[ad_1]
شناخت عوامل سكته مغزی، كلید پیشگیری از آن هستند. این عوامل عبارتند از:
• سن: سكته مغزی در تمام سنین ممكن است اتفاق بیفتد ولی احتمال بروز آن در اشخاص مسنتر، زیادتر است.
• جنسیت: مردان بیش از زنان به سكته مغزی مبتلا میشوند.
• سابقه سكته مغزی: احتمال سكته در افرادی كه سابقه قبلی سكته مغزی یا سكته گذرا داشته باشند، زیادتر است.
• سابقه خانوادگی: احتمال سكته مغزی در افرادی كه یكی از اعضای خانواده آنها به سكته دچار شده، زیادتر است.
چه می بایست نمود؟
سکته از دلایل ناتوانایی طولانیزمان و جدی محسوب میشود. در طول زندگی، شاید سکته 4 خانواده از 5 خانواده را درگیر نماید. با اجرای این راهکارها، میتوانید به والدین خود کمک نمایید تا خطر سکته در آنها کم شدن پیدا نماید.
1. کنترل فشارخون
شک ننماییدکه فشارخون بالا یعنی افزایش خطر سکته. اگر یکی از والدین شما فشارخون بالاتر از 90/140 دارد، حتما می بایست تحت درمان قرارگیرد. پزشک برای کنترل فشار داروهای مناسبی تجویز مینماید، اما فشارخون می بایست بهطور با نظم کنترل شود. حتی اگر هزینه خرید یک دستگاه اندازهگیری فشارخون برایتان کمی بالاست، ارزش پیگیری موقعیت سلامت پدر و مادر و حتی خودتان زیادتر است و به آماده کردناش میارزد.
2. دوری از استرس و افسردگی
موقعیت عاطفی و روانی والدین شما اثر بسیاری روی سلامت جسمانی آنها دارد. کم شدن عوامل بروز استرس، عصبانیت و افسردگی، مهمترین گام برای حفظ سلامت قلب و عروق و پیشگیری از سکته است. اگر والدین شما تنها زندگی میکنند، شاید ناراحتی و نگرانیهایی داشتهباشند. حتی اگر هنوز کنار هم هستند، ماندن در خانه میتواند سبب خستگی و دلتنگیشان شود، بر این اساس آنها را تشویق نمایید بیرون بروند و دوستان تازه پیدا کنند یا فعالیتهای گروهی انجام دهند. مسجد محل یا فرهنگسراها، مکانهای خوبی برای حضور سالمندان هستند. هرازگاهی آنها را با خود به گردش یا مسافرت ببرید. به پدر و مادر مسن تان توضیح دهید که استفاده الکل و نوشیدنیهای کافئیندار برایشان مضر است و تمرینهای یوگا و آهستهسازی را به آنها بیاموزید. والدینتان را تشویق نمایید به موسیقیهای آرامشبخش گوش کنند و برای گام زدن همراهشان بروید.
اگر همه این راهکارها را آزمون کردید اما باز هم خلق و خویشان تغییر نکرد با پزشک صحبت نمایید. افسردگی خیلی جدی اما بیماری قابل درمان است.
3. پیشگیری از تشکیل لخته
از پزشک والدین خود در مورد داروهایی که خطر تشکیل لخته را کم شدن میدهد، سوال نمایید. مهمترین داروی تاثیرگذار برای پیشگیری از لخته شدن خون، آسپیرین است که خیلی ارزان است و با دوز پایین 81 میلیگرم توصیه میشود. در مورد دریافت این دارو حتما با پزشک مشورت نمایید، شاید لازم باشد داروی دیگری برای آنها تجویز شود.
4. کنترل بیماریهای خطرساز
اگر هر یک از والدین شما دچار فیبریلاسیون دهلیزی (یعنی ریتم غیرطبیعی حفره بالایی قلب)، دیابت و بیماریهای قلبی-عروقی باشند، زیادتر در معرض خطر سکته قرار دارند. این بیماریها به درمان مناسب نیاز دارند. هورمون درمانی جایگزینی، داروهای ضددیابت و داروهای مسکن و آرتروز، شاید خطر سکته را افزایش دهند. در مورد این داروها با پزشک آنها صحبت نمایید شاید پزشک تشخیص دهد درمانهای جایگزینی و کمخطرتر مناسبترند و آنها را تجویز نماید.
علایم اولیه هشداردهنده سکته را بشناسید و در پی پیشگیری از سکته باشید. براساس تحقیقات مرکز کنترل اختلالات عصبی آمریکا، یک نفر از هر 3 نفری که دچار حمله ایسکمیک گذرا میشود، سکته حاد را تجربه مینماید.
نشانههای حمله ایسکمیک گذرا یا سکته خفیف عبارتند از:
• کرختی ناگهانی یا ضعف صورت، دست یا پاها مخصوصا در یک طرف بدن
• گیجی ناگهانی، اشکال در صحبت یا درک
• مختل شدن ناگهانی دید در یک یا هر دو چشم
• اختلال ناگهانی در راه رفتن، از دست دادن تعادل یا هماهنگی یا گیجی
یکی از عوامل خطر اصلی سکته، افزایش کلسترول بد (LDL) است. کلسترول نباید بالاتر از 200 میلیگرم در دسیلیتر و 5 برابر سطح HDL (یا کلسترول خوب بدن) باشد. سطح کلسترول بد می بایست زیر 70 میلیگرم در دسیلیتر برسد. مطمئن شوید که میزان کلسترول والدینتان مرتب بررسی و اگر ضروری است، درمان میشود. داشتن یک رژیم کمچرب و ورزش با نظم، خیلی تاثیرگذار است اما کافی نیست. اگر سطح کلسترول بد با تغییر شیوه زندگی کم نشود، پزشک داروهای مناسب تجویز مینماید.
