شنا، ورزش خیلی سودمندی برای کودکان است
«کلاس آموزش شنا برای نوزادان 8 ماهه تا 5 ساله با حضور مادرها!» تعجب نکنید، این یک آگهی تبلیغاتی است که مادرها را تشویق نموده هرچه سریع تر برای آموزش شنای کودکانشان اقدام کنند. استخرهای شنای مادر و کودک زمان هاست برای جلب مشتری زیادتر در بعضی خانه های کودک یا مهدکودک ها تبلیغ می شوند ولی این کار اما و اگرهایی دارد که مادرها می بایست قبل از ثبت نام فرزندانشان در کلاس ها بدانند. به این بهانه در بیان کرد و گویی با دکتر ابوالحسنی، متخصص پزشکی ورزشی به طرح سوال هایی در این زمینه پرداخته ایم.
ورزش شنا چه فوایدی برای کودکان دارد؟
شنا، ورزش خیلی سودمندی برای کودکان است. علاوه بر اینکه آمادگی قلبی- عروقی آنها را بالا می برد. به کودکان کوچک تر کمک می نماید که بتوانند تعادلشان را حفظ کنند. راه رفتن در آب سبب تقویت عضلات پاها می گردد. از سوی دیگر، شنا حس اعتماد به نفس و استقلال به کودکان می دهد؛ به نحوی که قادر هستند به توانایی های خود اکتفا کنند.
شنا و بازی در آب قادر هست ذهن کودک را نیز باز نماید. شادی و تفریح را برایش به ارمغان آورد و از همه مهم تر اینکه اشتهای کودک را افزایش دهد. بر این اساس شنا هم فواید جسمی دارد، هم فواید روانی.
از چه سنی میتوان کودکان خردسال را به استخر برد و شنا یادشان داد؟
همانطور که می دانید، جنین 9 ماه در محیط مایع رشد می نماید، بر این اساس اگر نوزاد تازه متولد شده ای را در آب قرار بدهند، قادر است دست و پا بزند و خودش را شناور نگه دارد، اما این توانایی فقط مربوط به چند ساعت اول تولد است و به تدریج با افزایش سن از بین می رود. از 6 ماهگی یا یک سالگی به بعد هم میتوان کودک را با آب آشنا نمود. به این ترتیب که کودک در آغوش پدر یا مادرش وارد آب شود و از آن لذت ببرد.
توجه داشته باشید که والدین نباید به هیچ وجه کودک را از خود جداکنند بلکه کودک می بایست در آغوش پدر یا مادرش با آب تماس داشته باشد زیرا کودک در این سن هنوز کنترل بسیاری روی حرکاتش ندارد تا بتواند بازی خاصی انجام بدهد. خوبترین سن برای آموزش شنا در کودکان 4 سالگی است، بر این اساس نمی توان مهارت های شنا را به کودکان کمتر از 4 سال آموخت. برای یادگیری شنا، کودک می بایست بتواند خودش را روی آب نگه دارد تا تکنیک ها و روش های ویژه شنا کردن را یاد بگیرد.
پس از 2 سالگی که کودکان قادر به راه رفتن هستند چه بازی هایی قادر هستند در آب انجام بدهند؟
هنگامی کودک قادر به راه رفتن باشد قادر هست در آب کم عمق راه برود و بازی نماید ولی باز هم نمی توان کودک را تنها گذاشت و حضور والدین یا سایر بزرگ ترها در تمام مدتی که کودک درون آب است، الزامی است.
در این سن میتوان توپ بازی در آب را آغاز نمود. به این ترتیب که توپ را در آب بیندازید تا کودک برود آن را بگیرد. همچنین میتوان اجازه داد کودک انواع اسباب بازی های پلاستیکی خود را داخل آب ببرد و با آنها بازی نماید. اما نباید در سنین زیر 4 سال به فرزندتان شنا یاد بدهید.
زیرا احتمال بلعیدن آب و وارد شدن آن به ریه و دستگاه گوارش او وجود دارد. ضمن اینکه در این سن هنوز هماهنگی عضلات و سیستم عصبی برقرار نشده و کودک نمی تواند تکنیک های شنا را یاد بگیرد. در نتیجه فشار بسیاری به عضلات کودک وارد می گردد.
نه تنها شنا بلکه هیچ یک از ورزش های دوران کودکی نباید به کودک فشار وارد کنند و سبب ایجاد استرس در او شوند. اصرار والدین برای یادگیری چنین ورزش هایی در سنین کم، کودک را از ورزش زده می نماید و در سنین بزرگسالی هم دنبال آن نمی رود.
