روش آماده کردن گشنیز کباب ، غذای آذربایجانی

[ad_1]

گشنیز کباب غذاهای آذری, مواد لازم برای گشنیز کباب

گشنیز کباب یکی از غذاهای خوش طعم آذربایجان است

امروز به سراغ یکی از غذاهای خوش طعم آذربایجان یعنی گشنیز کباب رفتیم؛ غذایی که مخلوطی از گوشت و سبزی هاست و خوبتر است در یک وعده اصلی میل شود.

مواد لازم برای گشنیز کباب : برای ۴ نفر

گوشت چرخ نموده۵۰۰ گرم  ۹۳۵ کیلوکالری
لپه ۲ لیوان ۲۰۰ کیلوکالری
پیاز متوسط ۳ عدد ۳۰ کیلوکالری
تخم مرغ ۲ عدد ۲۰۰ کیلوکالری
گشنیز خردشده۴ لیوان۱۰۰ کیلوکالری
آرد سفید۱ قاشق غذاخوری۲۷ کیلوکالری
روغن مخصوص سرخ کردن۲ قاشق غذاخوری۱۸۰ کیلوکالری
لیمو عمانی۶ عدد۰ کیلوکالری
نمک، فلفل‌سیاه و زردچوبهبه میزان دلخواه۰ کیلوکالری

 

روش آماده کردن :

ابتدا لپه ها را شسته و در یک قابلمه می پزید. پس از پخت لپه ها آن ها را آبکشی نمایید، آب لپه را نگه دارید. دو تا از پیازها را پوست بکنید. گوشت چرخ‌ نموده را با یک عدد پیاز، داخل دستگاه خردکن یا همان ۳-۲-۱ بریزید و اجازه دهید که کاملا له شود. بعد از آن مخلوط له‌ شده را به کاسه‌ای بریزید. حالا یکی دیگر از پیاز را با لپه پخته‌ شده در دستگاه بریزید و آن را نیز له نمایید. سپس مخلوط له شده پیاز و لپه را به گوشت و پیاز داخل کاسه بیافزایید و با دست خوب ورز دهید. بعد از آن، با اضافه‌کردن نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم، مایه را مزه‌دار نمایید. حالا نوبت به تخم‌مرغ‌ها می‌رسد؛ تخم‌مرغ‌ها را شکسته و به مایه اضافه نموده و خوب مخلوط نمایید. به این ترتیب، مایه درست‌کردن کوفته‌ها آماده می‌شود.

نکته: اضافه‌کردن تخم‌مرغ برای ایجاد چسبندگی در مواد و در نتیجه پیشگیری از وا رفتن کوفته‌هاست.

در یک تابه متوسط مقداری روغن بریزید و روی شعله اجاق گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس مخلوط گوشت و لپه آماده شده را به صورت کوفته‌های کوچک در آورده و داخل روغن سرخ نمایید.

نکته: توجه داشته باشید اندازه کوفته‌ها می بایست کمی از گردو بزرگ‌تر باشد.

بعد از اینکه تمام مخلوط گوشتی به کوفته‌های سرخ‌شده تبدیل شد، آنها را کنار بگذارید.گشنیزهای پاک‌شده را بشویید و داخل سبدی بریزید بعد از اینکه آب اضافی‌شان خارج شد، آنها را خرد نمایید.

نکته: گشنیزها نباید به صورت ساتوری و ریز خرد شوند بلکه برای این غذا گشنیزها می بایست درشت تر باشند.