5. رژیم سالم قلبی
خوبترین رژیم برای پیشگیری از سکته، مملو از غلات و حبوبات، سبزی و میوه، ماهی، مرغ و گوشت لخم و لبنیات کم چرب است. والدین شما می بایست دریافت چربی زیاد را محدود کنند. می بایست اسیدهای چرب کمتر از 7 درصد و اسیدهای چرب ترانس کمتر از 1 درصد باشد. آنها می بایست روزانه 25 تا 30 گرم فیبر استفاده کنند.
6. تشویق به ورزش
ورزش برای سلامت قلبی-عروقی ضروری و یکی از کلیدهای اصلی پیشگیری از سکته است، اما چه زمان ورزش ضروری است؟ محققان توصیه میکنند روزانه حداقل 30 دقیقه ورزش متوسط تا شدید و حداقل 5 روز هفته ورزش نمایید. البته این به معنی آن نیست که والدین شما 5 روز در هفته به 30 دقیقه ورزش ایروبیک نیاز دارند. میتوانید آنها را تشویق نمایید که تمام طول روز ورزش ملایم انجام دهند، حتی پارک کردن اتومبیل کمی دورتر از مقصد و پیادهروی در مسافت زیادتر یا استفاده از پله به جای بالابر میتواند برای آنها سودمند باشد. یادتان باشد آغاز هرگونه فعالیت ورزشی در سالمندان می بایست با مشورت پزشک باشد.
7. تشویق به ترک سیگار
سیگار کشیدن یکی از بزرگترین عوامل خطر سکته است. والدین شما یا هر فردی که در خانه سیگار میکشد، می بایست سیگارش را ترک نماید. حتی زندگی با فرد سیگاری خطر سکته را 30 درصد افزایش میدهد.
ترک سیگار راحت نیست اما شما میتوانید:
• به والدین خود بگویید ترک سیگار سخت نیست.
•آنها را تشویق نمایید در مورد احساساتشان صحبت کنند، ترک سیگار برای سالمندان آسان نیست، حتی به آنها اجازه دهید کمی گریه کنند.
• شما شاید با دلخوری و ناراحتی والدین خود مواجه شوید اما از آنجا که سلامتشان برایتان ارزش بسیاری دارد، کمی صبور باشید و مثبت فکر نمایید و همچنان آنها را برای ترک سیگار تشویق نمایید.
• به پدر و مادرتان توصیه نمایید در جایگاههایی قرار نگیرند که میل به سیگار کشیدن در آنها ایجاد شود. اگر معمولا عادت دارند پس از وعدهغذایی سیگار بکشند، سعی نمایید پس از غذا با آنها گام بزنید.
• خودتان هم سیگارتان را ترک نمایید. اگر سیگار میکشید، سعی نمایید در حضور والدینتان این کار را انجام ندهید. قرارگیری در معرض دود سیگار شما هم برای آنها ضرر دارد.
اگر به کار بستن این توصیهها برای ترک سیگار والدینتان تاثیرگذار نبود، با پزشک متخصص صحبت نمایید. نیکوتین درمانی جایگزینی، حمایت و مشاوره هم کمککننده است.
کی برویم دکتر؟
اگر هر کدام از این نشانههای سکته را در والدین خود مشاهده کردید، فورا اورژانس را خبر نمایید:
• نشانه اول: کرختی ناگهانی یا ضعف عضلات صورت، بازو و پاها مخصوصا در یک طرف بدن، شما شاید متوجه کجی ناگهانی دهان آنها شوید یا حرکت دستها یا کنترل پاهایشان مختل شود.
• نشانه دوم: گیجی ناگهانی، اشکال در صحبت کردن یا درک. مشکلات زبانی نشانه شایع سکته است.
• نشانه سوم: اختلال دید ناگهانی یک یا هر 2 چشم. مشکلات بینایی که ناگهان ایجاد میشوند، نشانه شایع سکته هستند. فردی که دچار سکته میشود، شاید نتواند اطرافش را واضح ببیند یا به سختی به سمت چپ و راست نگاه نماید. او شاید از تاریدید یا دوبینی شکایت داشته باشد.
• نشانه چهارم: اشکال در راه رفتن، نداشتن تعادل یا هماهنگی.
شاید موقع راه رفتن هر دو پا جدا از هم قرار بگیرد یا توانایی حرکتی ناگهان از دست برود.
• نشانه پنجم: سردرد شدید بدون دلیل. سردرد لزوما نشانه سکته نیست، اما اگر بدون دلیل یا با شدت غیرمعمول باشد، می بایست در مورد آن دلواپس شد. اگر سفتی گردن، درد صورت همراه با تهوع و استفراغ بود، شاید نشانه خونریزی داخل جمجمهای باشد.
البته همه این علایم در هر سکتهای رخ نمیدهد. حتی اگر همه آنها ناپدید شدند، از سکته غافل نشوید. فورا با اورژانس (115) تماس بگیرید. خوبترین اقدام برای فرد مورد علاقه شما که دچار این علایم شده است، رساندن او به اورژانس و درمان است.
منبع:salamatiran.com
[ad_2]
منبع : بیتوته