مینا که روی دندان های ما را می پوشاند به عنوان سخت ترین ماده در کل بدن ما شناخته شده است.
▪ یک مادۀ محافظ
یک دندان از دو بخش تشکیل شده است: تاج دندان، بخش قابل دیدن دندان است که از لثه و ریشه می گذرد. تاج به وسیلۀ مینا پوشیده شده است. زیر مینا، عاج وجود دارد که شبیه به استخوان است. عاج، مغز دندان را احاطه می نماید. مغز دندان ناحیه ای است که رگ های خونی، اعصاب و بافت ربط دهنده، در آن واقع شده است.
مینا که تاج را می پوشاند وظیفۀ محافظت از دندان را برعهده دارد. مینا از شبکۀ معدنی خیلی متراکم کریستالی و از جنس هیدروکسی آپاتیت کلسیم ساخته شده است، مینا سخت ترین مادۀ موجود در بدن است. در عوض، در صورت صدمه دیدن، توانایی تولید مجددش کم شدن می یابد. و این در حالی است که مینا با گذشت زمان فرسوده می گردد و تحلیل می رود، این از دست دادن املاح است که سبب پوسیدگی زیادتر و جراحت های دیگری می گردد. در واقع، هرگونه کم شدن کیفیت مینا، حملۀ باکتری ها را آسان می سازد و پوسیدگی به وجود می آید.
توجه داشته باشید که از دست دادن املاح مینا به واسطۀ خوردن مواد قندی (آب نبات، نوشیدنی های شیرین، سودا، آبمیوه و…) شتاب می گیرد. در این حالت باکتری ها از قندها و اسیدها که مینا را تضعیف می نماید، تغذیه می شوند. بزاق نقش مهمی برای مقابله با از دست دادن املاح بازی می نماید زیرا سبب کم شدن قندها و اسیدها می گردد.
▪ چه چیزی در حساس کردن مینای دندان ها سهیم است؟
سن، روند پیری.
استفاده قند و تمام خوراکی ها یا نوشیدنی های خیلی شیرین.
نابهنجاری های مینا، به این دلایل: کمبود ویتامین D و عفونتی که از کودکی تا تشکیل دندان های دائمی طول بکشد (سرخک، آبله مرغان).
استفراغ های پرتکرار، که ترشحات اسیدی معده را وارد دهان می کنند. و این در حالی است که اسیدهای معده نیز سبب شتاب گرفتن روند از دست دادن املاح مینا، می شوند.
کلر هم قادر هست به حساس شدن دندان و در نتیجه از دست دادن املاح کمک نماید. بعضی اوقات این مورد در بین شناگران حرفه ای که زمان بسیاری را در آب کلردار استخرها، می گذرانند، دیده می گردد.
بروکسیسم (دندان غروچه) هم میزان فرسودگی مینای دندان را به واسطۀ پدیده ای کاملاً مکانیکی افزایش می دهد.
و البته، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان که زمان تماس مینای دندان و اسیدها را افزایش می دهد، نیز در این طبقه بندی قرار می گیرد.
چطور میتوان مینای دندان را تقویت نمود؟
فلور، که برای پیشگیری از پوسیدگی مورد استفاده قرار می گیرد، به کمک کریستال های هیدروکسی آپاتیت، از مینا محافظت می نماید. به همین دلیل است که فلور در قوی تر شدن مینا در مقابل از دست دادن املاح، سهیم است.
حواستان باشد که در استفاده فلور زیاده روی نکنید. با توجه به فلوری که توسط خوراکی ها و آب های معدنی به بدن منتقل می گردد، استفاده یک خمیردندان شامل فلور برای تأمین نیاز به این ماده، کافی است.
و در آخر، بسته به مورد هر فرد، این دندانپزشک است که خوبترین راه حل را برای هر شخص پیشنهاد می نماید.
منبع:tehrankids.com
آخرین دیدگاهها