تابه کوچکی آماده نموده و مقداری روغن در آن بریزید. تابه را روی شعله اجاق‌گاز قرار دهید تا داغ شود سپس گشنیز خردشده را در روغن تفت دهید. پیاز سومی را نیز بعد از پوست‌کندن، شسته و ریز خرد نمایید. سپس قابلمه متوسطی فراهم کنید و کمی روغن در آن بریزید و روی حرارت بگذارید تا داغ شود. پیاز خردشده را داخل روغن سرخ نمایید تا طلایی رنگ شود. سپس یک قاشق آرد به آن بیفزایید و با پیاز داغ مخلوط نمایید تا آرد نیز کمی تفت داده شود. بعد از آن، آب لپه را با یک پیمانه آب به این قابلمه بیافزایید. حالا لیمو عمانی‌ها را شسته و داخل هرکدام با چنگال، چند سوراخ ایجاد نموده و در قابلمه بریزید. بعد از آنکه آب جوشید، گشنیز تفت‌ داده شده را بیافزایید و بگذارید ۱۵ دقیقه حرارت ببیند سپس کوفته‌های سرخ شده را به مخلوط لیمو عمانی و گشنیز افزوده و ۴ تا ۵ دقیقه دیگر حرارت دهید تا کوفته ها خوب بپزند و آماده خوردن شوند.

 

خواص پخت گوشت چرخ کرده, گشنیز کباب غذاهای آذری

گوشت، تقویت‌کننده سیستم دفاعی بدن و ضد بیماری‌ها به خصوص بیماری‌های عفونی است

گوشت چرخ نموده؛ ضدعفونت
پروتئین یکی از درشت مقوی‌هایی است که دریافت روزانه آن توصیه می‌شود. برای تأمین این نیاز، خوردن گوشت که مواد معدنی‌ای مثل آهن، روی و سلنیوم دارد، پیشنهاد می‌شود. البته خوبتر است تمام چربی‌های قابل‌مشاهده گوشت قرمز کاملاً گرفته شوند زیرا این چربی‌ها از نوع اشباع هستند و می‌توانند کلسترول خون را بالا ببرند. در واقع همین چربی است که لزوم محدودیت در استفاده گوشت قرمز را فراهم می‌آورد و این مقدار چربی در گوشت‌های چرخ‌نموده زیادتر است و توصیه می‌شود قبل از چرخ کردن، چربی تمام قطعات گوشت گرفته شوند. البته جالب است بدانید اسیدهای آمینه ضروری موجود در گوشت شامل آرژینین، لوسین، والین و لیزین است که هر یک به ترتیب در بدن در تولید گلبول‌های سفید خون، تأمین انرژی برای ماهیچه‌ها، سنتز پروتئین‌ها و پشتیبانی از سیستم ایمنی بدن دخالت دارند. به همین علت گوشت را می‌توان تقویت‌کننده سیستم دفاعی بدن و ضد بیماری‌ها به خصوص بیماری‌های عفونی دانست.

آشنایی با خواص گشنیز,فواید گشنیز

استفاده گشنیز برای اشخاص مضطرب و افسرده و دیابتی سودمند است

گشنیز؛ ضددیابت
این سبزی برگ‌سبز در میان اجزای تشکیل‌دهنده سبزی خوردن هم، یافت می‌شود اما خواص بسیاری را به آن نسبت می‌دهند از جمله اینکه دارای آنتی‌اکسیدان است و ترکیب‌هایی دارد که به آن خاصیت ضدباکتریایی می‌دهد و به خصوص میکروب سالمونلا را غیرفعال خواهد نمود.

در ضمن، نتایج مطالعه‌ها نشان داده‌اند که با خوردن گشنیز می‌توان سطح کلسترول بد و تریگلیسریدخون را پایین و سطح کلسترول خوب را افزایش داد. استفاده این سبزی برای اشخاص مستعد اضطراب و افسردگی سودمند است.

گشنیز به علت فیبری که دارد می‌تواند سطح قندخون را کم شدن دهد بر این اساس خوردن آن برای دیابتی‌ها نیز توصیه می‌شود.