چه آبی مناسب بازی کودکان است؟
خوبترین آب، آب های آهسته است که موج و تلاطم نداشته باشند. میتوان از استخرهای خیلی کوچک مخصوص کودک یا استخرهایی که برای شنای مادر و کودک طراحی شده، استفاده نمود. البته به شرط اینکه تمام موارد و نکته های بهداشتی مربوط به استخر رعایت شده باشد و کلر آن از حد استاندارد زیادتر نباشد.
توصیه های ایمنی
نخستین توصیه آن است که به هیچ وجه کودک را در آب حتی آب های کم عمق یا وان کودک و… تنها نگذارید زیرا ظرف 30 ثانیه کودک با فرو رفتن در آب غرق خواهدشد. دوم اینکه موقع بازی با کودک نباید سرش را وارد آب نماید و در کل خوبتر است سر کودک با آب تماس نداشته باشد زیرا شاید ذرات شیمیایی، کلر یا آلودگی های احتمالی موجود در آب وارد دستگاه تنفسی و گوارشی کودک شوند و مشکل هایی را برای به وجود بیاورند. همچنین چون کودکان شیرخوار نمی توانند ادرار و مدفوع خود را کنترل کنند حتما می بایست پوشک مخصوص شنا داشته باشند تا در صورتی که ادرار یا مدفوع نمودند، آب آلوده نشود و سلامت خود و سایر کودکان به خطر نیفتد.
شنا و بازی در آب قادر هست ذهن کودک را باز نماید
کلر استخر برای کودکان حساسیت زاست
دکتر علیرضا ناطقیان: بازی کردن کودکان در وان های کوچک، استخرهای بادی یا استخرهای بزرگ تر مزیت ها و البته معایبی دارد. مزیت های آب تنی کودکان این است که سبب می گردد انرژی شان را تخلیه کنند و این موضوع به خصوص برای کودکان بیش فعال خیلی خوب است و سبب می گردد کمی آهسته تر باشند، اما آب تنی یا شنا کردم در استخرها معایبی هم دارد که یکی از مهم ترین آنها حساسیت نسبت به کلر آب است. کلر قادر هست وارد منافذ تنفسی کودکان شود و آلرژی تنفسی ایجاد نماید.
این عارضه در شرایطی که کلر آب در حد استاندارد نباشد، شدت زیادتری خواهدداشت زیرا آلرژی های بینی به خصوص آلرژی های ریوی برای کودکانی که آسم دارند قادر هست از دید ایجاد سرفه، خس خس و سایر عوارض مشکل ساز شود. بر این اساس اگر کودکتان را به استخر می برید، استخری را انتخاب نمایید که تحت بازرسی های کارشناسان بهداشت قرار می گیرد و میزان کلر آب مرتب اندازه گیری می گردد.
نکته اساسی دیگر توجه به آلودگی آب و محیط اطراف استخر است. اگر آب آلودگی داشته باشد و چند روز بدون اینکه تصفیه شود، مورد استفاده قرار بگیرد هم قادر هست منبعی برای عفونت های باکتریال باشد و در سینوس ها و ریه کودکان وارد شود و عفونت های سینوسی و ریوی ایجاد نماید و هم منبع عفونت های قارچی باشد و در تماس با پوست سبب عفونت های قارچی پوست شود. این مساله حتی قادر هست عفونت های مایکوباکتریوم را دنبال داشته باشد. این عفونت ها، باکتری هایی هستند که خیلی آهسته و آرام روی سطح پوست فعالیت و ضایعه های پوستی را ایجاد می کنند.
نکته اساسی دیگر اینکه استفاده از استخرهای عمومی در مورد کودکانی که هنوز قادر به کنترل ادرار و مدفوع خود نیستند و نمی توانند آن را بیان کنند می بایست با احتیاط و رعایت اصول بهداشتی باشد. به خصوص اگر چند کودک همزمان از آب استفاده کنند.
ما نمونه این قصه را در بعضی از مهدکودک ها دیده ایم که کودکان در استخر مهدکودک بازی نموده اند و آب استخر به موقع تعویض نشده و سیتسم فیلتراسیون و تصفیه هم برای استخر وجود نداشته است. در نتیجه بیماری های گوارشی و بیماری ناشی از فعالیت بعضی از ویروس های ویژه مثل آدنوویروس ها متعاقب استفاده از این استخرها بین کودکان مهدکودک شیوع داشته است.
از طرفی، بچه های کوچک به خصوص دختربچه ها شاید در معرض خطر عفونت های ادراری هم قرار بگیرند. توصیه می گردد تا حد امکان خودتان فرزندتان را به استخرهای استاندارد ببرید یا استخر بادی کوچکی که با مقدار کمی آب پر شود در خانه برایش آماده کردن نمایید.
منبع: هفته نامه سلامت
آخرین دیدگاهها