نگهداشتن شیشه عطرها به دور از نور، از عطر درون آن به خوبی محافظت می نماید
نت های عطری چیست؟
مسلماً در موقع خرید اینترنتی عطرها با اصطلاحاتی مثل « نت بالایی»،« نت میانی» و« نت پایه» روبرو شده اید. ولی این اصطلاحات چه مفهموی دارند؟ نت بالایی همان بویی است که در نخستین لحظه استفاده از یک عطر به مشام می رسد. این نت از مولکول های کوچکی ساخته شده که به شتاب تبخیر شده و از بین می روند. نت بالایی همان بویی است که سبب می گردد شما از یک عطر خوش تان بیاید و قصد به خرید آن بگیرید. محبوب ترین نت های بالایی شامل؛ لیمو، ترنج، پرتقال، بهار نهار و گریپ فروت است.
نت میانی پس از این که نت بالایی محو گردید، خود را نشان می دهد. این نت بخش اصلی یک را تشکیل می دهد و بعنوان پوشش برای بوی ناخوشایند نت ابتدایی بکار می رود. نت میانی شامل؛ میخک، صنوبر، یاسمن، گل رز و هل می گردد. نت پایه پس از ناپدید شدن نت میانی خویش را نشان می دهد. این نت ها هستند که باعث دوام یک عطر می شوند. ترکیب از نت معمولاً خیلی عمیق هستند و بعد از سی دقیقه نمی توان آنها را احساس نمود ولی پس از گذشت چند ساعت ماندگاری دارند. معمولاً این نت شامل؛ نعناع هندی، چوب درخت کاج یا صندل، وانیل و چوب سدر می گردد.
برای درست کردن یک عطر نت ها را چطور با هم ترکیب کنیم؟
برای ساخت یک عطر نخست می بایست نت پایه را به مقدار ۲۰ درصد، پس از آن نت میانی را به مقدار ۵۰ درصد و در پایان نت بالایی را به میزان ۳۰ درصد با یکدیگر قاطی نمود. درصورتی که میخواهید عطر شما نتی زیادتر از این سه داشته باشد، می بایست یک رایحه دیگر به آن بیافزایید. ساخت عطر معمولاً با یک گونه روغن حامل آغاز می گردد. برای این کار میتوانید از روغن هسته انگور، بادام شیرین، جوجوبا یا روغن کنجد استفاده نمایید. بعد نوبت به افزودن بوهای نت ها به همان ترتیبی است که گفتیم. در پایان هم می بایست ماده ای به نت هایتان بیافزایید که خوب با هم آمیخته شوند. برای این کار میتوانید از الکل یا آب استفاده نمایید که توصیه ما به شما الکل با خلوص ۱۰۰ درصد است. ولی درصورتی که میخواهید عطر جامد بسازید از موم استفاده نمایید.
یک افزودنی دیگر
درصورتی که میخواهید عطری بیش از نت های بالایی، میانی و پایه داشته باشید، می بایست ماده دیگری هم به آن بیفزایید.
فرآیند عطرسازی تان را با یک نوع روغن حامل مثل جوجوبا، بادام شیرین و روغن دانه انگور آغاز نمایید.
پس از آن به آرامی و قطره قطره، بوهای مربوط به نت پایه، میانی و بالایی را بیافزایید.
در پایان می بایست ماده ای به این مواد بیفزایید که مواد را به خوبی در هم ادغام نماید. الکل گزینه خوبی است، برای این که سریع تبخیر می گردد و بوی نت های عطر را انتشار می نماید.
درصورتی که میخواهید عطر جامد بسازید، برای ثابت کننده، به جای استفاده از الکل یا آب، موم بکار ببرید.
شما قادر هستید با رایحه دلخواهتان، عطر محبوب تان را بسازید
۴ نکته اساسی که قبل از ساخت عطر در خانه می بایست بدانید
۱. یک شیشه تیره رنگ برای عطرتان انتخاب نمایید. نگهداشتن عطر در یک شیشه تیره و به دور از نور باعث ماندگاری زیادتر آن می گردد.
۲. شیشه ای را انتخاب نمایید که قبلا در آن خوراکی نریخته باشید زیرا عطر آن خوراکی با بوی عطر شما ترکیب می گردد.
۳. برای روغن های حامل از روغن های بدون بو استفاده نمایید.
