استفاده نمایید
طب سوزنی
طب سوزنی یکی از قدیمیترین روشهای درمان چینی است. در این روش از سوزنهای خیلی باریک برای تحریک و به جریان درآوردن انرژی در مسیرهای رگمانندی در بدن است که انرژیهای لطیف را دریافت میکنند و «مریدین» نام دارند.
هدف از انجام طب سوزنی، اصلاح برهمخوردگی تعادل انرژیهای بدن است که به آن انرژی «چی» گفته میشود. در خصوصی طب سوزنی و روماتیسم مفصلی، تحقیقات گستردهای صورت نگرفته است، اما بعضی از مطالعات نشان میدهد که طب سوزنی سبب کم شدن سطوح مواد شیمیایی در بدن میشود.
منظور موادی است که در ایجاد التهاب اثر دارند. علاوهبر آن، طب سوزنی در کم شدن دردهای مزمن مثل کمردرد هم سودمند است و به رفع آرتروز هم کمک مینماید.
این درمان با سوزنهایی سروکار دارد که حتما می بایست پاکیزه باشند و به صورت درستی در نواحی مختلف بدن کار گذاشته بشوند. به همین خاطر است که برای انجام آن حتما می بایست با پزشک مشورت نموده و از فردی کارشناس برای انجام آن کمک بگیرید.
بیمار مبتلا به روماتیسم مفصلی به دلیل وجود درد فعالیت بدنی کمی دارد
ماساژ دادن روغن برای کم شدن دردهای مفصلی
ماساژ دادن آهسته زانو با روغن های ذکر شده ، التهاب را کم شدن می دهد و گردش خون را تقویت می نماید.
♦ استفاده از روغن بادام تلخ و اسانس نعناع برای ماساژ دادن اندامهایی که دردناک است.
♦ ۲ قاشق مرباخوری روغن خردل را با ۵ جبه سیر رنده شده کمی گرم نمایید و به زانوها بمالید.
♦ ماساژ با روغن ولرم نارگیل، تسکین دهنده درد است و گردش خون را بهبود می بخشد.
♦ ماساژ با روغن زیتون، مفصل ها را نرم و منعطف می نماید و درد زانو را تسکین می دهد. این روغن شامل ماده ای به نام «الیوکانتل» است که درد در قسمت تاثیرگذار را کم شدن می دهد.
♦ دمنوش زنجبیل و زردچوبه با کمی عسل نیز به تسکین درد زانو کمک می نماید. این دو گیاه خاصیت ضد التهابی دارد و درد مربوط به آرتریت روماتوئید را کم شدن می دهد. استفاده این دمنوش، روزی ۱ بار یک روز درمیان قادر هست تاثیرگذار واقع شود. از گیاهان ذکر شده از هرکدام یک قاشق چایخوری درون اب جوش ریخته ۵ دقیقه دم نمایید کمی که خنک شد با عسل نوش جان نمایید .. تا درد زانوی شما کم شدن یابد.
زنجبیل
زنجبیل برای درمان بیماری های التهابی (مثل روماتسیم مفصلی ) به علت خواص ضد التهابی مورد استفاده قرار می گیرد . روغن زنجبیل را در منطقه صدمه دیده بمالید و به زمان ۱۰ دقیقه در معرض نور آن را قرار دهید ، این کار را با نظم هر روز انجام دهید.
همچنین زنجبیل را به غذاهای خود بیافزایید و روزانه ۳ فنجان چای زنجبیل استفاده نمایید.
[ad_2]
منبع : بیتوته
آخرین دیدگاهها