گره زبانی چیست و چطور بر زندگی ما اثر می‌گذارد؟


گره زبانی, گره زبانی چیست

در گره زبانی بند کوتاهی زبان را به کف دهان متصل می‌نماید

 

همه چیز در خصوص گره زبانی: علل، علائم و درمان 

گره زبانی یا انکیلوگلاسیا یک مشکل مادرزادی است که در آن بند کوتاه زبان به کف دهان چسبیده است. این مشکل می‌تواند سبب اختلال در شیرخوردن نوزادان، مشکلات گفتاری و حتی مشکلات دندانی شود. در این نوشته از بیتوته به بررسی علل، علائم و روش‌های درمان گره زبانی می‌پردازیم.

گره زبانی، همچنین به عنوان انکیلوگلاسیا شناخته می‌شود، یک موقعیت مادرزادی است که در بعضی نوزادان وجود دارد و حرکت زبان آن‌ها را محدود می‌نماید. برای انجام درست وظایف خود، زبان شما می بایست تقریباً به هر قسمت از دهان شما برسد. این دامنه کامل حرکت به شما امکان می‌دهد موقع صحبت کردن صداهای مختلفی ایجاد نمایید. همچنین به شما کمک می‌نماید تا ببلعید و تکه‌های غذا را برای پاکیزه نگه داشتن دهان خود جارو نمایید.

  

گره زبانی, گره زبانی چیست

گره زبانی بیشتر در نوزادان مشاهده می‌شود

 

گره زبانی چیست؟

در گره زبانی، یک باند غیرمعمول کوتاه، ضخیم یا سفت از بافت (فرنولوم زبانی) نوک زبان را به کف دهان متصل می‌نماید. گره زبانی به معنای وجود مشکل در فرنولوم زبانی است. این قسمت کوچک از بافت است که زیر زبان شما را به کف دهان متصل می‌نماید. شاید خیلی کوتاه و سفت باشد یا در نزدیکی نوک زبان متصل شده باشد. در موارد خفیف، شاید فقط یک چین کوچک از بافت نوک زبان را در جای خود نگه دارد. در موارد شدیدتر، کل قسمت زیرین زبان به کف دهان متصل است. حدود ۱۰ درصد نوزادان دچار انکیلوگلاسیا هستند.

 

گره زبانی چه شکلی است؟ 

اگر می‌خواهید بدانید که آیا زبان نوزاد شما گره خورده است، موقع گریه کردن یا بلند کردن زبان خود به شکل زبان او نگاه نمایید. نوک زبان شاید شبیه یک قلب کوچک به نظر برسد. همچنین شاید متوجه شوید که زبان نوزاد شما:

• نمی‌تواند از یک طرف به طرف دیگر حرکت نماید.

• نمی‌تواند به لثه‌های بالایی یا سقف دهان برسد.

• نمی‌تواند از لثه‌ها بیرون بزند.

• نمی‌تواند به سمت بینی خود بچرخد یا لب‌های خود را لیس بزند.

همچنین می‌توانید به فرنولوم نگاه نمایید. هنگامی که نوزاد شما گریه می‌نماید یا خمیازه می‌کشد، زبان آن‌ها عقب می‌رود و می‌توانید ببینید که فرنولوم (قسمت نازک بافت) سفت و کوتاه است یا خیر.

 

زبان طبیعی در مقابل گره زبانی

به طور معمول، فرنولوم زبانی به قسمت زیرین زبان شما متصل است، اما شما می‌توانید زبان خود را آزادانه حرکت دهید. در صورت گره زبانی، فرنولوم کوتاه یا ضخیم شده است و حرکت آزاد زبان را دشوار می‌نماید.

 

گره زبانی در نوزادان 

برای بعضی نوزادان، گره زبانی چندان مشکلی ایجاد نمی‌نماید. برای بعضی دیگر، می‌تواند منجر به مشکلات در موقع شیردهی شود. اگر نوزاد نتواند زبان خود را به درستی حرکت دهد، شاید به جای مکیدن، روی نوک پستان بجود. این نه تنها سبب درد برای والدین می‌شود، بلکه مانع از دریافت شیر کافی توسط نوزاد نیز می‌شود. با این حال، به نظر می‌رسد نوزاد مبتلا به گره زبانی می‌تواند با موفقیت از شیشه شیر تغذیه نماید.