۴. در صورت استفاده از گل های طبیعی برای رایحه عطرتان شاخ و برگ های اضافی آنرا بگیرید و خوبتر است برای این کار از گل های تازه استفاده نمایید.
برای شما عزیزان آموزش آماده کردن عطر مورد علاقه در خانه را در این نوشته گردآوری نموده ایم با آسان ترین روش قادر هستید خوبترین عطر مورد علاقه خود را بسازید.
حتما شما هم عطر و برند خاصی را دوست دارید و بارها آنها را هدیه داده یا برای خودتان خریداری نموده اید. اما تا به حال فکر نموده اید که خودتان هم قادر هستید عطر بسازید؟ شاید کمی دور از ذهن به نظر برسد اما واقعیت این است که با وسایل ساده قادر هستید از گیاهان و گل های خوشبو عطر دلخواهتان را آماده کردن نمایید.
دنیای اسرار آمیز و خوشبوی عطر هرکسی را شیفته خودش می نماید؛ از بوهای قدیمی و خوشی که خاطره ها را به یاد می آورند تا رایحه های جدیدی که دنیای پر جنب و جوش و صنعتی عطر با آنها طرفدارانش را شگفت زده می نماید.
آموزش ساخت عطر مورد علاقه در خانه
بدون شک شما هم عطر و برند خاصی را دوست دارید و بارها آن ها را هدیه داده یا برای خودتان خریداری نموده اید. ولی تا به حال فکر نموده اید که خودتان هم میتوانید عطر بسازید؟ احتمالا اندکی بعید به نظر برسد ولی حقیقت این است که با وسایل ساده میتوانید از گیاهان و گل های خوش بو عطر دلخواه تان را آماده کردن نمایید.
درست كردن عطر خانگی
آموزش ساخت عطر مورد علاقه در خانه
مواد لازم آن هم دردسترس است. احتمالا سر دیوار خودتان یا همسایه احتمالا هم در باغچه حیاط. یاس امین الدوله و رز و شمعدانی در حیاط غوغایی به پاکرده اند با عطر بی نظیرشان. این رایحه های دل پذیر را به خانه بیاورید.
رایحه اسطوخودوس، مریم گلی و شمعدانی
نخستین راه یعنی تقطیر با آب برای آماده کردن اسانس گیاهان و گل هایی مثل اسطوخودوس، گل محمدی، رز، شمعدانی عطری، آویشن، میخک و مریم گلی بکار می آید؛ روشی که اگر به کاشان سفر نموده باشید شبیه آنرا در گلاب گیری ها دیده اید.
مواد لازم:
ظرفی با گنجایش ۵۰۰ سی سی
آب: یک عدد
گل تازه موردنظرتان: ۷۵ تا ۸۰ گرم
سینی: یک عدد
اتانول: به مقدار لازم
اموزش ساخت عطر در منزل :
نخست ظرف را پر از آب نمایید و روی اجاق گاز بگذارید. سپس گل های تازه را در آن بریزید و اجازه بدهید آب جوش بیاید. بعد از این که آب جوش آمد، سینی سرد را با یک شیب آهسته بالای ظرف بگیرید تا بخار ناشی از تبخیر آب همراه با ترکیبات معطر گلها (اسانس) روی سطح آن بشیند. اسانس همراه با آب دائما بصورت قطره قطره از سینی به درون ظرف جمع آوری اسانس چکیده می گردد. حال شما یک لایه روغن رنگ زرد کم رنگ یا رنگ زرد متمایل به رنگ سبز روی سطح آب می بینید که همان اسانس گیاه است. آنرا از آب جدا نموده، در یک ظرف کوچک بریزید.
یادتان باشد ظرف تان می بایست به طور کامل خشک، تیره رنگ (با کشیدن یک لایه فویل آلومینیوم میتوانید ظرف را در در برابر نور عایق نمایید) و مناسب با مقدار اسانس تان باشد. برای این مقدار از آب و گل، ظرف ۱ تا ۱/۵ سی سی کافی است. در این ظرف نباید هوا باشد و زیرا شما دستگاه وکیوم و خارج کردن هوا از ظرف را در منزل ندارید، خوبتر است شیشه هایتان کوچک باشند که با اسانس پر شوند و دیگر هوایی در آن ها وجود نداشته باشد.
