سرکه نیشکر مزه منحصر به فردی به غذاها می دهد و فواید تندرستی دارد
سرکه نیشکر؛ اکسیر تندرستی از دل طبیعت
سرکه نیشکر، همانطور که از اسمش پیداست، از نیشکر به دست می آید. این چاشنی پرکاربرد به طور گسترده ای در غذاهای فیلیپینی استفاده می گردد. همه چیز را در اینجا در مورد آن بیاموزید!
سرکه قدمتی بیش از 10000 سال دارد و همچنان یکی از پرمصرف ترین چاشنی هاست. در میان انواع مختلف سرکه، سرکه نیشکر یکی از محبوب ترین ها در غذاهای فیلیپینی و جزایری است که در آنها نیشکر کشت می گردد.
جالب ترین نکته در مورد سرکه نیشکر و سایر انواع مشابه آن این است که به عنوان چاشنی، میتوان از آن در پخت و پز برای آماده کردن غذاهای عالی مثل سس های خوش طعم استفاده نمود. بر این اساس، به خواندن ادامه دهید تا در مورد ویژگی های حسی، روش آماده کردن و کاربردهای اصلی آن بیاموزید. پس از خواندن این نوشته احتمالا دلتان بخواهد یک نوع سرکه جدید برای آشپزخانه خود بخرید!
سرکه نیشکر هدیه ای از دل نیشکر
سرکه چیست و چه تاریخی دارد؟
سرکه در واقع اسید استیک رقیق شده در آب است. این مایع با مزه ترش، از تخمیر انگور و محصولات جانبی آن به دست می آید. البته سرکه را میتوان از منبع های تخمیر دیگری مثل نیشکر نیز آماده کردن نمود. سرکه نیشکر شامل 3 تا 5 درصد اسید استیک و مقادیر کمی اسید تارتاریک و اسید سیتریک است.
در مورد تاریخچه سرکه، اعتقاد بر این است که به طور اتفاقی و با آغاز تولید نوشیدنی های الکلی، به ویژه شراب، به وجود آمده است. به احتمال زیاد، این نوشیدنی ها توسط میکروارگانیسم هایی به نام “استوباکتر” ترش شده اند. همچنین شواهدی وجود دارد که بقراط از سرکه به عنوان دارو استفاده می نموده است.
علاوه بر انگور، مواد اولیه دیگری برای آماده کردن سرکه عبارتند از جو مالت، آب سیب، پرتقال، موز، عسل و آلو. عملا هر ماده خام شامل قند یا نشاسته که بتوان آن را به اشکال ساده تجزیه نمود، قادر هست به سرکه تبدیل شود.
در مورد سرکه نیشکر، استفاده از آن در فیلیپین رایج است، جایی که به آن “sukang iloko” نیز گفته می گردد، زیرا منطقه ای که در آن تولید می گردد ایلوکوس است. نام تجاری دیگر این سرکه “sukang maasim” است که به معنی “سرکه اسیدی” ترجمه می گردد.
ارزش غذایی سرکه
سرکه، صرف نظر از منبع آن، کالری ندارد. یک وعده 100 میلی لیتری تنها شامل چهار کالری است. میزان قند، پروتئین و چربی موجود در سرکه نیز عملا صفر است. قند موجود در مایع اولیه طی فرآیند تخمیر به اسید استیک تبدیل می گردد و بر این اساس در محصول نهایی وجود ندارد. بخش عمده سرکه (تقریبا 98 درصد) را آب تشکیل می دهد. مهمترین مواد معدنی موجود در سرکه پتاسیم، فسفر، سدیم و منیزیم هستند. با این حال، این مواد معدنی به میزان قابل توجهی نیاز روزانه فرد را تامین نمی کنند.
سرکه نیشکر که از تخمیر عصاره نیشکر به دست میآید
فواید گیاه نیشکر
نیشکر به عنوان منبعی غنی از آنتی اکسیدان ها، مواد مقوی و ویتامین ها شناخته شده است. بعضی از مهمترین فواید نیشکر برای تندرستی عبارتند از:
• افزایش ایمنی بدن: نیشکر مملو از آنتی اکسیدان هایی مثل پلی فنول ها است که به تقویت سیستم ایمنی بدن و مبارزه با عفونت ها کمک می نماید.