 

فواید داروئی لپه,خاصیت لپه

لپه پروتئین گیاهی، و دارای آهن و کلسیم گیاهی نیز است

لپه؛ ضدکم‌خونی
لپه در خانواده حبوبات جای می‌گیرد و یکی از منبع های گیاهی تأمین‌کننده پروتئین مورد نیاز بدن است به طوری که خوردن نصف لیوان لپه، معادل ۳۰ گرم گوشت پروتئین دارد بر این اساس کسانی که گوشت کمتر می‌خورند، خوبتر است این ماده غذایی را در برنامه غذایی خود بگنجانند. علاوه بر پروتئین گیاهی، لپه دارای آهن و کلسیم گیاهی نیز است. به این ترتیب گیاه‌خواران می بایست آن را همراه حبوبات در برنامه روزانه‌شان قرار دهند تا احتمال کم‌خونی و کمبود کلسیم به حداقل ممکن برسد. در ضمن، از آنجا که حبوبات به آهستگی هضم می‌شوند، سطح قندخون را در زمان زیادتری ثابت نگه می‌دارند و احساس گرسنگی دیرتر ایجاد خواهد شد بر این اساس موقع گرسنگی‌های طولانی‌زمان، خوبتر است لپه و سایر حبوبات در برنامه غذایی فرد جا داشته باشند.

همراه این غذا
این غذا همراه نان میل می‌شود. بعضی خانواده‌های آذری در آب این غذا تکه‌های نان هم خرد می‌کنند و توصیه می‌شود اگر شما هم می‌خواهید این کار را بکنید، از نان‌های خشک و البته سبوس‌دار استفاده نمایید و البته در صورتی که فقط می‌خواهید با این غذا نان بخورید، نان سنگک خوبترین گزینه است. توصیه می‌شود همراه گشنیز کباب یک بشقاب سبزی خوردن تازه و یک لیوان دوغ کفیر میل نمایید که تکمیل‌کننده وعده شما خواهند بود.

اگر کم‌خون هستید
خوبتر است به جای گوشت قرمز، غذاهای‌تان را با گوشت شترمرغ آماده کردن نمایید زیرا به این ترتیب آهن زیادتری را دریافت خواهید نمود. غذای‌تان را با شربت آب‌لیموی تازه میل نمایید زیرا ویتامین C دریافتی جذب آهن را بالا می‌برد.

اگر چربی خون دارید
به جای گوشت قرمز می‌توانید سینه مرغ چرخ شده به کار برید و حداقل روغن را استفاده نمایید. خوبتر است نان مصرفی‌تان، از آرد جوی سبوس‌دار آماده کردن شده باشد تا چربی‌خونتان کم شدن یابد.

اگر گیاه‌خوار هستید
در آماده کردن این غذا از سویا استفاده نمایید. یادتان باشد مخلوطی از نخود، لپه و لوبیا نیز می‌تواند مقادیر قابل‌ملاحظه‌ای از نیاز به پروتئین را تأمین نماید. البته خوردن این غذا با یک لیوان آب‌میوه تازه خانگی می‌تواند جذب املاح دریافتی را بالا ببرد.

نکته خانه‌ داری
یادتان باشد تخم‌مرغ‌ های افزوده‌ شده مانع وارفتن کوفته‌ ها می‌شوند پس حتماً آن‌ها را با گوشت مخلوط و بلافاصله این مخلوط را برای پخت استفاده نمایید زیرا این مواد به علت خامی و مقوی بودن، مستعد فساد میکروبی هستند. کوفته‌ها می بایست به اندازه یک گردو باشند و گشنیزها نیز زیاد ریز نشوند بلکه خوبتر است به قطعات درشت‌تری خرد شوند تا مواد مقوی موجود در این سبزی‌ها کمتر ضایع شوند.

مقدار کالری
این غذا در مجموع ۱۶۷۰ کیلوکالری انرژی دارد و در صورت تقسیم آن به ۴ قسمت، میزان انرژی دریافتی هر نفر ۴۰۰ کیلوکالری خواهد بود که در صورت استفاده این غذا با نان بر مقدار کالری اولیه اضافه خواهد شد.

منبع: هفته نامه سلامت

tebyan.net

[ad_2]

منبع : بیتوته

بیشتر بخوانید :

آخرین دیدگاه‌ها