حالا بعد از پر کردن شیشه و ظرف مورد نظر از اسانس، روی آن اتانول بریزید. اتانول حداکثر می بایست ۸۰ درصد از عطر شما را تشکیل دهد؛ یعنی مقدار اسانس ۲۰ درصد باشد و اتانول ۸۰ درصد. اما چنانچه دوست دارید عطرتان غلیظ تر باشد، میتوانید اتانول کمتری بیافزایید. حالا عطر دست ساز و خانگی شما آماده است.
روش آماده کردن عطر
نکته:
۱- خوبتر است از ظرف پیرکس برای جوشاندن گیاه در آب استفاده نمایید. برای این که این ظروف واکنشی نسبت به ترکیبات معطر گیاه نشان نداده و آن ها را تغییر نمی دهند. ظروف استیل و آلومینیوم هم در رتبه بعدی قرار دارند.
۲- سینی شما می بایست به طور کامل سرد باشد.
۳- مقدار گلی که شما برای درست کردن عطرتان احتیاج دارید بستگی به نوع آن دارد. درصورتی که میخواهید اسانس اسطوخودوس بگیرید ۷۵ تا ۸۰ گرم گل آن کافی است ولی بسته به حجم گل مقدار آن میتواند کم تر یا زیادتر شود. حداکثر میزان مناسب با ۵۰۰ سی سی آب، ۱۰۰ گرم گل است.
۴- ظروفی که برای مواظبت اسانس استفاده می نمایید می بایست تیره باشند و در معرض نور آفتاب قرار نگیرند. زیرا زمانی که اسانس ها در معرض نور قرار می گیرند تند و بدبو می شوند.
عملیات خیساندن
در این شیوه خیساندن در روغن های جاذب « Enfleurage» نام دارد و برای آماده کردن اسانس گل هایی مثل یاس، یاس امین الدوله، اقاقیای بنفش (گلیسین)، نرگس، یاسمن و مریم کاربرد دارد زیرا ترکیبات معطر این گل ها به دمای فوق حساس و اسانسی شان پایین است. در واقع این شیوه، شیوه سنتی و البته گرانبها آماده کردن عطر در دنیاست زیرا احتیاج به زحمت و زمان متعددی دارد. ولی در عین حال روشی است که با استفاده از آن در منزل هم میتوانید عطر خودتان را تولید نمایید.
آموزش “ساخت عطر خانگی” با گل
مواد لازم :
گل تازه گیاه: به میزان لازم
روغن جاذب و بی بو مثل پارافین مایع، روغن کنجد و روغن زیتون بی بو: به میزان لازم
ظرف پیرکس مستطیل شکل: یک عدد
الکل اتانول: به میزان لازم
روش آماده کردن عطر در خانه :
شما برای آماده کردن عطر به این راه میتوانید از ظروف پیرکس مستطیلی شکلی که برای آماده کردن لازانیا یا سوفله ها بکار میروند استفاده نمایید. حالا در ظرف تان به عمق یک سانتیمتر روغن بریزید و گل ها را با نظم روی آن بچینید. تا جایی که روی روغن به طور کامل پوشانده شده و ظرف پر از گل شود. هر ۱۲ تا ۲۴ ساعت می بایست گل ها و روغن را هم بزنید. بعد از ۴۸ ساعت هم گل ها را از درون روغن بردارید و روغن روی آن ها را به خوبی بگیرید و جدا نمایید. روغن را درون ظرف برگردانید.
بعد گل های تازه را به همان روغن درون ظرف بیافزایید و همان مرحله ها را طی نمایید. ۲ تا ۳ نوبت می بایست این کار را انجام بدهید تا روغنِ درون ظرف از ترکیبات عطر اشباع شود. حالا نوبت عملیات استخراج ترکیبات عطری است؛ یعنی می بایست روی روغن الکل بریزید.
میزان الکل باز هم به مقدار روغن بستگی دارد؛ به عنوان مثال برای ۱۰۰ سی سی روغن اشباع شده، ۲۰ تا ۳۰ سی سی اتانول احتیاج دارید. بعد از ریختن الکل، آنرا جمع نمایید و اجازه دهید الکل بپرد. دیگر عطرتان آماده شده و میتوانید آنرا در ظرف مناسب بریزید و استفاده نمایید.
روش درست کردن عطر
مواد مورد نیاز :
الکل
روغن اسانس، روغن عطر، روغن دم نموده یا مزه دهنده های غذایی مثل وانیل (توضیحات زیادتر را در ادامه بخوانید)
آب مقطر یا آب معدنی
گلیسیرین
لازم نیست همه روغن هایی که در بالا نام بردیم را داشته باشید.