پزشکان همیشه گره زبانی را بررسی نمی‌کنند و تشخیص آن همیشه آسان نیست. اما حتی اگر پزشک اطفال کودک شما تا بعدها آن را تشخیص ندهد، قابل درمان است.

 

گره زبانی قدامی 

این زمانی است که کل قسمت زیرین زبان به کف دهان متصل است. شما معمولاً می‌توانید این را در جلوی دهان درست پشت دندان‌ها و لثه‌های پایینی مشاهده نمایید. شاید شبیه یک وب یا غشاء نازک به نظر برسد. اکثر نوزادان مبتلا به گره زبانی، گره زبانی قدامی دارند.

 

گره زبانی خلفی 

در این حالت، فرنولوم کوتاهی در نزدیکی پایه زبان وجود دارد که حرکت آن را محدود می‌نماید. بیشتر تشخیص آن سخت است و معمولاً با لمس تشخیص داده می‌شود. 

 

گره زبانی, گره زبانی چیست

در بعضی موارد، گره زبانی شاید به صورت خود به خود بهبود یابد

 

علل و عوامل خطر گره زبانی

در طول رشد جنین در رحم، فرنولوم زبانی به زبان چسبیده است. اما در بعضی موارد قبل از تولد نوزاد، غشاء معمولاً نازک می‌شود و از زبان جدا می‌شود، بر این اساس آزادی حرکت وجود دارد. بعضی وقت ها، جداسازی اتفاق نمی‌افتد. پزشکان مطمئن نیستند که برای چه این اتفاق می‌افتد. شاید در خانواده‌ها وجود داشته باشد. مطالعات نشان می‌دهند که نوزادان پسر تقریباً دو برابر زیادتر از نوزادان دختر احتمال دارد دچار گره زبانی شوند و این در نوزادان اول‌زاده شایع‌تر است. نژاد یا قومیت نوزاد به نظر نمی‌رسد تفاوتی ایجاد نماید.

 

علائم گره زبانی 

این موقعیت بیشتر به علت مشکلات شیردهی تشخیص داده می‌شود. شاید متوجه شوید که نوزاد مبتلا به گره زبانی شما:

• نمی‌تواند به خوبی شیر بخورد.

• زیادتر جویدن می‌نماید تا مکیدن

• به اندازه انتظار وزن اضافه نمی‌نماید.

• برای زمان طولانی تغذیه می‌نماید، استراحت کوتاهی می‌نماید و سپس برای زمان طولانی دیگری تغذیه می‌نماید.

• موقع تلاش برای تغذیه بی‌قرار است.

• موقع تغذیه صدای کلیک تولید می‌نماید.

• همیشه گرسنه به نظر می‌رسد.

 

همراه با علائم نوزاد خود، شاید شما نیز:

• درد در موقع و پس از شیردهی

• نوک پستان دردناک یا ترک خورده

• ماستیت یا التهاب یا عفونت پستان

• کمبود شیر

اما گره زبانی تنها علت مشکلات شیردهی نیست. بر این اساس اگر با آن‌ها مواجه هستید، با پزشک خود صحبت نمایید.

 

در کودکان، می بایست در پی علائمی مثل: 

• تلفظ نکردن بعضی صداها مثل “t”، “th”، “d”، “r”، “l” و “s”

• مشکل در بلعیدن یا حرکت زبان از یک طرف به طرف دیگر

• مشکل در لیسیدن بستنی قیفی

• مشکل در نواختن یک ساز بادی

 

آیا گره زبانی بر گفتار تأثیر می‌گذارد؟ 

گره زبانی پیشرفت کودک شما در یادگیری صحبت کردن را به تأخیر نمی‌اندازد، اما شاید در تلفظ بعضی حروف مشکل ایجاد نماید. اما گره زبانی شاید علت مشکل گفتاری کودک شما نباشد. حداقل یک مطالعه تفاوت قابل توجهی در گفتار کودکان کوچکی که برای گره زبانی درمان شده بودند در مقایسه با کسانی که درمان نشده بودند، مشاهده نکرد.

 

گره زبانی, گره زبانی چیست

تشخیص زودهنگام و درمان گره زبانی به بهبود کیفیت زندگی کودک کمک می‌نماید

 

تشخیص گره زبانی 

یک معاینه فیزیکی تمام چیزی است که برای دیدن آنچه در حال رخ دادن است ضروری است. پزشک: 

• در مورد روش تغذیه سوال خواهد نمود.