• سلامت استخوان: نیشکر منبع خوبی از کلسیم، فسفر و منیزیم است که برای سلامت استخوان ها و دندان ها ضروری هستند.
• تنظیم قند خون: نیشکر شامل فیبر است که به تنظیم سطح قند خون کمک می نماید.
• هضم خوبتر: فیبر موجود در نیشکر به هضم خوبتر غذا و پیشگیری از یبوست کمک می نماید.
• کم شدن وزن: نیشکر قادر هست به کم شدن اشتها و افزایش احساس سیری کمک نماید که به نوبه خود منجر به کم شدن وزن می گردد.
• سلامت پوست: نیشکر منبع خوبی از ویتامین C است که برای سلامت پوست و مو ضروری است.
• کم شدن کلسترول: نیشکر قادر هست به کم شدن سطح کلسترول بد (LDL) در خون کمک نماید.
• افزایش انرژی: نیشکر منبع خوبی از کربوهیدرات ها است که قادر هست به افزایش سطح انرژی بدن کمک نماید.
فواید سرکه نیشکر
سرکه نیشکر که از تخمیر عصاره نیشکر به دست می آید، علاوه بر مزه منحصر به فرد، خواص تندرستی بسیاری نیز دارد. بعضی از مهمترین فواید سرکه نیشکر عبارتند از:
• کم شدن قند خون: سرکه نیشکر به علت دارا بودن اسید استیک، قادر هست به تنظیم سطح قند خون در اشخاص مبتلا به دیابت نوع 2 کمک نماید.
• کم شدن کلسترول: سرکه نیشکر سطح کلسترول بد (LDL) و تری گلیسیرید را کم شدن می دهد و به حفظ سلامت قلب و عروق کمک می نماید.
• ضد میکروب: سرکه نیشکر خاصیت ضد میکروبی قوی دارد و قادر هست به مبارزه با عفونت ها کمک نماید.
• هضم خوبتر: سرکه نیشکر با تحریک ترشح اسید معده، به هضم غذا و جذب خوبتر مواد مقوی کمک می نماید.
• کم شدن وزن: سرکه نیشکر قادر هست به افزایش احساس سیری و کم شدن اشتها کمک نماید و در نتیجه به کم شدن وزن و تناسب اندام
• تقویت سیستم ایمنی بدن: سرکه نیشکر مملو از آنتی اکسیدان ها است که قادر هستند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کنند.
• سم زدایی بدن: سرکه نیشکر قادر هست به سم زدایی بدن و پاکسازی کبد و کلیه ها کمک نماید.
• درخشش مو: سرکه نیشکر قادر هست به درخشش مو و رفع شوره سر کمک نماید.
• سلامت پوست: سرکه نیشکر قادر هست به از بین بردن جوش و آکنه و همچنین به روشن شدن پوست کمک نماید.
با سرکه نیشکر مزه و تندرستی را به سفره خود بیاورید
عوارض جانبی سرکه نیشکر
سرکه نیشکر، مثل سایر انواع سرکه، به علت خاصیت اسیدی که دارد، در صورت استفاده بیش از حد قادر هست عوارضی را به همراه داشته باشد. بعضی از این عوارض جانبی عبارتند از:
• صدمه به دهان و مری: اسید موجود در سرکه نیشکر قادر هست به مرور زمان سبب سوزش، التهاب و زخم شدن دهان و مری شود.
• از بین رفتن مینای دندان: استفاده سرکه نیشکر به صورت رقیق نشده قادر هست مینای دندان را از بین برده و به مرور زمان سبب پوسیدگی دندان ها شود.
• سوء هاضمه: استفاده بیش از حد سرکه نیشکر قادر هست سبب سوء هاضمه، سوزش معده و رفلاکس اسید معده شود.
• تداخل با داروها: سرکه نیشکر قادر هست با بعضی داروها مثل داروهای رقیق کننده خون، دیورتیک ها و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) تداخل داشته باشد.