البته هرچه مواد خام تنوع زیادتری داشته باشند، دست تان در ساخت رایحه بازتر است.
این روغن ها را قادر هستید از عطاری ها بخرید.
بین روغن هایی که نام بردیم، روغن اسانس از همه ارزانتر است چون مصنوعی است.
وسایل مورد نیاز :
یک بطری شیشه ای برای نگه داشتن عطر دست ساز (خوبتر است رنگی باشد)
شیشه مربا برای مخلوط کردن رایحه ها
قاشق یا فنجان اندازه گیری
قطره چکان
قیف
فویل یا کاغذ کادو (اگر از بطری شیشه ای شفاف استفاده می نمایید)
روش آماده کردن عطر خانگی:
بطری ها را فراهم کنید بطری ها و شیشه های مربایی را در ظرفشویی یا به راه دستی استریل نمایید.
درصورتی که از بطری های قدیمی استفاده می نمایید، اینکار را با توجه زیادتری انجام بدهید.
هر چیزی که اسانس و عطر طولانی زمان در آن قرار می گیرد، می بایست به طور کامل پاکیزه باشد.
الکل را بیافزایید. هرچه الکل خالص تر باشد، خوبتر است یک چهارم فنجان الکل درون شیشه مربایی تان بریزید.
رایحه ها را ترکیب نمایید، حالا میتوانید درست کردن عطر را آغاز نمایید. از قبل فهرست رایحه ها و ترتیب افزودن آن ها را روی کاغذ بنویسید. ۲۵ قطره روغن اسانس یا روغن عطر درون شیشه مربا بریزید. یکی از رایحه های فهرست را بردارید و چند قطره از آن درون شیشه بریزید.
شیشه را تکان بدهید و محلول را بو نمایید (مسلما اسم رایحه ها و تعداد قطره ها را روی کاغذ بنویسید). رایحه بعدی را بردارید و چند قطره از آن هم بیافزایید. همین طور مقدار و تعداد رایحه ها را کم و زیاد نمایید تا به عطر موردپسندتان برسید.
درصورتی که نمی دانید می بایست از کجا آغاز نمایید، الکل را در ظرف های کوچکتر بریزید. و در هر کدام از آن ها رایحه های گوناگون( با مقدارهای گوناگون) را آزمون نمایید. کسب تجربه کمک می نماید خلاقیت تان در درست کردن عطر خانگی سریعتر آشکار شود.
صبر نمایید تا عطر عمل بیاید، زمانی که به رایحه مورد نظرتان رسیدید، می بایست صبر نمایید تا عطر خوب جا بیفتد و عمل بیاید. عطر را دست کم ۴۸ ساعت در محیط خشک و خنک بگذارید. این زمان بسته به نوع رایحه هایی که استفاده نموده اید تا یک ماه هم میرسد.
اینکار باعث می گردد رایحه های گوناگون خوبتر با هم ترکیب شوند و ماندگاری و دوام عطر هم زیادتر شود.پس از سپری شدن زمانیکه مشخص نموده اید ، عطر را بردارید و آنرا بو نمایید.
درصورتی که از رایحه آن راضی نبودید، از روی فهرست تان کاستی هایش را رفع نمایید و مجدداً قرار دهید تا جا بیفتد.
آب و گیلیسرین را بیافزایید، حالا که عطرتان آماده شده می بایست آنرا رقیق نمایید. ابتدا دو قاشق آب مقطر یا آب معدنی به آن بیافزایید. درصورتی که می خواهید اسپری عطر بسازید، مقدار آب را زیادتر نمایید.
حدود پنج قطره گلیسیرین هم بیافزایید تا رایحه عطر در طول این زمان حفظ شود. عطر خانگی و مخصوص تان آماده است!
حالا میتوانید عطر اختصاصی تان را درون ظرفی که انتخاب نموده اید، بریزید.
باز هم می گوییم که درصورتی که از شیشه عطرهای قدیمی تان استفاده می نمایید، می بایست آنرا به طور کامل استریل نمایید تا به هیچ عنوان بود ندهد.
درصورتی که از شیشه شفاف استفاده می نمایید، حتماً آنرا با کاغذ کادو یا فویل بپوشانید. اینکار عطر را دربرابر نور مقاوم می نماید.
آخرین دیدگاهها