[ad_1]
یکی از نشانههای اطمینان از سلامت بیماران اندازهگیری فشار خون است؛ فشار خون طبیعی هر انسانی می بایست ۸۰/ ۱۲۰ باشد یا به عبارت مصطلح در جامعه فشار بزرگ یا سیستولی ۱۲۰ میلیمتر جیوه و فشار کوچک یا دیاستولی ۸۰ میلیمتر جیوه. البته فشار خون همه اشخاص دقیقا ارقام گفتهشده نبوده و شاید کمی این طرف یا آنطرفتر باشد. اندکی کمتر یا زیادتر بودن همیشه به معنای بیماری نیست و جزئی از فیزیولوژی بدن فرد محسوب میشود، اما در علم پزشکی میزانی برای پرفشاری خون وکمفشاری خون تعیین نمودهاند.
در این نوشته به تفصیل در خصوص آن توضیح خواهیم داد. پرفشاری خون امروزه یکی از بیماریهای مزمن غیرواگیر است که خطر مرگومیر زودرس را بالا میبرد. افزایش فشار خون سبب افزایش مقاومت در برابر جریان خون میشود و این مقاومت خطر ایست قلبی، سکته مغزی و نارسایی قلب و بیماریهای مزمن کلیه را زیادتر مینماید.
پرفشاری خون یعنی چه؟
اگر به طور مزمن، فشار سیستولی فردی بزرگسال زیادتر از ۱۴۰ میلیمتر و فشار خون سیستولی زیادتر از ۹۰ میلیمتر جیوه باشد به آن فشار خون بالا اطلاق میشود. پرفشاری خون به دو گروه طبقهبندی میشود؛ پرفشاری اولیه و پرفشاری ثانویه.
پرفشاری اولیه: این نوع فشار خون بالا در میان مردم خیلی شایع است و تقریبا ۹۰ درصد بیماران به این نوع فشار خون مبتلا هستند. اشخاص مبتلا معمولا در سنین بالا قرار دارند. تاحالا علت کاملا مشخصی برای ایجاد این بیماری شناخته نشده است؛ ولی محققان میگویند سابقه بیماری در خانواده، عوامل محیطی، سبک بد زندگی، افزایش وزن، خوردن غذاهای پرنمک طی سالیان دراز، استفاده سیگار و الکل احتمال ابتلا به پرفشاری خون را بالا میبرد.
پرفشاری ثانویه: این نوع بالارفتن فشار خون ربطی به سن و… ندارد؛ بلکه نشانه وجود بیماری دیگری در بدن است. نارسایی کلیه، کمکاری تیروئید، بیماریهای غدد، بیماریهای قلبی ـ ریوی، بعضی از داروها و… سبب پرفشاری ثانویه میشود.
زنان باردار در معرض پرفشاری خون
پرفشاری خون را در زنان باردار نیز مشاهده میکنیم. فشار خون بالا در دوران بارداری پرهاکلامپسی یا همان مسمومیت حاملگی نام دارد و معمولا از نیمه دوم بارداری به بعد آغاز میشود. البته در بیماری پرهاکلامپسی مادرها باردار غیر از فشار خون بالا دفع پروتئین از ادرار هم دارند. پرهاکلامپسی بیماری خطرناکی است و اگر درمان نشود سبب مرگ مادر و جنین خواهد شد. از نشانههای شایع آن ادم (تجمع مایع در بافت و تورم اندام) در اندامها، بخصوص اندام تحتانی، سردرد، تاری دید و در مواقع شدید تشنج و اختلال هوشیاری و نهایتا مرگ است.
فشار خون پایین
بعضی از اشخاص که همیشه دچار کم شدن فشار خون هستند کسل بوده و هرازگاهی هم از حال میروند و می بایست آنها را به بیمارستان رساند تا با تزریق سرم و… بهبودیشان حاصل شود. برای فشار خون پایین در این اشخاص شاید علت خاصی نتوان پیدا نمود، اما فشار خون پایین یعنی هنگامی فشار خون سیستولی کمتر از ۹۰ میلیمتر جیوه باشد؛ ولی هنگامی به کمتر از ۸۰ میلیمتر جیوه میرسد حتما با عوارضی همراه میشود. افرادی که فشار خون پایین دارند معمولا بانوهای جوان و خیلی لاغر هستند که بدنشان به این وضع عادت دارد، ولی شاید در اثر شرایطی ویژه افت فشار زیادتر از قبل و نشانهدار شود.