• زبان، دهان و دندان کودک شما را بررسی خواهد نمود.

• از یک چوب چوبی به نام دپرسور زبان برای نگاه کردن زیر زبان کودک شما و بررسی دامنه حرکت استفاده خواهد نمود.

• پزشک شاید از کودک بزرگتر بخواهد که زبان خود را حرکت دهد و صداهای خاصی را ایجاد نماید.

 

درمان گره زبانی 

بعضی از پزشکان می‌خواهند بلافاصله گره زبانی را درمان کنند. بعضی دیگر روش انتظار و مشاهده را ترجیح می‌دهند. فرنولوم شاید به خودی خود شل شود یا شاید هیچ مشکلی طولانی زمان ایجاد نکند. پزشک همچنین شاید قبل از انجام جراحی، استفاده از گفتاردرمانگر یا مشاور شیردهی را برای کمک به مشکلات گفتاری یا شیردهی پیشنهاد نماید.

 

جراحی گره زبانی

سه روش برای مواظبت از گره زبانی از راه جراحی وجود دارد:

فرنوتومی: این روش اساسی در مطب پزشک انجام می‌شود. بعضی وقت ها، حتی به داروهای بی‌حسی نیز نیازی ندارید. پزشک یک جفت قیچی مخصوص پاکیزه شده را می‌گیرد و فرنولوم را می‌برد که عصب یا رگ خونی بسیاری ندارد. این بدان معنی است که درد بسیاری وجود ندارد. و اگر خونریزی وجود داشته باشد، حداکثر یک یا دو قطره است. نوزاد شما می‌تواند بلافاصله شیر بخورد که می‌تواند تسکین دهنده و بهبود بخش باشد.

 

 فرنکتومی: این مشابه فرنکتومی است، با این تفاوت که پزشک به جای بریدن فرنولوم، آن را کاملاً برمی‌دارد.

 

 فرنولوپلاستی: هنگامی که فرنولوم برای برش سریع خیلی ضخیم است یا اگر به ترمیم دیگری نیاز است، پزشک اطفال شما این گزینه را انتخاب خواهد نمود.

 

پزشک شما:

۱. به کودک شما دارو خواهد داد تا در طول کل عمل بخوابد.

۲. از ابزارهای مخصوص برای بریدن فرنولوم استفاده خواهد نمود.

۳. چند بخیه خواهد گذاشت که با بهبود زخم به خودی خود حل می‌شوند.

۴. بعضی از بیمارستان‌ها شاید از لیزر استفاده کنند. در این صورت، کودک شما نیازی به بخیه نخواهد داشت.

۵. پزشک شما همچنین شاید تمرینات زبانی را برای نوزاد شما توصیه نماید تا از اتصال مجدد فرنولوم پیشگیری نماید و حرکت زبان را بهبود بخشد. برای کودکان بزرگتر، این معمولاً ضروری نیست.

 

جراحی برای گره زبانی در ۲۰ سال گذشته، عمدتاً به علت آگاهی و تقاضای والدین، افزایش چشمگیری داشته است. بسیاری از پزشکان معتقدند که این جراحی بیشتر ضروری نیست. از سوی دیگر، بررسی پنج کارآزمایی بالینی نشان داد که فرنکتومی با بهبود شیردهی مرتبط است. تحقیقات زیادتری در مورد این موضوع نیاز است.

 

اگر گره زبانی کودک شما درمان نشود چه اتفاقی می‌افتد؟ 

این به کودک بستگی دارد. در بعضی موارد، اگر گره زبانی درمان نشود، مشکلی ایجاد نمی‌نماید. در موارد دیگر، شاید سبب مشکلاتی در شیردهی و بعداً در گفتار، خوردن بعضی غذاها و بهداشت دهان شود.

 

خطرات درمان گره زبانی 

درمان‌های جراحی معمولاً خیلی موفق هستند. ایجاد مشکلات توسط آن‌ها نادر است.

