لوگو چشم انداز cheshmandaz.ir

قصر مدفون شیرین و فرهاد


 

 

   قصر مدفون شیرین و فرهاد

 

ایلام و ایوان غرب، سال هاست میزبان بنایی از دوران ساسانیان هستند که نماد فداکاری و آرامش خواهی فرهاد برای شیرین لقب گرفته است. طاق سنگی زیبایی که در شمال غربی استان قرار دارد و از شمال به گیلان غرب كرمانشاه، از جنوب به بخش چوار، از شرق به شیروان چرداول و از غرب به كشور عراق منتهی می‌شود.

 

مردم محلی، منطقه قرارگیری طاق شیرین و فرهاد را با همین نام می شناسند؛ یعنی کوشک یا طاق شیرین و فرهاد که طبق روایات شفاهی آنها بنای طاق در موقع گذر شیرین و فرهاد از این منطقه جهت استراحت بنا شده و نقل است كه فرهاد در كمتر از یك نیم روز برای آسایش شیرین این بنا را برپا نمود. به همین علت اكثر مردم محل بخصوص ریش سفیدان این بنا را با نام طاق شیرین می‌خوانند.

 

طاق شیرین و فرهاد از نوع طاقهای سنگی است که نخستین بار در سال 1379طی برنامه‌ای پژوهشی و مرمتی از زیر خاك بیرون آمد. پایه این بنا را طاقی سنگی با پلانی مربع شکل تشکیل می دهد كه به علت وجود یك اتاقك نیمه زیر زمینی در آن، به نام طاق خوانده می گردد.

 

این بنا در پای دامنه شرقی ارتفاعات صخره‌ای که با سنگ های لاشه‌ای پوشیده شده قرار دارد كه به دلیل قرارگیری در راه فرسایش صخره‌های متلاشی شده، همیشه ترس از مدفون شدن آن وجود داشته است. منطقه گرمسیری ایوان غرب هم این بنا را در راه کوچ عشایری قرار داده که از آن به عنوان منطقه قشلاقی استفاده می‌كنند.
طاق شیرین و فرهاد

 

 

   قصر مدفون شیرین و فرهاد

 

 

طاق شیرین و فرهاد از نوع طاقهای سنگی است که نخستین بار در سال 1379 طی برنامه‌ای پژوهشی و مرمتی از زیر خاك بیرون آمد. پایه این بنا را طاقی سنگی با پلانی مربع شکل تشکیل می دهد كه به علت وجود یك اتاقك نیمه زیر زمینی در آن، به نام طاق خوانده می گردد.

 

طاق شیرین و فرهاد تماما از سنگهای حجیم تراش خورده تشكیل شده كه به صورت خشكه چین و بدون ملاط و به صورت رج رج بر روی هم قرار گرفته اند. برش دادن تپه هم برای موقعیت ساخت بنا و عدم ریزش آن بوده است.

 

بنای طاق در فضای داخلی كاملا یكنواخت، ساده و بدون هرگونه تزئینی بوده است. در سطح داخلی بنا در حال حاضر كفی موجود نیست فقط در بخش نعل درگاهی پوششی از سنگهای تخت لاشه‌ای از جنس صخره‌های بالادست بنا پوشیده شده است.
طاق شیرین و فرهاد

 

تغییر حالت پشت بام طاق از هلالی به حالت پهن و یكنواخت مهم ترین تفاوت این بنا با طاق های دیگر است که شیوه معماری آن را منحصر به فرد می نماید. پشت بام پلكانی بنا قبل از خاكبرداری آن، در زیر لایه‌هایی از خاك و شن كاملاً مدفون بود كه بعد از خاكبرداری و پاكسازی این قسمت، بخش ناچیز ولی در عین حال با ارزش شامل سه قطعه سنگ در دو ردیف ( سنگهای رج ائل ودوم پشت بام) بدست آمد كه با الگو گرفتن از این قسمت باقیمانده و بررسی دقیق سنگهای جمع آوری شده در حین خاكبرداری، دیگربخشهای پشت بام باز خوانی و احیاء شدند.

 

اگر گذارتان به ایوان غرب افتاد، قادر هستید سری هم به ارتفاعات مانشت در شرق این شهر، كوه بانكول در شمال، كوه شیره زول در جنوب وكوه كاتوره در جنوب شرقی بزنید. اما این تنها جاذبه طبیعی ایوان غرب نیست. این شهر با رودخانه كنگیر(Cangir)، یعنی تنها رودخانه دائم و پر آب منطقه از شما پذیرایی خواهد که که از چشمه سراب بازان سرچشمه می گیرد و بعد از گذشتن از دشت ایوان به طرف سومار جریان داشته و بعد از آن وارد خاك عراق می‌شود.

 

 

   قصر مدفون شیرین و فرهاد

 

 

برگرفته از: پورتال ایلام شناسی، خبرگزاری مهر




منبع : بیتوته

بیشتر بخوانید :

آخرین دیدگاه‌ها