فشار خون پایین نشانهدار است. علائم شامل بیحالی شدید توام با ضعف، سرگیجه، سیاهیرفتن چشم، و گاهی هم اختلال در سطح هوشیاری و در مرحله آخر عارضهای به نام سنکوب است. البته کم شدن فشار خون شاید ناشی از خونریزی خیلی زیاد باشد، مثل فردی که در اثر تصادف دچار خونریزی داخلی شده یا گلوله خورده یا دچار اختلال انعقادی است.
خونریزی از این نوع خیلی خطرناک است و سریع سبب کم شدن حجم خون، افت فشار خون و حتی مرگ میشود. بعضی از بیماریها مثل اسهال و استفراغ نیز سبب کم شدن آب بدن، کم شدن حجم خون و کم شدن فشار خون میشوند به همین علت همیشه توصیه میشود آب بدن بیمار به شتاب جایگزین شود و بیماران مبتلا به اسهال و استفراغ استفاده مایعات را بالا ببرند. البته بعضی از بیماریهای قلبی ـ عروقی یا ریوی هم سبب افت فشار خون میشوند.
راه هایی برای کم شدن فشار خون
برای این که پرفشاری خون در بیمار قطعی شود می بایست معاینه کامل از بیمار به عمل آورند، آزمایش خون بگیرند و پس از قطعیشدن بیماری، فشار خون می بایست با تجویز دارو کنترل شود. اگر فشار خون بیمار ۱۸۰/ ۱۱۰ میلیمتر جیوه باشد پرفشاری خون شدید محسوب میشود و موقعیت بیمار را بحرانی میدانند. این اشخاص شاید علامتی نداشته باشند یا با سردرد و سرگیجه به پزشک مراجعه کنند. گاهی ضروری است چنین بیمارانی در بیمارستان بستری شوند.
سبک زندگی می بایست تغییر نماید
همه افرادی که مبتلا به فشار خون بالا هستند علاوه بر استفاده دارو می بایست سبک زندگی خود را تغییر دهند. یعنی اگر دچار افزایش وزن هستند وزن خود را کم شدن دهند، کمتر نمک استفاده کنند و سبزیجات تازه و میوه را در غذای روزانه خود بگنجانند، ورزش کنند (روزی ۳۰ دقیقه پیادهروی توصیه میشود، البته انجام هر ورزشی برای اشخاص مبتلا به پرفشاری خون می بایست با نظر پزشک معالج باشد)، استفاده سیگار و الکل را محدود کنند.
راههایی برای افزایش فشار خون
هنگامی افت فشار خون عامل مشخصی دارد، می بایست درمان با توجه به مشکل بیمار صورت بگیرد. ولی هنگامی علت خاصی برای آن پیدا نمیکنیم می بایست کاری نمود که فشار خون بیمار کمی افزایش یابد؛ مثلا استفاده مواد نمکی را بالا برد. بیماران لاغر و کموزن هم می بایست به متخصص تغذیه مراجعه کنند تا با تغذیه درست افزایش وزن پیدا کنند. رژیم غذایی این اشخاص می بایست طبیعی باشد و در آن از غذاهای سودمند مثل سبزیجات و میوههای تازه و غلات استفاده شود.
بیماران می بایست آب زیادتری بنوشند. خوبتر است استفاده آب در این بیماران حداقل یک لیتر در روز باشد. میوههای شامل ویتامین ث مثل گریپفروت، پرتقال، لیمو، سبزیجات سبزبرگ و روغنهای گیاهی و دانههای روغنی برای این اشخاص سودمند است. ورزش هم نباید فراموش شود.
منبع:jamejamonline.ir
[ad_2]
منبع : بیتوته
آخرین دیدگاهها