[ad_1]

آزمایش aso, آزمایش aso titer

aso آزمایش خون

 

آزمایش aso چیست؟

آزمون تیتر آنتی استرپتولیزین اُ (ASO) یک آزمایش خون است که برای تشخیص عفونت استرپتوکوکی به کار می رود. هنگامی که با باکتری های مضر تماس پیدا می نمایید، بدن شما برای دفاع در برابر آنها، آنتی بادی تولید می نماید. این آنتی بادی ها برای مبارزه با باکتری های ویژه ساخته می شوند. آزمایش تیتر ASO، آنتی بادی هایی را اندازه گیری می نماید که بدن شما در جواب به سموم به نام استرپتولیزین O تولید می نماید. استرپتولیزین O توسط باکتری استرپتوکوک گروه A (GAS) ساخته می گردد.

 

بدن شما زمانی که دچار عفونت استرپتوکوکی ناشی از باکتری GAS می شوید، آنتی بادی های ضد استرپتولیزین O را تولید می نماید. معمولا در زمان ابتلا به عفونت استرپتوکوکی مثل گلود درد استرپتوکوکی، آنتی بیوتیک هایی تجویز می شوند که باکتری استرپتوکوک را از بین می برند. اما بعضی اشخاص در طول عفونت استرپتوکوکی هیچ علائمی ندارند و شاید از نیاز به درمان مطلع نباشند. در چنین زمانهایی، عفونت درمان نشده قادر هست منجر به عوارض بعدی شود. این عوارض به عنوان عوارض بعد از استرپتوکوکی شناخته می شوند. آزمایش تیتر ASO با اندازه گیری وجود آنتی بادی های ضد استرپتولیزین در خون شما به پزشک کمک می نماید تا تشخیص دهد که آیا به طراوت دچار عفونت استرپتوکوکی شده اید یا خیر.ش

 

نام کامل آزمایش aso

• آنتی استرپتولیزین اُ (antistreptolysin O)

 

نام های دیگر آزمایش aso

• Anti-Streptolysin O Antibody

• ASLO

• Streptococcal antibodies

 

نوع نمونه آزمایش aso

• خون

 

روش انجام آزمایش aso

1. یک تکنسین آزمایشگاه با استفاده از سوزن کوچک، نمونه ای از خون شما را از ورید بازوی شما می گیرد. مقدار خون مورد نیاز برای آزمایش کم است، معمولاً فقط چند میلی لیتر. 

2. نمونه خون شما به داخل لوله آزمایش یا ویال جمع آوری می گردد. نمونه خون قبل از انجام آزمایش سانتریفیوژ می گردد تا سلول های خونی را از بخش مایع خون (پلاسما یا سرم) جدا نماید. پلاسما یا سرم مورد استفاده برای آزمایش قرار می گیرد.  

 

آزمایش aso, آزمایش aso titer

روش انجام آزمایش aso

 

خطرات و عوارض انجام آزمایش aso

• آزمایش ASO، یا آزمون تیتر آنتی استرپتولیزین O، یک آزمایش خون نسبتاً ایمن با خطرات و عوارض جانبی کمی است.

• بعضی از عوارض جانبی احتمالی مرتبط با نمونه گیری خون عبارتند از: درد یا ناراحتی خفیف در محل نمونه گیری ، کبودی در محل نمونه گیری ، خونریزی خفیف از محل نمونه گیری، سرگیجه یا سبکی سر 

 

زمان و شرایط انجام آزمایش aso

• پزشک به شما آگاهی خواهد داد که آیا نیاز به آمادگی خاصی برای آزمایش دارید یا خیر. برای مثال، شاید لازم باشد از خوردن یا نوشیدن هر چیزی به زمان شش ساعت قبل از آزمایش خودداری نمایید.

• پزشک شما شاید توصیه نماید که استفاده بعضی داروها را قبل از این آزمایش قطع نمایید. کورتیکواستروئیدها و بعضی آنتی بیوتیک ها شاید سطح آنتی بادی های ASO را کم شدن دهند. این امر قادر هست تایید تشخیص توسط پزشک را دشوار نماید.

• در مورد تمام داروهایی که استفاده می نمایید، چه تجویزی و چه بدون نسخه، به پزشک خود آگاهی دهید. استفاده داروهای خود را قطع ننماییدمگر اینکه پزشک به شما بگوید.  

 

آزمایش aso در چه مواردی تجویز می‌شود؟

پزشک شما در صورتی که علائم عوارض بعد از استرپتوکوکی را داشته باشید، آزمایش تیتر ASO را تجویز می نماید. بعضی از عوارض شایع استرپتوکوک عبارتند از:

• اندوکاردیت باکتریایی (عفونت لایه داخلی قلب)

• گلومرولونفریت (التهاب فیلترهای کلیه)

• تب روماتیسمی (التهاب مفاصل، قلب و سایر بافت ها)

• آنتی بادی های ضد استرپتولیزین بعد از 3 تا 8 هفته از عفونت استرپتوکوکی به بالاترین سطح خود در بدن می رسند. این سطح قادر هست برای چند ماه بالا باقی بماند. پزشک شما با بررسی سطح آنتی بادی های شما قادر هست تعیین نماید که آیا علائم شما ناشی از عوارض بعد از استرپتوکوکی است یا خیر.

 

داروها و عوامل مداخله گر برای انجام آزمایش aso

• کورتیکواستروئیدها: این داروها قادر هستند سیستم ایمنی بدن را سرکوب نموده و تولید آنتی بادی های ضد استرپتولیزین O را کم شدن دهند.

• آنتی بیوتیک ها: بعضی از آنتی بیوتیک ها، مثل پنی سیلین، قادر هستند باکتری های استرپتوکوک را از بین ببرند و تولید آنتی بادی های ضد استرپتولیزین O را کم شدن دهند.