نکته های مهم:
• همیشه سرکه نیشکر را قبل از استفاده با آب رقیق نمایید.
• از استفاده سرکه نیشکر به صورت ناشتا خودداری نمایید.
• در صورت داشتن بیماری های گوارشی مثل زخم معده، گاستریت یا رفلاکس اسید معده، قبل از استفاده سرکه نیشکر با پزشک خود مشورت نمایید.
• اگر باردار هستید یا شیر می دهید، قبل از استفاده سرکه نیشکر با پزشک خود مشورت نمایید.
• در صورت مشاهده هر گونه عوارض جانبی پس از استفاده سرکه نیشکر، استفاده آن را قطع نموده و به پزشک مراجعه نمایید.
به یاد داشته باشید: سرکه نیشکر در مقادیر کم و به عنوان چاشنی مشکلی ایجاد نمی نماید، اما زیاده روی در استفاده آن قادر هست عوارضی را به همراه داشته باشد.
سرکه نیشکر قادر هست به افزایش احساس سیری و کم شدن اشتها کمک نماید
سوالات متداول در خصوص سرکه نیشکر
1. تفاوت سرکه نیشکر با سایر سرکه ها چیست؟
سرکه نیشکر به علت مزه ملایم و کم ترش بودن نسبت به سایر سرکه ها، در آشپزی برای متعادل کردن مزه ها استفاده می گردد. همچنین این سرکه به علت دارا بودن آنتی اکسیدان ها و مواد مقوی، فواید تندرستی بسیاری دارد.
2. چطور از سرکه نیشکر استفاده کنیم؟
سرکه نیشکر قادر هست به عنوان چاشنی در انواع غذاها مثل سالاد، سس، ترشی و ماریناد استفاده شود. همچنین میتوان از آن برای پاکیزه کردن سطوح، ضدعفونی کردن زخم ها و شستشوی مو استفاده نمود.
3. روش آماده کردن سرکه نیشکر در خانه چطور است؟
برای آماده کردن سرکه نیشکر در خانه، ابتدا می بایست عصاره نیشکر را آماده کردن نمایید. برای این کار، نیشکر را خرد نموده و در آب بجوشانید تا عصاره آن خارج شود. سپس عصاره نیشکر را صاف نموده و به آن مخمر بیافزایید. مخمر سبب می گردد که قند موجود در عصاره نیشکر به الکل تبدیل شود. در آخر، الکل به اسید استیک تبدیل شده و سرکه نیشکر به دست می آید.
4. سرکه نیشکر را از کجا میتوان خرید؟
سرکه نیشکر را میتوان در فروشگاه های مواد غذایی، فروشگاه های محصولات طبیعی و آنلاین خریداری نمود.
5. آیا سرکه نیشکر فاسد می گردد؟
سرکه نیشکر به علت اسیدی بودن، فاسد نمی شود. با این حال، خوبتر است آن را در جای خنک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداشتن نمایید.
6. سرکه نیشکر را میتوان جایگزین چه سرکه هایی نمود؟
سرکه نیشکر را میتوان جایگزین سرکه سفید، سرکه بالزامیک و سرکه سیب نمود. با این حال، توجه داشته باشید که مزه سرکه نیشکر کمی متفاوت از سایر سرکه ها است، بر این اساس شاید لازم باشد که مزه غذا را کمی تنظیم نمایید.
سخن آخر
سرکه نیشکر که از تخمیر عصاره نیشکر به دست می آید، نه تنها مزه منحصر به فردی به غذاها می دهد، بلکه فواید تندرستی بسیاری نیز دارد. این سرکه به علت مزه ملایم و کم ترش بودن، برای متعادل کردن مزه غذاها ایده آل است و میتوان از آن در انواع سالاد، سس، ترشی، ماریناد و حتی برای پاکیزه کردن سطوح و ضدعفونی کردن استفاده نمود.
سرکه نیشکر چاشنی خوش طعم و پرخاصیتی است که قادر هست به تندرستی شما کمک نماید. از این سرکه به مقدار متعادل در رژیم غذایی خود استفاده نمایید و از مزه و خواص آن بهره مند شوید.
آخرین دیدگاهها