بریدن زبان، مثل هر روش پزشکی دیگری، دارای معایبی است. این خطرات عبارتند از:

 خونریزی

 صدمه به زبان یا غدد تولید کننده بزاق

 عفونت

فرنولوپلاستی همچنین می‌تواند منجر به ایجاد اسکار شود که حرکت زبان را تحت تأثیر قرار می‌دهد و کودک شما شاید به داروهایی که برای کمک به خوابیدن استفاده می‌شوند، عکس العمل نشان دهد. همچنین خطر وجود دارد که جراحی مشکل را برطرف نکند.

 

عوارض گره زبانی

هیچ راهی برای دانستن اینکه آیا درمان گره زبانی نوزاد منجر به عوارض می‌شود یا خیر وجود ندارد. اما در بعضی موارد، گره زبانی درمان نشده می‌تواند با بزرگتر شدن کودک منجر به این عوارض شود:

 مشکلات دندانپزشکی مثل پوسیدگی دندان، تورم و تحریک لثه‌ها و فاصله بین دو دندان جلویی پایینی، به علت محدودیت حرکت زبان برای حذف بقایای غذا

 آبریزش بیش از حد و درد دهان

 سرفه یا خفگی موقع آغاز خوردن غذاهای جامد توسط کودک

 مشکل در انجام کارهای اساسی مثل لیسیدن بستنی قیفی و بوسیدن

 مشکل در تلفظ بعضی صداها موقع صحبت کردن 

با پزشک خود صحبت نمایید تا خوبترین راه را برای خود و نوزاد خود بیابید.

 

گره زبانی, گره زبانی چیست

درمان گره زبانی معمولاً با یک عمل جراحی ساده و بی‌خطر انجام می‌شود

 

سوالات متداول در خصوص گره زبانی

۱. آیا گره زبانی نیاز به اصلاح دارد؟ 

نه همیشه. بعضی وقت ها تأثیری بر زندگی نوزاد یا کودک ندارد. هر مورد متفاوت است.

 

۲. در چه سنی می بایست گره زبانی را برید؟

معمولاً این روش بین سنین ۶ ماه تا ۶ سال انجام می‌شود. بعضی پزشکان و دندانپزشکان معتقدند که هرچه زودتر، حتی در ۲ تا ۶ هفته انجام شود. اما بزرگسالان نیز می‌توانند فرنکتومی انجام دهند. با پزشک خود صحبت نمایید تا ببینید آیا کودک شما می بایست این روش را انجام دهد یا می بایست منتظر بمانید و ببینید چه اتفاقی می‌افتد.

 

۳. آیا گره زبانی قادر هست سبب مشکلاتی در تنفس شود؟

در اکثر موارد، گره زبانی مستقیماً سبب مشکلات تنفسی نمی‌شود. با این حال، در بعضی موارد نادر، اگر گره زبانی خیلی شدید باشد و زبان را به شدت محدود نماید، شاید بر تنفس تأثیر بگذارد.

 

۴. آیا گره زبانی می‌تواند سبب اختلال در خواب شود؟

بله، گره زبانی می‌تواند به طور غیرمستقیم سبب اختلال در خواب شود. به عنوان مثال، اگر نوزاد به علت مشکل در شیر خوردن گرسنه باشد یا اگر کودک بزرگتر به علت مشکلات تنفسی ناشی از گره زبانی دچار مشکل باشد، شاید خواب او مختل شود.

 

۵. آیا گره زبانی می‌تواند بر رشد فک تأثیر بگذارد؟

بعضی از متخصصان بر این باورند که گره زبانی می‌تواند بر رشد فک تأثیر بگذارد، به خصوص اگر درمان نشود. با این حال، تحقیقات در این زمینه هنوز کامل نیست و نیاز به مطالعات زیادتری است.

 

خلاصه

گره زبانی، اگرچه شاید برای بعضی والدین دلواپس‌کننده باشد، اما با تشخیص و درمان به موقع، به آسانی قابل مدیریت است. مهم‌ترین نکته این است که با مشاهده هرگونه علائم غیرعادی در نوزاد یا کودک خود، به پزشک مراجعه نمایید تا تشخیص دقیق و درمان مناسب انجام شود. یک روش جراحی ساده می‌تواند گره زبانی را در نوزادان درمان نماید. اما شاید همیشه مشکلات شیردهی یا گفتار را حل نکند. با پزشک خود صحبت نمایید تا ببینید آیا جراحی ضروری است یا خیر.  

 

 



منبع : بیتوته

بیشتر بخوانید :

آخرین دیدگاه‌ها