• سایر داروها: بعضی از داروهای دیگر، مثل داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)، قادر هستند بر نتایج آزمایش ASO تأثیر بگذارند.

• سن: سطح آنتی بادی های ضد استرپتولیزین O در کودکان خردسال به طور طبیعی پایین تر است.

• بارداری: سطح آنتی بادی های ضد استرپتولیزین O در زنان باردار شاید کمی بالاتر باشد.

• بیماری های کلیوی: اشخاص مبتلا به بیماری کلیوی شاید سطح آنتی بادی های ضد استرپتولیزین O بالاتری داشته باشند.

• مهم است که قبل از انجام آزمایش ASO به پزشک خود در مورد تمام داروهایی که استفاده می نمایید، چه تجویزی و چه بدون نسخه و همچنین در مورد هر گونه شرایط پزشکی که دارید، آگاهی دهید. این به پزشک شما کمک می نماید تا نتایج آزمایش شما را به درستی تفسیر نماید.

 

تفسیر آزمایش aso

• سطح منفی یا خیلی پایین ASO به این معنی است که احتمالا به طراوت دچار عفونت استرپتوکوکی نشده اید. بدن شما آغاز به تولید آنتی بادی های ASO حدود یک هفته تا یک ماه بعد از ابتلا به عفونت می نماید. سه تا پنج هفته بعد از ابتلا به بیماری، بیشترین میزان آنتی بادی را در خون خود خواهید داشت. بعد از آن، سطح آنتی بادی آغاز به کم شدن می نماید. آنتی بادی های ASO برای چند ماه بعد از عفونت در خون شما قابل تشخیص باقی خواهند ماند.

 

• اگر سطح بالایی از آنتی بادی های ASO دارید، به این معنی است که احتمالا به طراوت دچار عفونت استرپتوکوکی شده اید. همچنین اگر بعدا دوباره آزمایش دهید و سطح آنتی بادی بالاتر باشد، نشان دهنده عفونت استرپتوکوکی اخیر است. اگر مدتی بعد دوباره آزمایش انجام دهید و سطح آنتی بادی در حال کم شدن باشد، به این معنی است که عفونت احتمالا در حال بهبود است.

 

مقادیر نرمال آزمایش aso

• محدوده نرمال تیتر ASO بین 0-200 برای بزرگسالان و زیر 100 برای کودکان 5 سال و کمتر در نظر گرفته می گردد.
 

سوالات رایج در رابطه با آزمایش aso

1. چه چیزی سبب عفونت استرپتوکوک گروه A می گردد؟

باکتری استرپتوکوک گروه A قادر هست سبب طیف وسیعی از عفونت ها، از جمله موارد زیر شود: 

– گلودرد استرپتوکوکی: این شایع ترین عفونت استرپتوکوکی است.

– مخملک: این بیماری سبب ایجاد بثورات پوستی قرمز و خارش دار، همراه با گلودرد و تب می گردد.

– تب اسکارلت: این بیماری سبب ایجاد بثورات پوستی قرمز و خارش دار، همراه با گلودرد، تب و زبان توت فرنگی می گردد.

– عفونت های پوستی: باکتری های استرپتوکوک قادر هستند سبب عفونت های پوستی مثل ایمپتیگو و سلولیت شوند.

– گلومرولونفریت: این بیماری سبب التهاب کلیه ها می گردد.

– تب روماتیسمی: این بیماری سبب التهاب مفاصل، قلب و سایر اندام ها می گردد.

 

2. نتایج آزمایش ASO چه زمانی در دسترس خواهد بود؟

نتایج آزمایش شما معمولاً در عرض چند روز در دسترس خواهد بود.

 

3. اگر باردار هستم قادر هستم آزمایش ASO انجام دهم؟

بله، قادر هستید در دوران بارداری آزمایش ASO انجام دهید. با این حال، مهم است که به پزشک خود در مورد بارداری خود بگویید، زیرا شاید تفسیر نتایج آزمایش شما را تحت اثر قرار دهد.

 

4. اگر نتایج آزمایش ASO من غیرطبیعی باشد چه اتفاقی می افتد؟

اگر نتایج آزمایش ASO شما غیرطبیعی باشد، پزشک شما شاید آزمایشات زیادتری برای تأیید تشخیص و تعیین دلیل عفونت شما انجام دهد. بسته به دلیل عفونت، پزشک شما شاید آنتی بیوتیک یا سایر درمان ها را تجویز نماید. 

 

نکته های مهم دیگری که باقی مانده است و می بایست بدانید

• آزمایش ASO برای تشخیص عفونت استرپتوکوکی فعلی، مثل گلودرد استرپتوکوکی، استفاده نمی شود.

• آزمایش ASO تنها آزمایش برای تشخیص عفونت استرپتوکوکی یا عوارض بعد از استرپتوکوکی نیست. پزشک شما شاید برای تأیید تشخیص و تعیین دلیل عفونت شما، آزمایشات دیگری را نیز تجویز نماید.

• اگر نتایج آزمایش ASO شما غیرطبیعی باشد، مهم است که با پزشک خود در مورد معنی آن و اقدامات بعدی صحبت نمایید.

• شما قادر هستید با رعایت اقدامات احتیاطی ساده، مثل شستن مکرر دست ها و اجتناب از تماس نزدیک با اشخاص بیمار، از عفونت استرپتوکوکی پیشگیری نمایید.

 

تذکر مهم

از اطلاعات موجود در این نوشته نباید به عنوان جایگزین نظر حرفه ای پزشک استفاده شود. اگر در مورد تندرستی خود سوالی دارید حتما با پزشک خود تماس بگیرید.

 

 

[ad_2]

منبع : بیتوته