[ad_1]
شبادراری هنگامی اتفاق میافتد که فردی شبها موقع خواب، قادر به کنترل ادرار خود نباشد. شبادراری ۲ نوع عمده (اولیه و ثانویه) دارد. نوع اولیه یعنی از ابتدا وجود داشته و ادامه یافته ولی در نوع ثانویه، فرد بعدها دچار شبادراری میشود. شبادراری مبحث گستردهای است و تشخیص آن به بررسیهای تکمیلی نیاز دارد. در این نوشته با نکتههای مهمی در خصوص این مشکل دستگاه ادراری آشنا خواهید شد.
شبادراری در کودکان به علت تکامل نیافتن مرکز تخلیه کنترل ادرار در مغز است ولی این موقعیت می بایست تا ۶ سالگی در پسران و تا ۷ سالگی در دختران به پایان برسد. تا ۱۰ سالگی ۹۵ درصد از کودکان شبادراری ندارند و استمرار شبادراری پس از این سن شبهه ایجاد مینماید اما زیادتر اوقات ناشی از تاخیر در تکامل قسمت کنترلکننده ادرار در مغز و ژنتیک است. اگر پدر یا مادری در کودکی به شبادراری مبتلا بوده باشند، شانس ابتلای کودکانشان به شبادراری ۴۴ درصد خواهد بود و در صورتی که هر دو والد در کودکی شبادراری داشته باشند، شانس ابتلای کودک به ۷۷ درصد میرسد. شیوع شبادراری در بزرگسالان پس از بلوغ بین نیم تا ۲/۳ درصد است.
۱۲ دلیل شبادراری
۱. بیماریهای عصبی: بیماریهایی مثل اسپینابیفیدا (بیماری مادرزادی نخاعی در کودک)، مننگوسل و مننگومیلوسل در کودکان میتواند دلیل بروز شبادراری در دوره بزرگسالی باشد.
۲. کمبود ترشح هورمون ضدادرار: کم شدن این هورمون در بدن مانع برگشت مجدد مقادیری از آب به خون و دفع شدن بیش از حد آب از کلیهها میشود و بیمار دچار شبادراری خواهد شد. در بیماری دیابت بیمزه نیز چنین روندی را مشاهده میکنیم.
۳. عقبماندگی ذهنی: ۳ تا ۴ درصد اشخاص مبتلا به عقبماندگی ذهنی دچار شبادراری هستند.
۴. مثانه بیش فعال: این بیماران همیشه احساس میکنند دچار لرزش مثانه هستند. عضلات مثانه انقباضهای مهارنشده دارد که سبب میشود شبادراری طول کشیده در بزرگسالان ایجاد شود. شبادراری در مبتلایان به مثانه بیشفعال ۳ برابر زیادتر از جمعیت عادی است.
۵. مثانه عصبی: در این بیماری مثانه کوچک و کم حجم است ولی دیواره ضخیمی دارد و مثل مثانه طبیعی خاصیت کشسانی و نگهداشتن ادرار را ندارد.
۶. اختلالهای روانی: هنگامی فردی بهطور ناگهانی دچار شوک روانی میشود، شاید استرسهای ناشی از آن سبب شبادراری او شود.
۷. استرسهای محیطی: گاهی تنشها و فشارهای روانی پیوسته نیز سبب آغاز شبادراری میشود.
۸. بیماریهای زمینهای: بعضی بیماریها مثل بیماریهای نخاعی یا تومور در مغز شاید سبب شبادراری شود.
۹. عفونتهای ادراری: وجود عفونت در مجاری ادرار سبب بیاختیاری ادرار و شبادراری میشود.
۱۰. اختلال مادرزادی: یکی از دلایل شبادراری مردان در دوران بزرگسالی میتواند وجود دریچهای مادرزادی در پشت مجرای ادرار باشد که سبب استمرار شبادراری میشود.
۱۱. بزرگی پروستات در مردان: اگر بزرگی خوشخیم پروستات درمان نشود، فرد قادر به خالی کردن مثانه نخواهد بود و شب موقع مثانه از ادرار لبریز میشود و شبادراری رخ میدهد.
۱۲. استفاده بعضی از مواد خوراکی: استفاده نوشیدنیهای کافئیندار یا مشروبات الکلی، یبوست و عواملی از این قبیل در بروز شبادراری نقش مهمی دارند.
آزمایشهای تشخیصی پزشکان برای یافتن دلیل بیاختیاری ادرار
برای تشخیص دلیل شبادراری نخستین آزمایش، آزمایش کشت ادرار است تا احتمال وجود عفونت در ادرار رد شود.
معاینه فیزیکی در ناحیه نخاع برای یافتن ضایعهای در ستون فقرات که با گرفتن عکس تکمیل میشود و سونوگرافی از کلیهها و آزمایش خون برای بررسی عملکرد کلیهها نیز اطلاعات خوبی به پزشک میدهد اما مهمترین وسیله تشخیصی برای شبادراری در بزرگسالان، آزمون اورودینامیک یا نوار مثانه است. نوار مثانه میتواند حس مثانه، حجم آن، خاصیت کشسانی، وجود بیماریهای عصبی مثانه، مثانههای بیشفعال و پرکار و وجود هر نوع انسداد در راه مجرا را دقیقا نشان دهد. این وسیله برای تشخیص شبادراری وسیلهای طلایی است.
منبع:aftabir.com
[ad_2]
منبع : بیتوته
آخرین دیدگاهها